Wereldreis: onze route

Een keuze maken voor de landen die we tijdens onze wereldreis willen bezoeken, was nog niet gemakkelijk. De wereld is zo mooi en we willen alles wel zien. Niet heel realistisch in 6 maanden. Dus moesten we keuzes maken.

We hebben een lijstje gemaakt van landen die we tijdens onze wereldreis beslist willen zien en een lijstje van landen waar we eventueel naartoe willen. Ook hebben we gekeken naar de beste periodes per land om in te reizen en uiteraard is ook ons budget belangrijk bij de keuze. Nieuw Zeeland en Midden-Amerika willen we in ieder geval zien. Nieuw Zeeland, omdat dat ons een fantastisch land lijkt met een prachtige natuur. Nieuw Zeeland staat bij ons allebei bovenaan ons lijstje. Midden-Amerika is ook een “must”. We zijn al maanden Spaans aan het leren en willen de theorie nu wel eens in de praktijk brengen. Bovendien zijn we gek op de sfeer in de landen in het Caraïbisch gebied: de muziek, de mensen en de kleuren spreken tot onze verbeelding.

Lange tijd waren we van plan om Zuid-Amerika in onze route op te nemen. Patagonië en Ecuador lijken ons prachtig. Ook Brazilië willen we nog wel eens zien en de route tussen Puerto Montt en Santiago in Chili lijkt ons ook geweldig. Bovendien staat een bezoek aan Paaseiland hoog op onze bucketlist. Uiteindelijk zijn we van dit idee afgestapt. Zuid-Amerika is zo’n uitgestrekt continent dat we veel zouden moeten reizen. Dat zou veel uren in de bus en het vliegtuig betekenen. We verwachten ook dat 6 maanden te kort tijd is om alle landen te zien die we in Zuid-Amerika willen bezoeken. Zeker in combinatie met Nieuw Zeeland en Midden-Amerika. Zuid-Amerika bewaren we daarom voor een tweede langere reis.

Na veel overleggen, onderhandelen en lijstjes naast elkaar leggen, zijn we er uit. De route voor onze wereldreis wordt: China, Hong Kong, Fiji, Australië, Nieuw Zeeland, Hawaii, Los Angeles-Las Vegas en Midden-Amerika. In Midden-Amerika willen we in ieder geval graag Guatemala en Cuba bezoeken. Als de tijd het toelaat ook Yucatan in Mexico en The Blue Hole in Belize. Jamaica staat zeker nog op mijn wensenlijstje. Dus, wie weet. In Australië reizen we langs de oostkust, van Sydney tot Cairns. Hopelijk kunnen we het prachtige koraal van het Barrier Reef nog zien voordat het helemaal verbleekt is. In Nieuw Zeeland gaan we zowel naar het Noordereiland als naar het Zuidereiland. We hebben hier bijna 6 weken voor, dus dat moet lukken. Voor onze  tijd in Australië en Nieuw Zeeland hebben we inmiddels een camper geboekt. Het scheelde teveel geld om dat niet nu al te doen.

In Noord-Amerika maken we drie stops: een lange stop in Hawaii van twee weken en twee korte stops van een aantal dagen in Los Angeles en Las Vegas. We zijn hier in december, niet de warmste periode om de indrukwekkende nationale parken in het westen van de Verenigde Staten te bezoeken. Ook dat bewaren we daarom voor een volgende reis. Op Hawaii hebben we, via Airbnb, voor de eilanden Oahu en Big Island ook al accommodaties geboekt: bij mensen thuis. Het wordt onze eerste Airbnb-ervaring. Hawaii is duur. Om zoveel mogelijk binnen ons budget te blijven, is het daarom soms zoeken naar goedkopere alternatieven. Ook zoeken we zoveel mogelijk afwisseling. Die afwisseling hopen we niet alleen te vinden in de natuur en cultuur van de landen zelf, maar ook in de afwisseling in accommodaties. Van basic tot luxe, van hotel tot camper. Soms ook bij mensen thuis. De ene keer maken we de keuze om alvast een accommodatie of transport te boeken, de andere keer kiezen we voor flexibiliteit en kijken we ter plaatse wat we doen. Bij deze keuze geeft de hoogte van de kostenbesparing van ver van tevoren boeken ten opzichte van ter plaatse boeken vaak de doorslag.  Welke landen we in Midden-Amerika gaan zien, laten we zolang mogelijk open. Zeker is in ieder geval dat we eind februari vanuit Midden-Amerika terug reizen naar Nederland.