Wereldreis: de voorbereidingen

Tussen het tennis kijken op Roland Garros, 4 dagen per week werken en het genieten van zo nu en dan een heerlijke, zomerse barbecue zijn we druk met de voorbereidingen voor onze wereldreis. Wat hebben we inmiddels al geregeld?

Het is nog 78 dagen tot ons vertrek. Dat het nu toch wel opschiet, horen we ook aan de reacties om ons heen. Steeds vaker horen we zeggen “jullie gaan al bijna, hè?” of “het gaat nu snel, voordat je het weet is het zover”. Ook aan onszelf merken we dat het begin van onze reis nu echt in zicht komt. De afgelopen maanden waren we ons er uiteraard van bewust dat we op wereldreis zouden gaan, maar voelden we het nog niet. Sinds een week of twee is dat veranderd. Ik zie mezelf inmiddels al rondlopen op de Chinese muur en ruik bijna de geur van de zee, terwijl ik over het witte zand van Fiji loop. Dirk schrijft intussen elke ochtend aan het begin van de werkdag in de bovenhoek van zijn notitieblok hoeveel dagen hij nog moet werken. Dat is namelijk één van de dingen die we inmiddels geregeld hebben: Dirk heeft zijn ontslag ingediend. Vrijdag 29 juli is zijn laatste werkdag. Het was, vanwege de kwetsbaarheid van zijn functie, voor Dirk helaas niet mogelijk om na onze wereldreis terug te komen in zijn functie. We zijn erg blij dat ik wel kan terug komen bij mijn werkgever. Dat betekent ook dat ik tot een dag voor ons vertrek blijf werken om zoveel mogelijk dagen over te houden om betaald verlof op te kunnen nemen.

Een groot aantal dingen hebben we inmiddels geregeld. In Australië en Nieuw Zeeland hebben we een camper gehuurd. Ook in Amerika willen we zeker een auto gaan huren. We hebben inmiddels dan ook een internationaal rijbewijs aangeschaft. Verder hebben we een aantal vaste lasten verlaagd over de periode dat we er niet zijn. Zo heeft Dirk een mooie deal met Ziggo weten te sluiten voor ons telefoon, televisie en internetpakket. Het aanbod van Ziggo was dermate goed dat we daarvoor ons de rompslomp van opzegging, inleveren van apparatuur en opnieuw aansluiten (met een nieuw telefoonnummer) willen besparen.

Voor China, Australië, Cuba en de Verenigde Staten hebben we een visum nodig. Het visum voor Australië en Cuba was snel geregeld. Voor het visum voor China moesten we echt even gaan zitten. Om een visum voor China te krijgen, moet je namelijk nogal wat documenten en gegevens aanleveren. Zo vereist de Chinese ambassade een volledig reisplan waarin per dag staat beschreven wat je gaat doen en waar je verblijft. Van ieder hotel waar je overnacht moet je bovendien een kopie van de reservering meesturen. Hetzelfde geldt voor een kopie van de geboekte vluchten. Samen met een vier pagina’s tellend aanvraagformulier en onze paspoorten hebben we de aanvraag afgelopen week naar een visumbureau gestuurd die het visum voor ons zal regelen. Maar goed ook, want hoewel we overtuigd waren alle gevraagde informatie goed te hebben aangeleverd bleek dit toch niet het geval. Zo stond op onze hotelreserveringen niet onze naam en was een vliegticket van China naar Hong Kong onvoldoende om als doorreisticket geaccepteerd te worden. We hebben de ontbrekende informatie aangevuld en inmiddels ligt onze aanvraag bij de ambassade.

Het leukste onderdeel om te regelen, was zonder twijfel ons uitzwaaifeestje. Omdat we tijdens onze wereldreis ook 12,5 jaar getrouwd zijn, willen we hier iets bijzonders van maken. Een week voor ons vertrek hebben onze beide families uitgenodigd voor een uitgebreide high tea op een bijzondere locatie bij ons in de buurt: Theeschenkerij De Buytenplaets. De Buytenplaets heeft een prachtige tuin en uit ervaring weten we dat ze heerlijke hapjes serveren. De medewerkers van De Buytenplaets hebben uitgebreid met ons meegedacht over onze wensen en wat zij daarin kunnen betekenen. Niets was onmogelijk. Heel bijzonder. Uiteindelijk zijn we gekomen tot een voor ons persoonlijk samengestelde high tea waarin op verschillende onderdelen onze wereldreis is verwerkt. We zijn erg blij met de gemaakte afspraken. Nu is het alleen nog hopen op mooi weer.

We kunnen steeds meer afstrepen op ons lijstje van voorbereidingen. De komende weken moeten we vooral gaan kijken naar het inscannen van belangrijke documenten, een dropbox voor onze foto’s en e-books, het maken van een inpaklijst en het aanschaffen van routekaarten voor ons navigatiesysteem. Ook zijn we druk met het maken van een overzicht met al onze gegevens: verzekeringen, bankzaken, vaste lasten. We vinden het een fijn idee dat onze ouders deze gegevens hebben voor het geval er iets met ons gebeurt. Blijkbaar is het maken van een wereldreis een goed moment om zo’n document op te stellen. Waarschijnlijk ook doordat we toch al zo druk bezig zijn met het treffen van voorbereidingen voor vaste lasten, verzekeringen en bankzaken. Een kleine moeite om die gegevens dan gelijk in een document te zetten.