Eilandhoppen in Thailand: onze favoriete eilanden

Thailand is al jaren een populaire reisbestemming. Dat is ook niet zo vreemd, want het is niet alleen een relatief goedkope bestemming, maar vooral ook een erg veelzijdig land. Je kunt er heerlijk slenteren tussen de vele tempels in Bangkok of Chiang Mai, de jungle bezoeken in het noorden of zuiden van Thailand of je onderdompelen in het uitgaansleven van Phuket. Maar misschien veel leuker nog is om te gaan eilandhoppen tussen de vele oogverblindende eilanden die Thailand rijk is.

De verbindingen tussen de eilanden zijn goed. Per boot bereik je gemakkelijk het volgende eiland. Bovendien ligt een groot aantal eilanden op korte afstand van elkaar. Binnen een half uur bevind je je op het volgende paradijselijke bountyeiland. Ook voor de prijs van de accommodaties hoef je het niet te laten. De gemiddelde budgetreiziger vindt op de Thaise eilanden al voor €20-€30 per nacht een prima onderkomen. Voor lunch of avondeten schuif je aan bij één van de vele strandtentjes, waar de geuren van verse ingrediënten hongerig maken. Met je voeten in het zand dompel je je onder in de sfeer van het eiland. Elk eiland heeft een eigen karakter. Wat zijn de aanraders?

Koh Phi Phi

Koh Phi Phi behoort tot een eilandengroep van zes eilanden en ligt voor de westkust van Thailand. Vanaf Phuket of Krabi is het eiland per boot in 2 tot 3 uren te bereiken. Maar weinig eilanden zijn zo mooi als Koh Phi Phi. Het eiland is bovendien een perfecte mix van zijdezachte stranden, overweldigende natuur en een gezellig uitgaansleven.

De azuurblauwe zee, idyllische baaitjes en de kalksteen rotsen oefenen een magische aantrekkingskracht uit. Vanaf het uitzichtpunt dat 185 meter boven de zeespiegel ligt, ervaar je pas echt de schoonheid van het eiland. In de wateren rondom het eiland kun je prachtig snorkelen en duiken. ’s Avonds kies je voor een van de talrijke gezellige restaurantjes of barretjes in Tonsai Village. 

Koh Tao

Koh Tao, letterlijk Schildpadeiland, is een prachtige tropische bestemming gelegen in de Golf van Thailand. Vanaf het vaste land bereik je het eiland per ferry vanaf Chumphon of vanaf Surat Thani. Het eiland is ook te bereiken via het naastgelegen eiland Koh Samui, waar zich een luchthaven bevindt. Kom je aan op Koh Samui neem dan vooral een paar dagen de tijd om dit eiland te verkennen voordat je doorreist naar Koh Tao. Een bezoek aan Koh Tao is goed te combineren met een verblijf op Koh Phangan, bekend van de Full Moon party’s. Dit feest trekt elke maand duizenden bezoekers, voornamelijk backpackers. Koh Tao is rustiger dan Koh Samui en Koh Phangan. Het nachtleven is er minder spectaculair en uitbundig, maar wel gezellig. In Sairee Beach vind je genoeg barretjes en beachclubs om je te vermaken. Dans op het strand of drink een biertje in je loungezak, terwijl je geniet van de ondergaande zon en de relaxte sfeer van het eiland.

Koh Tao is het perfecte eiland wanneer je op zoek bent naar een bijzondere duik of snorkelervaring. Rondom het eiland vind je een van de mooiste koraalriffen ter wereld. Hier zwem je tussen zeeschildpadden, mantraroggen, rifhaaien en de meest kleurige vissen die je je kunt voorstellen. Op het eiland vind je tientallen duikscholen. Wil je je PADI halen, dan zit je op Koh Tao dus goed. Door de concurrentie op het eiland zijn de kosten voor het halen van je duikbrevet bovendien laag.

Koh Lipe

Koh Lipe is onze persoonlijke favoriet. Vanaf het moment dat je voet zet op dit prachtige eiland kun je er alleen maar verliefd op worden. Koh Lipe is het meest zuidelijke eiland van Thailand. Het eiland is zowel bereikbaar vanaf het Thaise vaste land als per boot vanuit Maleisie. Koh Lipe maakt deel uit van het Tarutao National Marine Park en is een van de in totaal 51 eilanden. Door zijn afgelegen ligging is het eiland nog niet overspoeld door het massatoerisme. De meeste accommodaties op Koh Lipe bevinden zich op het strand. Vanuit je bamboohut loop je zo het warme, azuurblauwe water in.

Het eiland heeft alles in zich voor een geweldige vakantie. Je kunt er relaxen op het strand, een kayak huren om het eiland rond te peddelen of je brengt je dag door in Walking Street. Walking Street is het gezellige centrum van het eiland, een lange straat met aan weerszijden restaurantjes, barretjes, koffietentjes, boetiekjes en etenstalletjes. En tenzij je bij je accommodatie wilt eten, zul je hier veel tijd doorbrengen. Wij waren er niet weg te slaan bij het stalletje van Madam Yoohoo. Haar verse “fruitshakes” en “bananapancakes” zijn een must wanneer je het eiland bezoekt.  

Koh Ngai

Een volgende parel in Thailand is het eiland Koh Ngai. Het eiland is slechts 4 km lang en 2 km breed. Op Koh Ngai beleef je het echte bountygevoel. Het eiland heeft prachtig witte stranden, helder water en een fantastische onderwaterwereld. Je bereikt het eiland via Koh Lanta of via een van de naastgelegen eilanden. De verbindingen tussen de eilanden en naar Koh Ngai zijn goed. Dagelijks varen er ferry’s. Via het vaste land is Koh Ngai te bereiken vanaf Ban Pak Meng.

Je komt niet naar Koh Ngai om te shoppen of voor het uitbundige uitgaansleven.  Naar Koh Ngai ga je om je even Robinson Cruisoe te wanen op een laidback eiland met een geweldige zonsondergang. Een eiland waar neushoornvogels met tientallen tegelijk overvliegen en waar je op het strand, in alle rust, geniet van je Thaise curry. Voor het Robinson Cruisoegevoel betaal je wel een prijs. De prijzen voor een verblijf op dit eiland liggen hoger dan op andere eilanden in Thailand. Er zijn dan ook minder accommodaties op het eiland. De gemiddelde budgetreiziger betaalt 35 tot 45 euro voor een verblijf van 1 nacht, inclusief ontbijt.

 Ferryroute Andaman Zee

Ferryroute Golf van Thailand