Wereldreis week 14: Nieuw Zeeland (6) & Verenigde Staten (1)

Afgelopen week namen we afscheid van het prachtige Nieuw Zeeland. In onze laatste week reisden we over Coromandel, een idyllisch schiereiland op het Noordereiland. We eindigden onze rondreis door Nieuw Zeeland in Auckland. Hier deden we vooral hele “gewone” dingen. We bezochten de dierentuin en gingen een middag maar de bioscoop. Op 3 december, Dirk zijn verjaardag, vlogen we naar Hawaii. We passeerden de internationale datumgrens. We reisden een hele dag terug in de tijd, waardoor Dirk zijn verjaardag 47 uur lang mocht vieren. Op Hawaii begonnen we aan ons volgende avontuur.

Zondag: Cathedral Cove

Onze rondreis door Nieuw Zeeland nadert zijn einde. We hebben alles gezien waarvan we van tevoren hebben gezegd dat we het wilden zien. We hebben nog 2 dagen over voordat we onze camper dinsdag in Auckland in moeten leveren. We hebben de afgelopen maanden wel gemerkt dat een rustig reistempo niet bij ons past. We worden rusteloos wanneer we een dag niets doen. We willen zoveel mogelijk zien en doen. We voelen ons er goed bij, dus hebben we ons er maar bij neergelegd.

Vandaag rijden we naar Coromandel Peninsula. Dit schiereiland ligt aan de noordoostkust van het Noordereiland. Via heuvels, bossen en een spectaculaire kustlijn rijden we langs de oostkust omhoog. Onderweg passeren we Te Puke, de kiwihoofdstad van de wereld. In de vruchtbare omgeving worden kiwi’s, citrusvruchten en avocado’s geteeld. We stoppen bij een fruitstalletje en kopen voor nog geen 3 euro een zak avocado’s en een zak kiwi’s. We houden stil bij een koffiehuis dat ons aan de theehuizen doet denken in de bossen van Drenthe. Het ziet er niet alleen leuk uit, de koffie is er ook nog eens heerlijk. Ook de kaneelscone laten we ons goed smaken.

Even voorbij Whenuakite leidt een afslag naar Hotwater Beach. We passeren regelmatig mensen die met een schep over het schouder naar het strand lopen. Bij eb borrelen in het zand warmwaterbronnen omhoog en kun je je eigen warmwaterbad graven. Wanneer we het strand naderen zien we dat het inmiddels vloed aan het worden is. Dat wordt een douche vanavond en geen warmwaterbad.

Ten noorden van Hotwater Beach ligt Cathedral Cove. Deze enorme rots in de vorm van een kathedraal is alleen te voet of per boot te bereiken. In een klein uur wandelen we, uiteraard weer op en af, naar het strand waar de enorme “kathedraal” ons staat op te wachten. Op het prachtige roze-witte strand kijken we omhoog naar de indrukwekkende rots waar we onder door kunnen lopen. Heel bijzonder.

Maandag: schilderachtig schiereiland Coromandel

We vervolgen onze tocht over Coromandel Peninsula via het schilderachtige noorden. De weg slingert omhoog en leidt ons daarna, via prachtige vergezichten, weer langzaam omlaag. Aan de westkust ligt een eindeloze rij stranden met mooie baaien en pittoreske historische plaatsjes. Er staat vandaag een harde wind. Toch is het met bijna 20 graden niet koud. We bereiken Coromandel Town, een trekpleister voor kunstenaars. We drinken er een kop koffie en regelen op het terras van een gezellig café ons Esta voor de Verenigde Staten.

Vanuit Coromandel Town slingert Highway 25 langs de westkust naar Thames. De overwegend rotsachtige kust wordt afgewisseld met beschutte baaien en zandstranden. In Thames wassen we onze camper. Na 30 geweldige dagen moeten we hem morgen helaas weer inleveren in Auckland. We zullen hem echt gaan missen. In Miranda overnachten we. Onze laatste camping deze reis en gelijk een van de mooisten. De camping is prachtig gelegen in de natuur. De hot pools zien er uitnodigend uit. De wind is fris en we warmen ons graag op in het heerlijke, warme bad. Na het eten spelen we nog een rondje midgetgolf. Ook dit is bij de prijs inbegrepen. Het is een mooi einde van een fantastische rondreis door Nieuw Zeeland. We kunnen bijna niet geloven dat het er alweer op zit. We slapen nog een aantal nachten in Auckland en nemen dan op 3 december het vliegtuig naar Oahu, Hawaii.

Dinsdag: afscheid van de camper

Voor het eerst in weken hebben we de wekker gezet. We ontbijten en gaan dan aan het werk. We leveren vandaag de camper in. Maar voordat we dat kunnen doen, moeten we hem schoon maken. Om 10 uur rijden we het terrein van de camping af en beginnen we aan onze laatste rit in Nieuw Zeeland. Rond 11 uur rijden we Auckland binnen. De Apollo-vestiging, waar we onze camper in moeten leveren, is goed te vinden. Na een keuring van de camper en het retourneren van onze borg van €3500,- mogen we gaan. We nemen een taxi naar ons appartement in het centrum van Auckland. Omdat we er pas om 15.00 uur in kunnen, besluiten we het centrum nog even in te lopen.

Een derde van de bevolking van Nieuw Zeeland, oftewel 1,2 miljoen inwoners, woont in Auckland. En dat is duidelijk te merken. Auckland is zonder twijfel de meest bruisende stad van Nieuw Zeeland. De stad is een samensmelting van culturen. Overal vinden we leuke kleine winkeltjes en sfeervolle café’s. We lunchen bij een foodcourt en drinken koffie bij een industrieel uitziend café. Je vindt hier in Auckland vooral veel Aziatische restaurants, waar je voor een relatief gering bedrag heerlijk kunt lunchen. Auckland lijkt op het eerste gezicht een levendige en sfeervolle stad. Hier gaan we ons de komende dagen wel vermaken.

Woensdag t/m zaterdag: Auckland

Auckland is de grootste stad van Nieuw Zeeland. 25 jaar lang was Auckland de hoofdstad van het land. In 1865 werd die positie overgenomen door Wellington. Onze eerste volle dag in Auckland lopen we door het centrum naar het “waterfront”. Auckland is een van de weinige steden in de wereld met twee havens die behoren tot twee gescheiden zeeën. Talrijke bruggen overspannen de beide havens. Overal proberen straatmuzikanten met hun muziek een klein zakcentje te verdienen.

Donderdag doen we het rustig aan. We merken dat we toch een beetje in een gat vallen na 2 maanden reizen met een camper. We moeten weer even ons ritme vinden. We besluiten naar de film te gaan. Het wordt “Fantastic Beasts and where to find them”. De film is geïnspireerd op het gelijknamige boek van J.K. Rowling. Het is een spin-off van de Harry Potter filmserie. De film draait om een magische koffer waarin allerlei magische wezens huizen. Uiteraard ontsnappen de wezens met alle consequenties van dien. Een heerlijke film voor jong en oud.

Vrijdag nemen we de bus naar de Auckland Zoo. We zien er veel dieren die we in de Nederlandse dierentuin niet tegenkomen. Ook een groot aantal bedreigde dieren. In het nachtverblijf staan we eindelijk oog in oog met de Kiwi, het nationale symbool van Nieuw Zeeland. Tijdens onze rondreis hebben we hem niet gezien. De Kiwi heeft een opvallend lange en buigzame snavel waarmee hij zijn voedsel makkelijk kan vinden in de grond. Even verderop wandelen we langs de voor Nieuw Zeeland zo typische “blauwe pinguïn”, de kleinste pinguïn ter wereld. Vanaf verschillende uitkijkplatformen kijken we uit over de savanne. Giraffes, neushoorns en zebra’s trekken er van noord naar zuid. De stokstaartjes blijven voor mij toch altijd favoriet. Net als de leeuwaapjes en ringstaartmaki’s.

Aan het eind van de middag nemen we de bus terug naar het centrum. In Victoriapark worden we “uitgenodigd” iets te komen eten op de Noodlemarket die voor 4 dagen plaats vindt in het park. We voelen ons er gelijk thuis. Overal ruiken we kruiden en specerijen. De typisch Aziatische geuren herkennen we als geen ander. Bij de tientallen eettentjes staan mensen in de rij om iets lekkers te bestellen. We besluiten de gerechten te delen, zodat we van alles wat kunnen proberen. Na een voorgerecht van loempia’s en samosa’s kiezen we voor de Khmer satéschotel uit Cambodja. We sluiten af met een Maleisische Rendang. Op het gras tussen honderden fijnproevers eten we onze gerechtjes op.

Als toetje kiezen we voor een kop koffie bij “Mojo”, ons favoriete koffietentje in Auckland. We nemen er een lekkere brownie met karamel bij om te delen.

Zaterdag: (verjaar)dag van 47 uur

Vandaag wordt de langste dag in ons leven, een dag van 47 uur. Vanavond om 21.00 uur Nieuw Zeelandse tijd vliegen we naar Hawaii. We passeren dan de internationale datumgrens. In Hawaii is het 23 uren vroeger dan in Nieuw Zeeland. Een lange dag dus. Voor Dirk bovendien extra bijzonder. Hij is vandaag 47 uur lang jarig. Ik heb een high tea geregeld in het park met genoeg taartjes om Dirk zijn 43e verjaardag te vieren.

Om 17.00 uur nemen we een taxi naar het vliegveld. Bij het inchecken, krijgen we te horen dat een vlucht van Amerika naar Mexico onvoldoende is als uitreisticket om toegang te krijgen tot de Verenigde Staten. Tenzij we een vlucht boeken naar een land dat niet grenst aan Amerika mogen we niet mee op de vlucht naar Hawaii. Daar staan we dan. Gelukkig weten we snel te schakelen. We boeken via internet een vlucht van Mexico naar Cuba. We waren al van plan om naar Cuba te gaan, maar wisten alleen nog niet wanneer. We proberen zo flexibel mogelijk te reizen om onze opties zoveel mogelijk open te houden. Het is niet anders. 18 januari vliegen we naar Cuba. Zo’n straf  is dat natuurlijk ook weer niet. We laten bij de balie ons zojuist geboekte ticket naar Cuba zien en krijgen een boardingpass. We gaan naar Hawaii!

De vlucht naar Hawaii duurt 8,5 uur. Om 6.15 uur Hawaïaanse tijd landen we op Honolulu. We kunnen de klok dan 23 uren in de tijd terug zetten. Het is nog steeds 3 december, Dirk is nog steeds jarig. Met de shuttlebus worden we naar autoverhuurder Thrifty gebracht. We hebben voor 30 euro per dag een auto gehuurd voor de komende 8 dagen. Na 2 maanden links rijden is het weer even wennen om aan de rechterkant van de weg te rijden. Het stuur lijkt ineens ook heel vreemd daar aan de linkerkant van de auto. En natuurlijk zwaaien bij het gebruik van de richtingaanwijzer de eerste paar keer de ruitenwissers vrolijk heen en weer. Ook na 20 jaar rijden in Nederland is het allemaal weer even wennen.

We hebben via AirBnB een appartement geboekt bij iemand aan huis. Het wordt onze eerste AirBnB-ervaring. Toch best een beetje spannend. Wanneer we aankomen, parkeren we onze auto voor de stenen muur van het huis. Precies zoals de instructies van Margaret, de vrouw van wie we het appartement huren, aangeven. Achter het huis vinden we een prachtig appartement. Het appartement is van alle gemakken voorzien en heeft zelfs een eigen lanai. Een lanai is een overdekte Hawaïaanse veranda. Op Hawaii is het altijd warm. De mensen hier eten dan ook bijna altijd buiten. Op onze lanai staat een eettafel en een loungebank. Op het aanrecht staat een welkomstpakket met wijn, chips, koffie en koeken. In de koelkast heeft Margaret een fles cola light en een paar koude biertjes voor ons neergezet. In de kastjes vinden we alles wat we nodig hebben: kruiden, specerijen, thee, theedoeken en al het bestek dat je maar kunt bedenken. Op de slaapkamer liggen reisgidsen en handdoeken. Shampoo, conditioner en douchegel staan in de badkamer voor gebruik. En in de garage vinden we onze eigen wasmachine en droger. Ook staat er een kast met snorkelspullen, strandhanddoeken, strandstoelen, waterschoentjes, zonnebrandcrème en zelfs twee bodyboards. We mogen alles gebruiken.

Al snel ontmoeten we Margaret, een fantastische vrouw die samen met haar zus in het huis woont waar ons appartement achter ligt. Margaret is hartelijk en enthousiast. Ze geeft ons tips en wil duidelijk alles doen om het ons naar de zin te maken. We voelen ons hier gelijk thuis.

We hebben inmiddels best honger. Uiteraard hebben we de goedkoopste vlucht geboekt van Nieuw Zeeland naar Hawaii. Helaas betekent dat ook dat we geen maaltijd kregen in het vliegtuig. Dirk heeft al weken zin in pizza. En omdat hij vandaag jarig is, mag hij kiezen. We vinden een echte Amerikaans uitziende “diner” en bestellen een pizza. Gelukkig wel een met dunne bodem. Naast de pizzeria zit een supermarkt. We lopen er naar binnen om een aantal boodschappen te doen voor de komende twee dagen. We schrikken van de prijzen. We wisten dat Hawaii duur zou zijn, maar 5,5 euro voor 4 uien en 6 euro voor een zakje sla doen ons wel even achterover slaan. We proberen gunstig in te kopen, maar lopen uiteindelijk toch 40 euro armer de supermarkt uit voor een paar boodschappen. Even denken we aan “onze” fijne Lidl in Noordwolde, waar we voor hetzelfde bedrag boodschappen voor een hele week doen.

We moeten onszelf er regelmatig aan herinneren dat het nog steeds 3 december is. Zo’n lange dag voelt heel vreemd. Vreemd is ook dat het gisteren bij ons 12 uren later was dan in Nederland en nu 11 uren eerder. Het is echt even omschakelen. We maken een begin met onze Amerika-Yahtzeecompetitie en vinden het dan wel mooi geweest voor vandaag. Het was een bijzondere dag, in alle opzichten.

Terugblik op week 14

Hoogtepunt: 3 december, met 47 uren de langste dag van ons leven en tegelijkertijd de verjaardag van Dirk.
Lekkerste eten: de high tea in Auckland voor Dirk zijn verjaardag. Ook de Cambodjaanse satéschotel op de Noordlemarket in Auckland krijgt een eervolle vermelding.
Gezellig: dat de kersttijd in zowel Nieuw Zeeland als op Hawaii al echt begonnen is. Overal klinkt de kerstmuziek door de speakers van winkels, restaurants en supermarkten. Huizen, straten en winkels zijn versierd met kerstbomen en lichtjes. Het is alleen nog even wennen dat kerst hier betekent dat het ruim 20 tot 30 graden is, we geen ruiten hoeven te krabben en we niet lopen te klappertanden van de kou.
Even schrikken: hoe ongelooflijk duur de levensmiddelen in Hawaii zijn. We betalen hier drie tot vijf keer zoveel als in Nederland voor dezelfde producten.
Lastig: dat het afgelopen week in Nederland nog 12 uren vroeger was dan bij ons en dat het er nu 11 uren later is. Moeilijk omschakelen.
Lekkerste snack: de patat oorlog bij de, door een Nederlander gerunde, friettent in Auckland. Opvallend was dat de pindasaus koud was en dat dat nog prima smaakte ook.
Meevaller: dat ons appartement op Hawaii van alle gemakken is voorzien. Handdoeken, shampoo, wasmiddelen, zonnebrandcrème, snorkelspullen. Alles is er en mogen we gebruiken. Ook kruiden en olie zijn volop aanwezig. Dat scheelt veel geld op het ongelooflijk dure Hawaii. Margaret, de vrouw van wie we het appartement op Hawaii huren, verwent ons ook nog eens ontzettend. Er stond een fantastisch welkomstpakket met allemaal lekkere Hawaiiaanse producten voor ons klaar toen we aankwamen. De afgelopen dagen kwam ze regelmatig langs met warme broodjes of een fles wijn. Super lief en heel welkom.
Tegenvaller: dat we op het vliegveld van Auckland nog snel een vliegticket naar Cuba moesten boeken, omdat we anders niet mee mochten op de vlucht naar Hawaii. De Verenigde Staten vereisen een doorreisticket naar een land dat niet aan de Verenigde Staten grenst. Ons doorreisticket naar Mexico was daarom niet voldoende.
Opvallend: dat een derde van alle inwoners van Nieuw Zeeland in Auckland woont.
Het weer deze week: bewolkt, droog en 21 graden. Heerlijk weer om dingen te zien en doen.
Leuk om te weten: In Nieuw Zeeland hebben we in totaal 3999,7 km gereden en 340.134 stappen/298,72 km gelopen.
Budget: voor Nieuw Zeeland hebben we een (bijgesteld) dagbudget van €140,-. Gemiddeld gaven we tijdens onze 37-daagse reis in Nieuw Zeeland uiteindelijk €5611,96 uit, oftewel €151,67 per dag. Nieuw Zeeland was duidelijk duurder dan Australië en ook duurder dan we van tevoren hadden ingeschat.
Bestemming week 15: komende week gaan we het Hawaiiaanse eiland Oahu verkennen. We willen zeker naar Pearl Harbour. Ook willen we graag een paar mooie wandelingen maken en mag natuurlijk het strand niet ontbreken.

8 reacties op “Wereldreis week 14: Nieuw Zeeland (6) & Verenigde Staten (1)

  • 8 december 2016 at 11:18
    Permalink

    Lieve Annique en Dirk, wat moet ik nog zeggen. Het ziet er allemaal zo geweldig uit en aan de manier van schrijven en de foto’s is te zien dat jullie mega genieten. Superlatieven schieten te kort!
    Wat is het leuk om jullie zo te volgen en hoe bijzonder dat Dirk 47 uur lang jarig is geweest en dan ook nog de plek!! Zag vandaag inderdaad het nieuws over Pearl Harbour en dat jullie daar dan nu ook net zijn. Al een beroemdheid gespot ;-)??? En wat fijn dat jullie je goed voelen, geen griepjes of andere ongemakken. Ga vooral zo door en blijf zulke leuke verhalen schrijven, worden wij een beetje opgewarmd in het eerst koude zonnige NL en nu weer half bewolkt, af en toe een buitje/zonnetje hier en minder koud. Echt hollands winterweer dus 🙂
    Liefs Annie en co

    • 8 december 2016 at 22:01
      Permalink

      Hoi Annie,

      Zo’n verhaal schrijft zichzelf als je zo aan het reizen bent. Erg leuk dat je nog steeds zo’n enthousiaste “volger” bent. Dan weten we waar we het voor doen. (-;
      We zijn gisteren ivm met de enorme drukte op de weg maar uit de buurt van Pearl Harbour gebleven. Dus geen beroemdheden gezien. Als alles meezit dan krijgen we morgen kaartjes voor de memoriaal in Pearl Harbour. Rond een uurtje of 7 ochtends in de rij gaan staan levert ons vast wel een paar tickets op.

      Liefs en groetjes uit een warm Hawaï

  • 9 december 2016 at 15:24
    Permalink

    Wat weer prachtig reis verslag en skitterende foto’s ook en jullie genieten en kijken ook zo happy.
    Hier is het nu mistig en de kou valt mee vriest nu niet.
    Veel plezier en geniet lekker in Hawai.
    Gr rennie?

    • 10 december 2016 at 05:10
      Permalink

      Dankjewel, Rennie! Mis je me al een beetje bij de zumba? Hier op Hawaii draaien ze zoveel vrolijke muziek, dat ik regelmatig zin krijg in de Zumba. En om gezellig weer even bij te kletsen natuurlijk. Geniet van de komende weken. Heerlijk met een kop warme chocolademelk bij de kerstboom. X

  • 9 december 2016 at 19:56
    Permalink

    Wat een boeiende, kleurrijke en mooie nieuwsbrief hebben jullie weer geschreven. Ervan genoten om even in Auckland “te zijn geweest” en op het schiereiland.
    Compliment voor jullie relaxte manier van reizen en omgaan met een tegenvaller zoals met de ticket voor Hawaii.
    Jullie zien er stralend en gezond uit! Sorry Dirk, nog van harte gefeliciteerd en dat twee dagen lang vieren met zoveel Taartjes.
    Deze nieuwsbrief had ik even nodig. Maandag verkouden en ziek terug van zonnig Gran Canaria in een grauw en regenachtig Leeuwarden. Krijg nu een pepkuur prednison, zal weer lukken. Jullie een fijne ervaring op Hawaii, groetjes, Jessie

    • 10 december 2016 at 05:08
      Permalink

      Wat lief, Jessie! Dankjewel! Wat vervelend dat je zelf even niet zo fit bent. Hopelijk hebben jullie wel enorm genoten van het prachtige Gran Canaria. Doe maar lekker rustig aan en knal maar snel op. Dan blijven wij mooie, vrolijke foto’s maken en posten. Lieve groet vanuit Hawaii.

  • 10 december 2016 at 17:54
    Permalink

    Geweldig wat jullie allemaal zien en ervaren. Jullie zijn echte wereldreiziger geworden. En ineens omschakelen wanneer je naar Cuba zult gaan is voor jullie geen probleem. Chapeau. We hebben weer genoten van de laatste verslagen.

    • 12 december 2016 at 19:44
      Permalink

      Dankjewel, mam. Ach ja, luxe keuzes. Niet de moeilijkste om te nemen ?

Comments are closed.