5x zien op Rhodos

Het Griekse eiland Rhodos heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het is het eiland waar ik op mijn 20e een klein jaar heb gewoond. Na de middelbare school wilde ik de wereld zien, op avontuur. Zo kwam ik terecht op Rhodos, waar ik als entertainer in een animatieteam activiteiten organiseerde om de gasten tijdens hun verblijf op dit heerlijke eiland te vermaken.

Sinds die tijd ben ik twee keer teruggegaan Rhodos: de eerste keer 16 jaar geleden, de laatste keer in 2015. Het is een fantastisch eiland rijk aan cultuur, historie, authentieke dorpjes en een prachtige natuur. In 20 jaar tijd is er op Rhodos veel veranderd. Wat niet veranderd is, is mijn top 5 van bezienswaardigheden die je niet mag missen wanneer je op Rhodos bent.

1.    Het oude centrum van Rhodosstad

Het historisch centrum van Rhodosstad is een plaatje. De oude binnenstad is de oudste Middeleeuwse stad van Europa. Lang geleden klonken hier de voetstappen van de Johannieters ridders. Zodra je de poorten passeert die je leiden naar het middeleeuwse centrum heb je het gevoel of je terug gaat in het verleden. De geplaveide straten, sfeervolle pleinen, oude fonteinen, tempels en paleizen ademen een sfeer van lang vervlogen tijden. Je kunt er urenlang ronddwalen. De gezellige Griekse cafés, restaurants en souvenirwinkels maken het plaatje compleet.

2.   Lindos

In de tijd dat ik op Rhodos werkte en woonde, heb ik veel tijd in Lindos doorgebracht. Het hotel waar ik werkte lag in de baai van dit ongetwijfeld meest schilderachtige dorp van Rhodos. Met haar opvallende witte huisjes ligt Lindos prachtig in de bergachtige omgeving. De dakterrassen bieden een geweldig uitzicht en zijn een heerlijke plek om een drankje te drinken of een Griekse salade te eten. De Akropolis van Lindos is een opvallende verschijning en torent hoog boven het dorp uit. De tocht naar boven kan gemakkelijk lopend gedaan worden. Via de wirwar van straatjes, langs souvenirwinkels en restaurants bereik je in een klein kwartier de toegang tot de Akropolis. Een andere optie is om op de rug van een ezel naar boven of beneden te rijden. De Akropolis is een van de best bewaard gebleven Griekse tempels. Het uitzicht vanaf de Akropolis is fantastisch en een hoogtepunt van je bezoek aan Lindos.

3.    Mandraki Haven Rhodosstad

Kenmerkend voor de Mandraki Haven zijn de drie windmolens. Ook vind je hier de ruïne van het 15e eeuwse fort Agios Nikolaos. Lang geleden waren het de oorlogsschepen en vissersboten die hier de haven binnen kwamen varen. Tegenwoordig zijn het vooral cruiseschepen, luxe jachten en zeilboten die het aanzicht bepalen van de sfeervolle haven. De Mandraki Haven is een heerlijke plek om een tijdje te gaan zitten en het leven van alledag aan je voorbij te zien trekken. Aan weerszijden van de haven staan op twee historische pilaren een hertenbok en een hinde, de wapendieren van Rhodos. Op de plaats waar nu de hertenbok en hinde te vinden zijn zouden ooit de enorme voeten van de Kolossus van Rhodos, een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld, hebben gestaan. Met in zijn rechterhand een fakkel werden binnenvarende schepen door de 32 meter hoge Kolossus verwelkomd.

4.    Ruïnestad Kamiros

In het antieke Kamiros zijn de overblijfselen te vinden van een stad die in de oudheid één van de drie belangrijkste Dorische steden van Rhodos was. De stad is tot tweemaal toe getroffen door een aardbeving. Na de laatste aardbeving in 142 na Christus is de stad voorgoed verlaten. Op het archeologisch terrein zijn de overblijfselen te vinden van het marktplein, een oud badhuis, Dorische tempels, een amfitheater en oude rioleringssystemen. De stad ligt prachtig tegen de hellingen van een berg met uitzicht op zee.

5.  Klooster Filerimos

Iets ten zuiden van Rhodosstad ligt het klooster van Filerimos. Het klooster werd in de 15e eeuw gebouwd door de Johannieterridders, die in die tijd heersten over het eiland. Vanaf het klooster loopt een kruisweg naar een uitkijkpunt waar een enorm kruis staat. De Italianen legden de kruisweg in het begin van de 20e eeuw aan. Aan beide kanten van de weg staan afbeeldingen van de lijdensweg van Jezus naar het kruis. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over het eiland.