Zien: de betoverende zoutvlakte van Bolivia

In Bolivia vind je de grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni. Tijdens een 3-daagse jeeptour in 2009 maken we kennis met dit surrealistische, sneeuwwitte landschap. Een dag lang rijden we met een jeep over de uitgestrekte, witte woestijn van zout. Een ervaring die een onuitwisbare indruk achterlaat.

De zoutvlakte

Salar de Uyuni heeft een oppervlakte van 10.000 km2 en ligt op 3650 meter hoogte. De lucht is er droog, een dikke jas niet overbodig. ’s Nachts dalen de temperaturen regelmatig tot 20 graden onder nul. De zoutvlakte is ontstaan toen het prehistorische Minchín meer zo’n 40.000 jaar geleden begon te verdampen. Op sommige plekken is de zoutlaag wel 10 meter dik. Elk jaar wordt voor ongeveer 25.000 ton zout gewonnen voor consumptie. Het vochtige zout wordt met de hand op piramidevormige hopen geschept om te drogen. Een aantal dagen later wordt het zout naar fabriekjes gebracht, waar het met de hand in zakjes wordt gestopt voor de verkoop.

Spiegel

Salar de Uyuni is in elk jaargetijde mooi. Door het ontbreken van objecten aan de horizon, is er bijna geen diepte waar te nemen. Diepte en afstand bestaan hier niet. Horizon, aarde en lucht zijn één. Het is één van de meest fascinerende landschappen die ik ooit heb gezien. Het ontbreken van een horizon en de weerspiegeling van de omgeving in de witte woestijn, levert bijzondere plaatjes op. Toeristen spelen graag met het perspectief. Ze  maken foto’s waarbij het lijkt alsof ze boven de horizon uitspringen, worden aangevallen door een enorme beer of, zoals wij, uit een koker Pringles springen. Geen wonder dat dit landschap al jarenlang fotografen en filmmakers vanuit de hele wereld inspireert.Extra bijzonder is de magische vlakte in de regentijd. Regen heeft een betoverende werking op dit landschap. Na een regenbui verandert de witte zoutvlakte in een reflecterende, gladde spiegel. Alles in de witte omgeving lijkt te zweven. Wolken in een verder perfect blauwe lucht weerkaatsen in de witte ondergrond. 

Cactuseiland

Over de zoutvlakte lopen geen wegen. Voor ons gevoel rijdt de chauffeur op goed geluk over de eindeloze vlakte. Nergens zien we oriëntatiepunten. Gelukkig hebben we voldoende water bij ons. Het zout knarst onder de wielen van de jeep. Dan doemt midden in de zee van zout onverwacht een rotsachtig eiland op: Isla Incahuasi. Het eiland, waarop honderden cactussen groeien, is al net zo onwerkelijk als de vlakte zelf. Het is onvoorstelbaar hoe de cactussen zich hebben weten aan te passen aan hun leven op de zoutvlakte. Cactussen van soms wel 10 meter hoog groeien op de rotsen, velen honderden jaren oud. Het zijn de enige planten die in deze bijzondere omstandigheden weten te overleven. 

Hoe kom je er?

Een excursie naar het zoutmeer boek je gemakkelijk vanuit Uyuni. Tientallen toeristenbureautjes bieden aan het centrale plein van Uyuni hun tourtjes aan. Het aanbod varieert van een dagtocht tot een 3-daagse jeeptour en van een privé-tour tot een tour met meerdere toeristen. Tijdens de 3-daagse tocht bezoek je niet alleen de zoutvlakte, maar zie je ook de gekleurde lagunes met knalroze flamingo’s en bezoek je de geisers van Sol de Mañana. De kosten voor een 3-daagse tocht liggen, afhankelijk van de luxe waar je voor kiest, tussen de €50 en €100 per persoon. Heb je de tijd kies dan zeker voor de meerdaagse tocht. Wij vonden het een indrukwekkende ervaring. Uyuni bereik je met de bus in 6 tot 9 uren vanuit Potosi of Sucre. Ook vanuit La Paz kun je Uyuni bereiken. In dat geval reis je met de nachtbus die er 13 uren over doet of kies je voor een comfortabele binnenlandse vlucht van een uur. 

Hoogtepunt

Het is moeilijk onder woorden te brengen wat een bezoek aan Salar de Uyuni met je doet. Het is een plek waar je je alleen maar kunt verbazen. Voor ons was het het hoogtepunt van ons bezoek aan Bolivia. Heb je het grootste zoutmeer ter wereld nog niet bezocht, zet hem dan een zeker op je bucketlist. Een bezoek aan Salar de Uyuni is een magische en onvergetelijke ervaring.