Zien: mysterieus Machu Picchu

Ingeklemd tussen de toppen van de Andes liggen de mysterieuze ruïnes van Machu Picchu. Is het niet de hoogte die je, na een korte klim, de adem beneemt dan doet de Incastad dat zelf wel. Het is een ervaring die ons altijd zal bijblijven.

In 2009 bezoeken we de indrukwekkende ruïnes van Machu Picchu. De stad ligt op 2430 meter hoogte en dat is te merken. Het is mistig en nog fris wanneer we ons voegen bij de stroom mensen die langzaam het pad omhoog loopt dat naar de best bewaarde Inca-stad van Peru leidt. We zijn nieuwsgierig, benieuwd wat we gaan zien. Tien minuten later komen we, toch wel een beetje buiten adem, boven. Tijd om uit te hijgen hebben we niet. We worden volledig in beslag genomen door het bijzondere schouwspel dat zich voor onze ogen afspeelt. We zien en voelen de warme zonnestralen die langzaam de mist doen optrekken. Ze onthullen een van de meest intrigerende bouwwerken ooit gemaakt. We zijn er even stil van. Machu Picchu is indrukwekkend mooi!

Op de groene hellingen boven de Incastad zoeken we een rustig plekje op. We willen even alleen maar kijken en genieten. We zitten hier zeker een uur, maken ontelbare foto’s en laten de stad op ons inwerken. Om ons heen horen we de geluiden van het regenwoud dat Machu Picchu volledig omringt. Het is deze jungle die de stad honderden jaren verborgen hield, waardoor zij pas in 1911 werd ontdekt. Hierdoor werd Machu Picchu niet vernietigd door de Spanjaarden en zijn er nog veel overblijfselen van de Inca-beschaving te vinden.

Het is bijzonder om te zien hoe Machu Picchu, dat halverwege de 15e eeuw is gebouwd, één geheel vormt met de natuur. De stad lijkt in de bergen op te gaan. Het uitzicht op de onderliggende vallei is spectaculair. De Inca’s hadden veel ontzag voor de natuur en beschouwden haar als een levend wezen met bijzondere krachten. Tempels en steden bouwden zij dan ook altijd in harmonie met de natuur. De gebouwen en terrassen van Macchu Pichu zien eruit alsof ze in het rotsachtige landschap thuis horen.

De stad beslaat een gebied van 13 vierkante kilometer en is gebouwd in typische Inca-stijl: rechthoekige gebouwen gemaakt van stenen die naadloos op elkaar aansluiten. Cement gebruikten de Inca’s niet. De verschillende delen van de stad zijn door paden en trappen met elkaar verbonden. Aan de noordkant van de stad staan de tempels. Hier woonden de priesters en de Inca-koning en zijn vrouw. In het zuiden liggen de huizen en werkplaatsen van de gewone mensen.

We kunnen ons maar moeilijk voorstellen dat hier ooit mensen woonden. Nog moeilijker voor te stellen is hoe de Inca’s de stad op deze plek hebben kunnen bouwen. De stad ligt op een steile helling, een afgelegen plek hoog in de bergen. In de 15e eeuw moesten de oude Inca’s ongetwijfeld dagen lopen om deze plek te bereiken. Hoe kregen ze in die tijd de zware rotsblokken van soms wel 50 ton de berg op? Machu Picchu werpt veel vragen op. Op de meesten hebben we geen antwoord. Dat maakt Machu Picchu juist ook zo bijzonder: het mysterie dat er omheen hangt.

Om Machu Picchu te bezoeken, moet je er vroeg bij zijn. Per dag worden maximaal 2500 mensen de stad binnen gelaten. Om te voorkomen dat je de stad niet kunt bezoeken tijdens je reis, wordt aangeraden om voor vertrek een kaartje te kopen. Zeker doen wanneer je van plan bent naar Peru te gaan. Je zult, net als wij, onder de indruk zijn van de prachtige ligging van Machu Picchu en van de ruïnes zelf.

Houd je van wandelen, heb je een goede conditie en ben je bereid om voor een bijzondere ervaring rond de 500 euro te betalen dan kun je overwegen om via de beroemde Inca Trail naar de oude Incastad te lopen. Het is een spectaculaire tocht van 45 km die je in 3 tot 5 dagen via de hoge bergpassen van de Andes naar Machu Picchu brengt.  Voor het lopen van de Inca Trail geldt dat maximaal 500 mensen op de trail worden toegelaten. Geadviseerd wordt om minimaal een half jaar van tevoren te boeken wanneer je de Incatrail wilt lopen.