Op stap met de 4WD

Vanochtend gaat om 7:30 uur de wekker. Het lijkt redelijk droog te zijn vandaag. Na het ontbijt stappen we in onze 4WD voor onze eerste dagtocht. Op IJsland is er 1 grote weg rond het eiland. Dit is weg nr 1 en wordt ook wel de circle road genoemd. Onze reis wordt dan ook een echte rondreis, want we gaan in de komende 14 dagen die hele circle road met de klok mee rondrijden. Maar dat is voor later. Vandaag pakken we slechts een klein stukje totdat we een secundaire weg richting Reykholt nemen. Een van de eerste stops is bij een klein pittoresk kerkje en een soort beeldentuin. Tot nu toe hebben we weinig mensen gezien, maar het toeval treft dat er net op die plek een bus vol touristen stopt )-: Een stuk verder op dezelfde weg stoppen we op een parkeerterrein waar we een wandeling langs twee bekende watervallen kunnen maken. De Hraunfossar en Barnafoss (Barna staat voor de twee kinderen die hier verdronken zijn). We maken hier echt een prachtige wandeling langs de watervallen en over de lava rotsen. Het hele land is vergeven van het vulkanisch gesteente.

Na terugkeer in de auto rijden we een stuk verder. De weg gaat over in onverharde weg. Nu merk je pas echt wat een verschil een 4wd auto maakt. De huurauto heeft geen enkel probleem met de rotsachtige weg die op sommige stukken zeer hobbelig is. We moeten er niet aan denken om dit met een normale personenwagen te moeten doen (al zien we die onderweg wel een een aantal keren op de weg). We stoppen op een kruising en besluiten nog een omweg van zo’n 15 km te maken langs een aantal ondergrondse grotten. De grotten heten Surtshellir en zijn zo’n 2 km lang gevormd door vulkanische uitbarstingen. Langs een pad aan de oppervlakte worden we langs zo’n 5 punten geleid waarbij je naar beneden/binnen kan kijken. Het lijkt een beetje op een enorme natuurlijk gevormde tunnel. Bij punt 5 vinden we onze eerste geocache en laten we een coin achter die we vanuit Nederland hadden meegenomen.

Onderweg terug naar ons huisje stoppen we nog op wat plaatsen om foto’s te maken en uiteindelijk doen we nog wat boodschappen voor de komende paar dagen. Het weer is behooorlijk opgeklaard en bij ons huisje kunnen we nu in tegenstelling tot gisteren ook van het mooi uitzicht genieten. Jaap gaat na het eten zelfs even op het terras in de zon zitten (het is ons echter wat te koud). Annique en ik gaan na het eten nog even lekker ontspannen in de hotpot (-: We kunnen terugkijken op een fantastisch mooie dag. Dat er nog vele mogen volgen………