Wereldreis week 19: Mexico (2)

Afgelopen week stond voor een groot deel in het teken van Spaanse les. We reisden van Valladolid naar Mérida. Daar gingen we 5 dagen naar school om Spaans te leren. Een fantastische week die we afsloten met een dagexcursie naar de Mayasteden Uxmal en Kabah. Natuurlijk genoten we ook van de heerlijke stad Mérida, waar we uren ronddwaalden door de kleurrijke straten en over de gezellige pleintjes.

Zondag: van Valladolid naar Merida

We nemen vandaag de bus van Valladolid naar Mérida. Het is een rit van 2,5 uur. Het landschap waar we doorheen rijden is eentonig en saai: bomen en struiken de hele rit lang. Om kwart over 2 checken we in bij onze accommodatie voor de komende week: hostel Luna Nueava. Een prachtig lavendelkleurig gebouw op de hoek van een pleintje. We hebben een prachtige kamer met eigen badkamer, airconditioning en televisie. En dat voor nog geen 20 euro per nacht. Het hostel heeft een perfecte ligging. De school waar we de komende 5 dagen Spaanse les gaan volgen ligt op nog geen 500 meter, het centrale marktplein op nog geen 10 minuten. We doen het vanmiddag rustig aan. We hebben immers nog de hele week om Mérida te verkennen.

Op het eerste gezicht lijkt Mérida een gezellige plaats. Ook hier veel mooie koloniale gebouwen, een gezellige Plaza en veel kleur. Over het eten zijn we nog niet erg enthousiast. De taco’s en tortilla’s die we tot nu toe gegeten hebben zijn smakeloos, droog en al even saai als de rit naar Mérida. Misschien willen we te goedkoop en moeten we iets dieper in de buidel tasten voor een goede Mexicaanse maaltijd. Een specialiteit in Yucatan zijn de Marquesitas, krokante pannenkoeken met een vulling naar keuze. Wij kiezen voor nutella met banaan. Die zijn dan gelukkig wel weer erg lekker en kosten nog geen 1,5 euro.

Maandag t/m vrijdag: Spaanse les in Mérida

We gaan het doen: we gaan op Spaanse les. Een week lang, 4 uren per dag alleen maar Spaans praten. We reizen zoveel door Spaanstalige landen dat we nu eindelijk wel eens wat meer willen kunnen zeggen dan ja, nee en de rekening graag. We zitten in een klas met 3 andere studenten: twee Amerikanen en een Canadees. Al snel spreken we een woordje Spaans. Al voelen we ons het grootste deel van de tijd net een peuter die iets duidelijk wil maken, maar niet weet hoe dat met woorden te doen. Reuze frustrerend. Gelukkig hebben we vooral ook veel lol met elkaar. Er wordt heel wat afgelachen tijdens de lessen.

De lessen duren tot 1 uur ’s middags. Na de les zoeken we vaak een leuke lunchplek op. Mérida is ontzettend gezellig. Er is elke dag wel iets te doen op de centrale plaza, die het hart van de stad vormt. Regelmatig zijn er zang- of dansvoorstellingen in de open lucht. Gewoon op straat. De felle zonnestralen doen de kleurrijke gebouwen nog feller oplichten. Mérida barst van de pleintjes, straten en gezellige inhammetjes. Artistiekelingen verkopen er hun schilderijen en portretten. Overal worden Spaanse lekkernijen verkocht. Vooral de zoete lekkernijen zijn erg populair. Het is met 35 graden gewoon net iets te warm. Zelfs voor ons. Daarom gaan we na de lunch vaak even terug naar onze hotelkamer. Even het hoofd leeg maken van de Spaanse les en genieten van de verkoelende airconditioning.

Rond half 7 lopen we dan weer richting centrum. De dag is over gegaan in de avond. Paardenkoetsjes rijden rond om toeristen de stad te laten zien of lokale mensen naar hun bestemming te brengen. Mérida heeft ontzettend veel gezellige, maar ook goede restaurants. We wisselen het Mexicaanse eten af met een kaasfondue bij de Franse “Bistrola”, een schnitzel bij het Duitse “Bierhaus” en een lekkere pasta bij de Italiaan. We genieten van deze stad waar elke dag weer anders is. Om elke hoek wacht een nieuwe verrassing. Na een week hebben we er nog steeds geen genoeg van. We besluiten tot dinsdag bij te boeken en de komende dagen ook de omgeving van Mérida te gaan verkennen.

Op vrijdag nemen we afscheid van onze “Spaanse” klasgenoten. Het was een intensieve, maar ontzettend leuke week. We hebben veel geleerd. We zijn best trots dat we de Spaanse woorden die we kenden nu aan elkaar weten te rijgen tot zinnen. Het smaakt zeker naar meer. We gaan proberen om de komende weken meer Spaanse woorden te leren. Dat moet toch kunnen lukken, terwijl we door Mexico en Cuba reizen.

Zaterdag: Maya-ruïnes Uxmal en Kabah

Na 5 dagen studeren en rondslenteren door Mérida is het hoog tijd voor een cultureel uitstapje. We gaan vandaag op excursie. Met een georganiseerde dagtour bezoeken we de Mayasteden Uxmal en Kabah. Om 9 uur worden we opgehaald. We zijn in totaal met 9 toeristen. Een mooi aantal. Niet teveel mensen om de gids niet meer te kunnen verstaan en niet te weinig mensen om de hele tijd te moeten opletten.

Rond 11 uur bereiken we Uxmal, een ruïnestad 80 kilometer ten zuiden van Mérida. In de tijd van de Maya’s was Uxmal één van de grootste steden. Rond 900 na Christus bereikte de stad zijn hoogtepunt. Een groot aantal bouwwerken is goed bewaard gebleven of in de oude staat teruggebracht. De meeste indruk maakt de piramide van de tovenaar, een afgeronde hoekige piramide van 40 meter hoog. Het is een magische plek. Wanneer je voor de piramide staat en in je handen klapt, hoor je het weerkaatsende geluid van de Quetzal-vogel over de vlakte galmen.

Na Uxmal rijden we verder richting Kabah. De stad ligt op 18 kilometer van Uxmal. De steden waren rond 900 na Christus nauw met elkaar verbonden. Kabah is een stuk kleiner dan Uxmal. Daardoor is het er ook een stuk rustiger. We zien er nauwelijks andere toeristen. De belangrijkste bezienswaardigheid van Kabah is het paleis van de maskers. Honderden afbeeldingen van de regengod Chac sieren het paleis. De verering van de regengod heeft de Maya’s weinig water gebracht. Na de zoveelste droge periode verlieten ze Kabah. Gefrustreerd vernielden ze, voordat ze noordwaarts trokken, een groot aantal beelden in de stad. Wij hebben vandaag meer “geluk”. Vlak nadat we Kabah verlaten, trekt de wind aan. De lucht wordt donker en de hemel breekt open. Het duurt niet lang voordat de straten blank staan. De temperatuur daalt snel. Een welkome afwisseling na de warmte van de afgelopen dagen. Rond 5 uur zijn we weer bij ons hotel. Het is dan inmiddels weer droog.

Terugblik op week 19

Hoogtepunt: de Spaanse les in Mérida. Heerlijk om daar gewoon een hele week daarvoor te kunnen uittrekken. En we hebben nog best wat opgestoken ook.
Lekkerste eten: de Duitse schnitzel in restaurant “La Bierhaus”. Zo heerlijk om na maanden weer eens een stukje vlees te eten met daarbij lekkere frietjes. We zijn er twee keer geweest. Echt smullen.
Meest irritant: dat we op de enige dag in Mérida waarop we konden uitslapen om 6 uur gewekt werden door keiharde muziek die door de straten schalde. Er bleek een marathon te zijn. En natuurlijk hoort daar (keiharde) muziek bij.
Gelukkig ontdekt: de beste koffie van Mexico. We waren niet weg te slaan bij Kaffeehaus Bengala op Calle 60. Als aandenken hebben we een koffiemok van het koffiehuis mee genomen.
Lekkerste snack: de marquesita, een krokante Mexicaanse pannekoek, met nutella en banaan.
Niet zo lekker: de Mexicaanse tortilla’s. Ze zijn droog, hard en smakeloos. Dirk eet ze graag, maar die eet alles graag (behalve kaas). Ik laat ze staan. De tortilla’s bij de Mexicaan in Nederland of zelfs die van de supermarkt smaken beter dan de tortilla’s hier. Toch een beetje jammer. Gelukkig is het bier dan wel weer erg goed.
Gevonden: onze enige Geocache in Mexico vonden we op slechts 1 kilometer van onze accommodatie. Het was even zoeken en puzzelen, maar gelukkig konden we uiteindelijk onze naam in het logboek schrijven.
Opvallend: dat overal in Mérida plekken zijn waar gratis stadsinternet wordt aangeboden. Op veel pleintjes zie je mensen met hun mobiel in de hand of hun laptop op schoot.
Aantal gelezen boeken tot nu: Dirk, 37 boeken (favoriete boek afgelopen week: Tess Gerritsen, Sneeuwval); Annique, 20 boeken (favoriete boek afgelopen week: James Patterson, het zesde slachtoffer).
Het weer deze week: met 35 graden extreem warm. Niet dat we klagen natuurlijk. We missen maar mooi de kou, sneeuw en het krabben van autoruiten in Nederland.
Budget: voor Mexico hebben we een dagbudget vastgesteld van €90,- Mexico is goedkoper dan we dachten. We geven per dag rond de €55,- uit. Onze accommodatie is goedkoop. Per nacht betalen we nog geen €20,- voor een kamer met eigen badkamer en airconditioning. We lunchen samen voor nog geen €10,- en het avondeten kost ons niet meer dan €12,50. Uiteraard inclusief een koud biertje. Voor de cursus Spaans betalen we voor 5 dagen (20 uren) €150,- per persoon. Daarmee stijgen de gemiddelde dagelijkse uitgaven natuurlijk wel iets. Al met al zitten we nog steeds goed binnen ons van tevoren vastgestelde dagbudget.
Bestemming week 20: komende week gaan we in ieder geval naar Chichen Itza. Voor ons is deze beroemde Maya-stad de voornaamste reden dat we voor een tweede keer in Mexico zijn. Woensdag reizen we verder naar bounty-island Isla Holbox. Het lijkt ons heerlijk om na een week Spaanse woordjes stampen en grammatica leren een paar dagen te relaxen en even niets te doen.

3 reacties op “Wereldreis week 19: Mexico (2)

  • 15 januari 2017 at 10:14
    Permalink

    lo que un buen informe del tiempo para leer. Dit is mijn Google Spaans, succes met de vertaling 🙂

  • 15 januari 2017 at 13:09
    Permalink

    Ik heb de tips nu via je moeder gekregen hoor. Bedankt. Geniet maar van de wereld reis. Het was weer interessant om te lezen prachtid liefs en gr. Marijke

  • 15 januari 2017 at 15:48
    Permalink

    Grappig om te lezen dat het Mexicaanse eten in NL lekkerder is dan daar, maar vooral onverwacht 🤔. Komende reizen dus maar naar Spaanstalige landen om de kennis op peil te houden? Wat een prachtige foto’s en ervaringen weer.
    Nogmaals….Geniet van de laatste dagen daar en op naar het volgende avontuur Cuba😍. Zag vandaag nog wat foto’s voorbij komen van onze Miami vakantie en de Cubaanse wijk. Erg leuk!!! Dikke knuffel😘

Comments are closed.