Lange reisdag van Ella naar Yala

Vandaag zou beginnen met een geweldig uitzicht op Ella Rock en eindigen met een fantastisch uitzicht over Yala NP. Wakker gemaakt door de geluiden van vogels, aapjes en krekels staan we rond half 8 op. Op ons balkon genieten we nog wat van het uitzicht voor we gaan ontbijten. Ditmaal voor Dirk een echt Sri Lankaans ontbijt, oftewel: eggcurry met brood en voor Annique een normaal ontbijt, oftewel: fruitsalade en toast met jam. Het avondeten dat het guesthouse ons gisteren voorzette, was het lekkerste dat we tot dusver in Sri Lanka hebben gegeten en Dirk wil een echt Sri Lankaans ontbijt in dit guesthouse dan ook niet aan zijn neus voorbij laten gaan. Het is inderdaad erg lekker. Om half 11 lopen we naar Ella. We kopen nog wat Sri Lankaanse vegetarische hapjes voor de lunch en wat drinken en stappen dan op de bus die ons richting het zuiden moet gaan brengen. Helaas zijn er geen zitplekken. Dat wordt dus staan. De rugzakken kunnen we gelukkig wel kwijt naast de buschauffeur. De bussen in Sri Lanka zijn echter nogal laag. Dirk kan in deze bussen dan ook niet rechtop staan. Al snel staat er een Sri Lankaan voor Dirk op om hem zijn zitplaats te geven. Achteraf blijkt dat deze jongen voor Dirk opstond, terwijl hij zelf nog anderhalf uur met de bus verder moest. Sri Lankanen zijn oprecht aardige mensen. Ze zijn altijd bereid te helpen of je de weg te wijzen, ook als daar niets tegenover staat.

We vinden Sri Lanka echt een prettig land om in rond te reizen. We hebben ons nog geen moment onveilig gevoeld. Ook het backpacken bevalt ons prima. Het is zowaar net echt vakantie. Niet elke ochtend om half 7 opstaan, zoals we bij de groepsrondreizen gewend zijn, maar gewoon op ons dooie gemakje doen waar we zin in hebben. Rustig ontbijten en dan zonder haast op de bus stappen. We vragen ons af waarom we dit niet veel eerder zo gedaan hebben. Het vinden van accommodaties is niet moeilijk en het reizen zelf gaat ons ook prima af. De busrit richting zuiden duurt 2,5 uren en na drie kwartier staan, krijgt ook Annique een zitplaats aangeboden door een Sri Lankaan. Na zoveel bochten en veel geslinger, is het prettig even te kunnen zitten. De weg was zo slingerig dat we wel vijf mensen hebben zien overgeven in de bus of uit het raam van de bus. Je maakt wat mee.

Na 2,5 uren komt de bus in Wirawela aan en moeten we overstappen op een bus die ons naar Tissamaharama zal brengen. De bus komt snel en zo’n 20 minuten later komen we in Tissamaharama aan waar we opnieuw over moeten stappen. Ditmaal op een bus richting Kirinda. In de bus is het snoeiheet. Gelukkig duurt de rit nog geen half uur. Vanaf Kirinda zouden we een tuktuk richting ons hotel vlakbij Yala NP moeten nemen. In het mini-dorpje Kirinda is echter geen tuktuk te bekennen. We lopen dus maar een stukje richting Yala en vinden al snel een tuktuk die ons naar het hotel wil brengen. De rit gaat dwars door het Savanneachtige landschap en al snel zien we ook dieren en waterpools. De laatste 2km gaan over een zanderige weg. In de hele omgeving is geen dorp of huis te bekennen. Yala Village, ons hotel, ligt geheel afgelegen van alles. Na een half uur met de tuktuk komen we bij Yala Village aan, een park met een 50-tal bungalows precies aan de rand van Yala NP. Het is prachtig, we zitten echt midden tussen de dieren. Bij de receptie wordt ons verteld dat we ’s avonds niet alleen over het park mogen lopen, maar de receptie moeten bellen voor een escort naar het restaurant. Op het park kunnen namelijk olifanten, zwijnen, luipaarden en andere wilde dieren rondlopen. In dat geval: we zullen zeker bellen.

De bungalow is geweldig. Helemaal van hout en met een mooie inrichting. En zelfs hier midden in de jungle hebben ze satelliettelevisie. Ook zijn er in de bungalow huisvriendjes in de vorm van gekko’s. We frissen ons even op en lopen dan richting het centrum van het park waar we voor morgen twee safari’s boeken. Een ochtendsafari te voet en een middagsafari per jeep. Het park heeft een observatiedek van waaruit je over Yala NP kunt uitkijken en wilde dieren kunt spotten. We worden gelijk aangesproken door twee Engelsen die ons wijzen op een luipaard (al is deze wel erg ver weg) en een aantal krokodillen. Ook zien we apen en een wild zwijn rondlopen op het park. Dirk wil nog graag even zwemmen en dus gaan we bij het zwembad zitten. Een beetje rare gewaarwording is het wel wanneer we dan vanuit het zwembad ineens een olifant voorbij zien lopen. Het lijkt Afrika wel. We blijven hier 3 nachten. Het zullen wel weer een paar dagen worden die ons mooie herinneringen gaan opleveren.