Wereldreis: afscheid nemen

Gisteren was mijn laatste werkdag. Vanochtend hebben we onze twee katten naar het pension gebracht. Morgenmiddag vertrekken we naar Schiphol. Vrijdagochtend vroeg vliegen we naar Peking, het startpunt van onze wereldreis. Het is allemaal nog heel onwerkelijk. We weten dat het nu echt bijna zover is, maar beseffen het nog niet helemaal.

De afgelopen weken hebben we vooral veel afscheid genomen: van familie, vrienden, collega’s en natuurlijk van de zumba. Het heeft ons veel mooie momenten en herinneringen opgeleverd die we meenemen op reis. We zijn erg verrast door alle lieve woorden, verrassingen, berichtjes en kadootjes. Vaak ook uit onverwachte hoek. Mensen gunnen ons onze reis, ze zijn blij voor ons. Het is een fijn idee om over een half jaar terug te komen en te weten dat die lieve mensen er nog steeds zullen zijn.

De laatste twee weken voelden voor ons als één grote afscheidstournee. Ik geloof dat ik in de afgelopen weken vaker buiten de deur heb gegeten dan in het hele half jaar daarvoor. Natuurlijk wilden we iedereen nog even zien en dag zeggen. Zo reisden we van een barbecue in Boornbergum naar een Mediterraans wereldrestaurant in Wolvega en was het heerlijk genieten van een grote plank met diverse vis- en vleesgerechten aan het water in Wanneperveen. Ook bij onze ouders waren we uitgenodigd voor een heerlijke maaltijd en een potje klaverjassen en skibbo.

Afgelopen vrijdag moest ik er dan echt aan geloven: de laatste zumbales voor ons vertrek. Het werd een hele bijzondere les met al mijn favoriete zumbanummers. En hoe blij ben ik met de usb-stick met 2,5 uur zumbamuziek. Die gaan we zeker veel draaien tijdens onze reis. En mocht op een gegeven moment het geld op zijn, dan kan ik op een camping in Australië altijd nog proberen een zakcentje bij te verdienen met een lesje zumba. Na een kopje koffie met een tompouce met daarop onze route was het dan echt tijd om afscheid te nemen. Ik ga de zumba en mijn enthousiaste zumbagenoten zeker missen tijdens onze reis.

Afgelopen zondag was het moment om afscheid te nemen van onze familie. In een knusse boerderij in Noordwolde temidden van prachtige groene tuinen en kleurrijke parasolletjes vierden we ons uitzwaaifeestje. Terwijl buiten de regen naar beneden stroomde, werden we binnen verwend met een heerlijke wereldthee. Speciaal voor ons had de kok gezocht naar recepten van hapjes uit de landen die we gaan bezoeken. Het was allemaal even heerlijk: zure wortelsoep uit Guatemala, ananas tatin uit Hawaii, Australische sandwiches, Chinese loempia’s en Mexicaanse bonenbuidels.

De onverwachte dingen zijn vaak de meest bijzondere. Hoe verrast waren we dan ook met de kado’s die we kregen. Het prachtige boekje met op elke pagina een foto en een mooie tekst van alle familieleden gaat mee in de backpack. De mooiste foto die we maken van onze wereldreis ligt bij thuiskomst afgedrukt op aluminium voor ons klaar. Als dat niet fijn thuis komen wordt. Als klap op de vuurpijl kunnen we straks een wens van onze bucketlist afstrepen: we mogen trouwen in Las Vegas. Eigenlijk hadden we deze wens onlangs doorgestreept toen we lazen wat trouwen in Las Vegas kost. Voor minder dan 200 euro komt Elvis blijkbaar niet opdagen. Het lijkt erop dat we het nu toch echt gaan doen. Heel bijzonder was ook dat mijn zwager Bert me bij dit prachtige kado een zelfde boeket overhandigde als het bruidsboeket dat hij 12,5 jaar geleden voor onze trouwdag voor mij maakte.

Op mijn laatste werkdag gisteren, heb ik ook afscheid genomen van mijn collega’s. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik ze een half jaar niet zal zien. Hoe anders zal alles zijn als ik terug kom? Of juist niet? Ook voor mijn collega’s had ik tompoucen laten maken met daarop onze route. Heel onverwacht verrasten ook zij mij met mooie en lieve kadootjes. Vanavond, de avond voor ons vertrek, sluiten we onze afscheidstournee af met een barbecue bij mijn zusje en zwager.

In onze backpack zitten veel van de lieve, kleine kadootjes van familie, vrienden en collega’s: een olifantje uit Sri Lanka, een engeltje, een wijze uil uit India, een gelukspoppetje uit Brazilië, een boeddha uit Thailand. Allemaal moeten ze ons beschermen op reis. Ze staan voor geluk, vrijheid, avontuur en wijsheid. Het gelukspoppetje uit Brazilië moet ons ook helpen te besparen. Ongetwijfeld komen we dan ook met meer geld terug dan dat we weggaan. Misschien ook niet. Waar we zeker mee terug zullen komen, zijn mooie herinneringen aan het grootste en meest bijzondere avontuur van ons leven. En met heel veel zin om al die lieve vrienden, familie en collega’s weer te zien!

We vinden het geweldig dat zoveel van jullie ons gaan volgen tijdens onze reis. We proberen wekelijks een post te plaatsen met onze belevenissen en foto’s van de afgelopen week. De eerste twee weken laten onze berichtjes door de censuur in China misschien iets langer op zich wachten. Hebben jullie leuke nieuwtjes uit Nederland, dan horen we die uiteraard ook graag. Tot over een half jaar!

11 reacties op “Wereldreis: afscheid nemen

  • 24 augustus 2016 at 15:41
    Permalink

    Lieve Annique en Dirk . Ik wens jullie een hele fijne , bijzonder en gezonde wereld reis. Ik zal je wel missen Annique wie gaat nu naast mij zumba?

    • 24 augustus 2016 at 16:01
      Permalink

      Dankjewel voor je lieve berichtje, Monica. Ik zal jou en de zumba ook missen. Nu moeten Annie en jij maar naast elkaar staan voor een half jaartje ?

      • 24 augustus 2016 at 19:28
        Permalink

        Lieve Annique, wat zal ik je missen naast me in de Zumba, maar wat vínd ik het fijn dat jullie je droom laten uitkomen. En ik zal je zeker volgen, whappen en mee laten leven met alles wat er hier gebeurt.
        Voor morgen een goede reis naar Amsterdam om dan vrijdagochtend redelijk uitgerust aan het 1e deel van jullie droomreis te beginnen.
        Ik zal vrijdagochtend ws rond dezelfde tijd op de boot stappen naar een waddeneiland, dus misschien ik je nog niet bij Zumba?. En bij Zumba komt Monica(of Marja/ Esther)maar mooi naast me en Rennie achter mij, voel ik me niet zo alleen?! Geniet samen en tot gauw?
        Heel veel liefs?

        • 24 augustus 2016 at 19:30
          Permalink

          Niet misschien *, maar mis??

        • 24 augustus 2016 at 22:20
          Permalink

          Ik zal jou ook missen, lieve Annie! En niet alleen naast me bij de zumba. Gelukkig is er altijd nog whatsapp. We houden contact! Dankjewel voor je lieve berichtje en lekker genieten vrijdag op een van de waddeneilanden.

      • 27 augustus 2016 at 20:59
        Permalink

        Afgelopen vrijdag was Zumba wel ietsjes rustiger zonder jou, Annique!!! 🙂 Wij hebben je wel gemist!

        Heel veel plezier en een goede reis.

        Love Lorraine XX

        • 2 september 2016 at 10:32
          Permalink

          Dankjewel voor je berichtje, Lorraine. Mis jullie ook wel, hoor. Schrok vanochtend wakker en dacht dat ik naar de zumba moest. Alleen was het bij jullie toen nog maar 2 uur ’s nachts ?

  • 25 augustus 2016 at 12:02
    Permalink

    Ik wens jullie een hele fijne vakantie/reis en hoop jullie over een half jaar weer in goede gezondheid terug te zien.

  • 2 september 2016 at 10:18
    Permalink

    Hallo,
    Ik was nog op vakantie toe je afscheid nam van je collega’s dus wens jullie nu langs deze weg een fantastische reis toe! Geniet van het niets hoeven, de vele indrukken, de mensen die jullie zullen ontmoeten en de andere gewoontes en leefstijlen. Veel plezier en tot over een half jaar, Janneke

    • 2 september 2016 at 10:33
      Permalink

      Dankjewel Janneke! Tot nu toe vermaken we ons prima hier in China. We hebben al veel mooie dingen gezien en gedaan. En dan is het nog maar de eerste week.

  • 3 september 2016 at 22:43
    Permalink

    Wat is het weer fijn zo met jullie mee te reizen, want je schrijft zo leuk, Annique?! Fijne voortzetting van jullie reis door China. Xxx Annie

Comments are closed.