5x lekker eten in Azië

Een van de hoogtepunten van Azië is het lekkere eten. Het kleurrijke eten in Azië is smaakvol, gevarieerd en goedkoop. Door het gebruik van verse kruiden en specerijen is de smaak van Aziatisch eten intens. Door het gebruik van veel groentes is het Aziatische eten, over het algemeen, bovendien erg gezond. Het fantastische eten in Azië is voor ons altijd een extra reden weer terug te keren naar dit heerlijke continent. We hebben er de afgelopen jaren de meest geweldige gerechten gegeten. Een greep uit onze persoonlijke favorieten:

1. Pad Thai – Thailand

Het meest bekende gerecht uit de Thaise keuken is ongetwijfeld de Pad Thai. Het is tegelijkertijd ook het meest populaire streetfoodgerecht. En omdat we dol zijn op streetfood gaat er tijdens onze reizen in Thailand maar zelden een dag voorbij dat we geen Pad Thai eten. Voor nog geen 70 eurocent koop je bij één van de vele straatstalletjes in Thailand een overheerlijk bord gewokte rijstnoedels met taugé, lente-ui, gehakte pinda’s en ei. Naar smaak wordt aan je Pad Thai kip, garnalen of tofu toegevoegd. Op Khao San Road in Bangkok aten we bij een straatstalletje op de hoek onze lekkerste Pad Thai. We praten er nu nog over.

2. Amok – Cambodja

Een van de twee nationale gerechten van Cambodja is Amok (de andere is Lok Lak). Bij de Angkor tempels in Siem Reap aten we onze eerste Amok: een in bananenblad gestoomde viscurry met kokos en citroengras. Het werd gelijk ons favoriete Cambodjaanse gerecht. Gelukkig vind je het gerecht in Cambodja in bijna elk restaurant op de menukaart.

3. Thali – India

De Thali is een traditioneel Indiaas gerecht. Het kan het best omschreven worden als een soort proeverij van verschillende Indiase gerechten. Een uitkomst als je de smaken van India wilt leren kennen. Op een metalen schaal, de thali, wordt in kommetjes een complete maaltijd van curry’s, rijst, dhal, groenten en raita, een Indiaas gekruide yoghurt, opgediend. Daarbij worden papadums en dosa’s geserveerd. Wanneer je in India bent, moet je dit gerecht echt eens proberen. Je zult zeker verrast zijn.

 4. Short eats – Sri Lanka

Nog zo’n geweldige eetervaring zijn de zogenaamde “short eats” in Sri Lanka. Short eats zijn typisch Sri Lankaanse snacks die je koopt bij een “short eat” shop of restaurant. En daar zijn er veel van, kunnen we je zeggen. Wanneer je in een van deze shops of restaurants short eats bestelt, wordt er een schaal met verschillende snacks voor je neus gezet: vegetarische roti, visballetjes en pasteitjes met groenten, aardappel, vleesvulling of ei. Je eet waar je zin in hebt, de rest laat je staan. Bij het afrekenen betaal je ook alleen voor die gerechtjes die je gegeten hebt. De rest gaat terug de vitrine in en wordt geserveerd aan de volgende gasten. We moesten even aan het idee wennen en een knop in ons hoofd omzetten, maar toen die knop eenmaal was omgezet waren we niet bij de “short eats” weg te slaan. Overigens aten we ze meestal als lunch, waarbij we ze meenamen in onze rugzak. Een bijzondere en typische Sri Lankaanse ervaring.

5. Roti Canai – Maleisië

Een traditioneel gerecht in Maleisië is de Roti Canai, een typisch Maleisische pannenkoek van brooddeeg. Het deeg wordt in de lucht rondgeslingerd tot een grote, dunne pannenkoek en dan afgebakken op een hete plaat. Het eindresultaat is een licht krokante pannenkoek die geserveerd wordt met curry of linzen. Je vindt de Roti Canai op elke hoek van de straat. Het is een populair gerecht als ontbijt, maar je kunt het ook prima eten als lichte lunch of gewoon lekker tussendoor.