Waarom we op wereldreis gaan

Over precies 7 weken stappen we in het vliegtuig naar China. Zes maanden op reis. Niets moeten, behalve genieten van de prachtige natuur in Nieuw Zeeland, met onze voeten in het zand een cocktail drinken op Fiji en de Hula dansen op Hawaii. We beseffen ons heel goed hoe bevoorrecht we zijn om een half jaar alles achter ons te kunnen laten en het dagelijks leven even “on hold” te kunnen zetten. Elke dag tellen we af, het kan ons niet snel genoeg zo ver zijn. Maar hoe dichterbij het vertrek komt, hoe meer we ons ook realiseren wat we achterlaten hier in Nederland.

Dat we een half jaar alles achter ons laten om op wereldreis te gaan, heeft er niets mee te maken dat we niet genieten van ons leven hier. We hebben al veel landen en culturen gezien. Daardoor weten we heel goed hoe fijn we het hier in Nederland hebben en hoe blij we mogen zijn om in Nederland te zijn geboren. Elke keer verbazen we ons weer over hoe mensen leven, vooral in de landen die wij “arm” noemen. In Indonesië hebben we gezien hoe kinderen volop worden geëxploiteerd. Zo kun je kinderen voor een paar euro per dag huren om voor je te bedelen. In Cambodja kwamen we veel kinderen tegen met een handicap. We hoorden daar dat het regelmatig voorkomt voor dat ouders die niet weten hoe ze rond moeten komen hun kinderen kreupel maken, zodat zij meer geld genereren. Je kunt het je nauwelijks voorstellen. In Thailand verbaasden we ons regelmatig over elektriciteitsdraden die als spaghetti in de lucht hangen. Open en bloot, terwijl het gewone leven zich eronder afspeelt. In Sri Lanka zaten we in een bus waar de mensen zich letterlijk opstapelden om ruimte te maken voor nog meer mensen. Door deze ervaringen realiseren we ons elke keer weer hoe goed we het thuis hebben: we hebben een huis, een baan, hoeven ons financieel geen zorgen te maken en wonen in een land waar alles goed geregeld is.

Waarom we dan toch op wereldreis gaan en alles achter ons laten? Omdat we juist uit onze comfortzone willen stappen, onszelf willen uitdagen en zien hoe mensen op andere plekken in de wereld leven. We zijn nieuwsgierig naar andere culturen, andere gewoontes. We hopen ons te kunnen verbazen, ons zelf tegen te komen en dingen mee te maken die we nog niet eerder hebben meegemaakt. We kijken uit naar nieuwe ervaringen en natuurlijk naar de ultieme vrijheid om een half jaar te kunnen doen wat we willen. Geen vaste structuur en geen verplichtingen. We hopen ons hoofd leeg te kunnen maken en geïnspireerd te raken door de dingen die we meemaken. En dan na zes maanden terug te komen in ons fijne huis in Nederland met een rugzak vol mooie, bijzondere herinneringen en nieuwe, enthousiaste plannen voor de toekomst!

Een reactie op “Waarom we op wereldreis gaan

  • 8 juli 2016 at 16:53
    Permalink

    Een geweldige uitdaging! Jullie doen waar velen van dromen. Veel plezier. Reis graag via dit medium met jullie mee vanuit “m’n luie stoel” in Appelscha. En op z’n Stellingwerfs: “Kiek uut!” (kan op 2 manieren uitgelegd he.)

Comments are closed.