Streetfood: de extreme lekkernijen van Wanfujing Street (Beijing)

Ben je, net als wij, gek op streetfood? Houd je er van om door sfeervolle steegjes te dwalen en lokale gerechten te proeven? En ben je niet bang iets nieuws te proberen? Breng dan vooral een bezoek aan Wanfujing street in Beijing waar de meest exotische en extreme lekkernijen van de stad worden verkocht.

In het moderne gedeelte van Beijing vind je de grote warenhuizen. Namen als Prada, Gucci en Chanel versieren de gevels en etalages. Op grote, verlichte reclameborden maken McDonalds en KFC reclame voor hun hamburgers en kipnuggets. Op de brede boulevards krioelt het van de mensen. Toeristen op zoek naar souvenirs, maar vooral winkelende Chinezen en Chinezen die met hun tassen vol zojuist gekochte koopwaar huiswaarts gaan. Op een van de vele muurtjes op de boulevard zoeken we een plekje. Het is een mooi schouwspel, het leven van alledag in dit drukke Beijing. We zijn hier echter niet gekomen voor de warenhuizen, ook niet om het leven van alledag te aanschouwen. We komen hier voor Wangfujing Street, waar volgens onze reisgids het meest extreme streetfood in Beijing te vinden is.

We hebben Wangfujing Street, ook wel snackstreet genoemd, snel gevonden. Het is een smal steegje dat wegleidt van de boulevard. Het is 7 uur in de avond en net donker. Dit geeft Wangfujing street een magische sfeer. Aan weerszijden van het steegje vinden we een aaneenschakeling van etensstalletje. Mensen drommen zich om de exotische lekkernijen. Geld wisselt van hand tussen kopers en verkopers. Er wordt van alles verkocht, al zijn de meeste lekkernijen ons te extreem. We zien er levende schorpioenen geregen aan satéprikkers. De pootjes van de schorpioenen spartelen heen en weer in een laatste poging vrij te komen. Voor wie niet van schorpioenen houdt, is er gelukkig de keuze uit vele andere insecten. Bij een volgend stalletje lopen we langs duidelijk herkenbare, gefrituurde kuikentjes. Ze zien eruit alsof ze zo in het vet zijn gegooid, de snavel, pootjes en vleugels zitten er nog aan. We lopen snel door. Ook de rauwe inktvis doet het goed hier.

Naast exotische en extreme lekkernijen, zijn er ook stalletjes die meer gangbare etenswaren verkopen. Grillen is populair in China. Ook in Wangfujing street vind je veel stalletjes waar spiesen met vis en vlees gegrild worden. Wij gaan voor een lamsspies. Voor 2 spiesen betalen we iets meer dan een euro. De lamsspiesen zijn gekruid met een pittig mengsel van kruiden. Ze smaken heerlijk. Via de stalletjes met bubbelende frisdranken en gesuikerd fruit op stokjes lopen we na 200 meter snackstreet weer uit.

Wanneer je naar Beijing gaat, breng dan vooral een bezoek aan Wangfujing Street. Je kijkt er je ogen uit. Het is bovendien een leuke afwisseling op alle culturele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.