Kerstmis in IJsland

Vanochtend staan we opnieuw om 7.30 uur op. We ontbijten en gaan dan eerst Akureyri bij dag bekijken. We brengen een bezoek aan de Akureyrarkirkja met zijn prachtige glas-in-loodramen en afbeeldingen van beroemde IJslanders. Langs de haven, waar een enorm Amerikaans cruiseschip ligt aangemeerd, lopen we terug naar de auto. We vervolgen onze weg naar Laufàs waar een typisch IJslands turfgedekte boerenhuis is gevestigd. We drinken hier een kop koffie met een prachtig uitzicht over de IJslandse natuur en bezoeken dan het museum, oftewel de boerderij als ook een kerk.

Na dit bezoek rijden we door naar Grenivik, een plaatsje aan het zee waar we onze meegebrachte broodjes opeten. We rijden terug richting Akureyri waar we afslaan richting het zuiden. Op 10km van Akureyri staat een “Kersthuis”. We verwachten hier nogal veel van, maar eenmaal binnen valt het een beetje tegen. Misschien dat dit komt, omdat we nog niet helemaal in de kerststemming zijn. Veel kerstsouvenirs, een haardvuur en kaneelgeur maar allemaal een beetje teveel kitsch.

We rijden verder naar Saebraut, waar we een bezoek brengen aan een typisch IJslandse kerkje. De kerk is gemaakt van turf en ligt er prachtig. Helaas is de kerk gesloten. We kunnen in het dorp een sleutel halen, maar besluiten het te doen met een blik door de ramen van de kerk. Na nog wat boodschappen bij de supermarkt te hebben gedaan, rijden we rond 4 uur terug naar ons huisje en lezen onder het genot van een kopje koffie en thee nog wat in onze e-readers. Morgen reizen we verder naar onze volgende bestemming: Egilsstaðir.