We gaan op wereldreis en nemen mee

Tijdens een gezellig etentje afgelopen zondagavond bij een restaurant in Drachten waar ze heerlijke tapas serveren, kwam het gesprek op het onderwerp: “wat nemen we mee op wereldreis?” Pakken voor een wereldreis is toch net even anders dan pakken voor een drieweekse vakantie naar Thailand. We moeten echt keuzes maken in wat we wel of niet meenemen.

We willen zo licht mogelijk reizen. Minder kilo’s betekent meer kans om de volgende bestemming zonder uitgescheurde backpack, zere rug of struikelpartijen te bereiken. Aan de andere kant zijn we natuurlijk wel een half jaar van huis. De belangrijkste spullen moeten dus in ieder geval mee. iPad, smartphone, e-reader en snorkel gaan dus sowieso in de backpack. Een smartphone blijft een geweldige uitvinding: foto’s maken, reserveren van accommodaties, een blik op het weer voor morgen en contact met het thuisfront. En dat allemaal in een paar honderd gram. Een e-reader is al net zo fantastisch: de manier om net zoveel boeken mee te nemen als we willen zonder dat we daar een kilo per boek bij de bagage voor op hoeven te tellen. En lezen doen we altijd veel als we op vakantie zijn. Twee tot drie boeken per week zijn geen uitzondering.

Een aantal onmisbare flesjes en tubes gaan ook in de backpack: deet, zonnebrand, deo, shampoo, ontsmettingsmiddel en tandpasta. We nemen zo weinig mogelijk kleding mee: drie setjes in de backpack en één setje aan. Het geeft ons een goed excuus om in Nieuw Zeeland, Australië en Amerika te gaan shoppen. Verder een paar wandelschoenen, een vest, ondergoed, nachtkleding, sokken en een paar slippers. En natuurlijk zwemkleding. We hopen de komende maanden veel op het strand en in het water te liggen, dus daar kunnen we niet zonder. Een omslagdoek komt ook altijd van pas. Hij weegt bijna niets en je kunt hem zowel als rok, jurk, picknickkleed, vest als strandlaken gebruiken. Super handig, toch? De jas laten we thuis. Die kopen we eventueel wel onderweg. De eerste weken hebben we die toch niet nodig. Reisgidsen hoeven we ook niet mee te sjouwen. Die staan op onze ipad. Natuurlijk gaat er ook nog een spel kaarten mee. Er zijn zoveel leuke spelletjes die je kunt spelen met alleen een spel kaarten. Meestal spelen we canasta, maar klaverjassen, patience, hartenjagen, jokeren of pesten kan natuurlijk ook.

De laatste ruimte in de backpack bewaren we voor de wereldstekker, een zaklamp, kleine verrekijker, oplaadkabels en een naaisetje. Voor onze camperreis door Australië en Nieuw Zeeland nemen we onze TomTom mee. Ook op Hawaii komt die van pas. Eventueel doen we hem daarna weg. Natuurlijk bewaren we ook nog een plekje voor de Garmin, onze wandelnavigatie waarmee we hopen wereldwijd veel geocaches te gaan vinden. Ook de drysack die we afgelopen weekend met veel enthousiasme bij de Vrijbuiter hebben gekocht mag nog mee. De drysack is een waterdichte opbergzak met rolsluiting. De zak is gemaakt van nylon en weegt nog geen 40 gram. Hij is bedoeld om tijdens een kayak- of boottocht onze kostbare, digitale spullen droog te houden.

Al met al niet heel veel spullen voor een reis van een half jaar, maar in gewicht toch al snel wat kilo’s. We hopen het gewicht van de backpack rond de 8 tot 9 kilo te kunnen houden. Daarnaast nemen we beide nog een dagrugzakje mee met handbagage. Die gebruiken we dan tijdens onze reis voor onze uitstapjes, wandelingen en boodschappen. Het gekke is dat we vast nog steeds spullen meenemen die we niet gaan gebruiken. Uiteindelijk blijkt toch elke keer weer dat, wanneer het erop aankomt, je maar erg weinig nodig hebt. Heel bijzonder.

6 reacties op “We gaan op wereldreis en nemen mee

  • 21 juni 2016 at 20:59
    Permalink

    Wat weer een mooi verslag van de voorbereidingen.
    En dan te bedenken dat, als wij twee of drie weken weggaan, een koffer vol spullen hebben.

    • 21 juni 2016 at 21:59
      Permalink

      Maar dat mag ook, jullie gaan met de auto. Dus dan kun je heerlijk alles meenemen wat je wilt.

    • 22 juni 2016 at 17:57
      Permalink

      Ik stuur het door naar mijn dochter die naar China gaat. Die kan nog wel wat tips gebruiken. Thxs

      • 22 juni 2016 at 19:57
        Permalink

        Wanneer je dochter nog wat meer wil weten over de aanvraag voor het visum van China of het boeken van treinreizen in China, neem dan gerust even contact op Judith.

  • 21 juni 2016 at 21:03
    Permalink

    Heerlijk dit digitale tijdperk, scheelt veel gewicht. Alleen al die stekkers 😉

    • 21 juni 2016 at 21:59
      Permalink

      Dat kun je wel zeggen, Karlien. Ik weet nog dat ik met een tas vol boeken op pad ging. Niet te doen. En rolletjes hoeven er ook al niet meer in het fototoestel. Het kan mij niet digitaal genoeg.

Comments are closed.