Tempel van de tand

“Ayubowan!” Vandaag heerlijk uitgeslapen (dat kon met een groepsreis nooit). We staan op met opnieuw prachtig weer. De temperatuur ligt hier rond de 26 graden, maar voelt door de vochtigheid aan als 30 graden. Om 9:00 uur ontbeten. Een (opnieuw) uitgebreid buffet met westerse en Sri Lankaanse ontbijtgerechten. Om half 10 lopen we een klein stukje richting Kandy en laten ons onderweg dan oppikken door een tuk-tuk. De Lonely Planet vertelt ons dat dit goedkoper is dan een tuk-tuk bij het hotel te nemen. En we zijn toch zuinige Nederlanders en dus volgen we dat advies graag op. Na een ritje van 20 minuten worden we door de tuk-tukchauffeur afgezet in Kandy. We lopen een stukje langs het meer en bezoeken dan de voor Sri Lankanen belangrijkste plek van Sri Lanka: de Dalada Maligawa, oftewel de Tempel van de Tand. Samen met duizenden Sri Lankanen die hun handen vol hebben met lotusbloemen om binnen te offeren banen we ons een weg naar binnen. Het moet gezegd worden: het is een mooie tempel.

Na het bezoek aan de tempel wagen we ons opnieuw aan een Sri Lankaans fenomeen: short eats, oftewel: we bezoeken een bakker, gaan zitten en laten ons (zonder dat daarom gevraagd wordt) een bord vol met lekkernijen (verschillende pasteitjes) voorzetten. Het idee is dat we slechts betalen voor datgene dat we eten. Niet erg hygiënisch misschien, maar wel een leuk fenomeen. En erg goedkoop. Voor een bord met pasteitjes en twee cola betalen we slechts 226 roepies (nog geen 1,50 euro). Even ter vergelijking: een cola alleen kost in ons hotel al 225 roepies.

Na deze heerlijke en goedkope lunch vervolgen we onze weg door Kandy op weg naar het Uduwattakelle Sanctuary, een regenwoud aan de rand van Kandy. Dit willen we wel eens zien. Het is een gekke gewaarwording: een regenwoud zo dicht bij de stad. Het is er prachtig. En rustig. Al met al komen we maar 4 mensen tegen tijdens onze wandeling door het regenwoud. We zien honderden apen, twee brulherten, enkele schildpadden, een eekhoorn en ijsvogels. Een mooie vangst. Even waren we nog bang dat wij de vangst gingen worden toen we in het regenwoud enorme geluiden hoorden en zagen dat tientallen apen op de vlucht waren geslagen voor enkele wilde honden. Stoer en dapper als Dirk is, ging hij gelijk op zoek naar een stok. Gelukkig vond hij deze ook (al was het meer een halve boomstam). Uiteindelijk bleek een zacht “kssst” voldoende. Na bezoek aan het regenwoud hebben we een tuk-tuk terug naar het hotel genomen. Zo nog heerlijk even bij het zwembad zitten met een lekkere cocktail of milk-shake.