Zien: sprookjesachtig Chefchaouen

Chefchaouen is de meest sprookjesachtige stad van Marokko. De stad ligt ingeklemd tussen de toppen van het Rifgebergte. Het mooiste aan de stad is de fotogenieke, oude medina. In deze medina is bijna alles blauw. Blauwe gebouwen torenen hoog boven de wirwar van straatjes uit. Je vindt er hemelsblauwe huizen, loopt langs azuurblauwe deuren en passeert marineblauwe poorten. Regelmatig valt je oog op een spinnende kat die opgekruld in een hoekje ligt te genieten van het zonnetje. 

Je kunt uren dwalen door dit doolhof van kronkelige en nauwe straatjes. In elk straatje dat je inslaat, proberen Marokkaanse handelaren hun waar te verkopen. In hun winkels vind je kleurrijke tapijten. Aardewerken schalen prijken aan de blauwgepleisterde muren. Voor weer andere winkels staan zakken met pigment uitgestald. Het gekleurde pigment steekt prachtig fel af tegen de blauwe muren van de winkels. De kruidenier verkoopt olijven en de typische geitenkaas die je alleen hier in Chefchaouen vindt. Straatverkopers bieden hun typisch Marokkaanse, zoete lekkernijen aan. Het geroezemoes van handelaren, toeristen en bewoners van Chefchaouen weergalmt in de straten en mengt zich met de hamerslagen van de smid. 

In de medina vind je ook veel gezellige restaurantjes. Vanaf de dakterrassen van deze restaurants heb je een geweldig zicht op de medina en haar pleintjes. Geniet van een lekkere tajine met lamsvlees en pruimen of ga voor een couscous, het nationale gerecht van Marokko. Je kunt er natuurlijk ook alleen een kopje verse muntthee drinken, terwijl je de oosterse sferen in je opneemt.

Chefchaouen heeft veel sfeervolle en authentieke riads. Dit zijn typisch Marokkaanse woningen waarbij alle kamers uitkomen op een binnenplaats. Ze bevinden zich bovendien in de medina. Voor elk type reiziger en voor elk budget is er voldoende keus. De gemiddelde budgetreiziger betaalt €20 – €30 per kamer per nacht, inclusief ontbijt, voor een verblijf in een riad in Chefchaouen.

Chefchaouen is magisch, je waant je al snel in een ver verleden en verliest je in de vele geuren en kleuren van deze betoverende stad. Ga je naar Marokko, sla de stad dan vooral niet over. Ook als je er een omweg voor moet maken, overweeg dan serieus om Chefchaouen toch te bezoeken. Want niet alleen de stad zelf, maar ook de bergachtige omgeving is prachtig en meer dan de moeite waard. Vanuit Fez rijd je, langs olijfboomgaarden en via het spectaculaire Riflandschap, in zo’n 4 uur naar de blauwe stad. Een bezoek aan Chefchaouen zal je zeker bijblijven en wordt ongetwijfeld één van je hoogtepunten van je bezoek aan Marokko. Voor ons was het dat in 2014 in ieder geval wel.