Reisdag via water en rotsen

Vandaag wordt weer een reisdag aangezien we naar onze volgende bestemming moeten: Egilsstaðir. We ontbijten en maken wat broodjes klaar voor onderweg. We doen even een snelle eindschoonmaak en rijden het centrum in om ons laatste reisverslag even op internet te zetten. Helaas blijkt de website down te zijn. Dus besteden we hier weinig tijd aan en gaan vlotjes door op de circle road. Voor onderweg staat een Canyon en een grote waterval op het programma. Na zo’n 120km rijden nemen we een afslag en komen we op een mooi onverhard pad. Ongeveer 20 km vanaf de afslag komen we bij een parkeerplaats vanwaar we richting de waterval Dettifoss kunnen lopen (ongeveer 15 minuutjes lopen). Deze waterval schijnt de krachtigste van Europa te zijn. (100m breed en 40 meter hoog en 193 kuub water per seconde). Het opspattende water zie je dan ook al van kilometers afstand. Gelukkig is het weer wat opgeklaard want het begon vanochtend met zeer dichte mist. Hier zien we ondanks het opspattende water gelukkig genoeg. Ook hier ligt een cache op ons te wachten.

Na de waterval eten we onze broodjes op en stappen we weer in onze 4wd. We rijden noordwaarts omdat we nog een canyon willen bekijken waar de rivier van de waterval(len) ook door stroomt. Het blijkt dat we eigenlijk aan de verkeerde kant van de rivier zitten en derhalve moeten we een aardig stuk omrijden om aan de andere kant te komen. We komen echter ook nog langs een soort hoefijzervormige inham uit rotsen. Binnen dit hoefijzer (stel je dit voor als heel groot 10 bij 5 km ofzo) maken we nog een wandeling naar een uitzichtpunt. Hier blijkt een vennetje te zijn en een uitzicht op de ronding van het hoefijzer. Er klinkt ook een geweldige echo als we roepen. Dit doen we dan ook veelvuldig (-: We rijden ondertussen weer verder zuidwaarts en zijn op een F weg gekomen. Dit is nog steeds onverhard maar ietwat slechter als we eerder hadden. Er zijn ook veel grote kuilen waar nogal wat water in staat. Soms zijn de waterplassen zo groot als de breedte van het pad en dit geeft geweldige mooie fonteinen naast en op de auto. Lange leve een stevige 4WD. Dirk is behoorlijk in zijn sas omdat ie achter het stuur zit. We rijden verder en komen bij de canyon met mooie rotsformaties: Jökulsárgljúfur.

Na de wandeling van ongeveer een uur is het al behoorlijk laat geworden en hebben we nog een stevige rit voor de boeg. Onderweg hebben we nog behoorlijk wat regen te verduren en zien we nog talloze mooie watervallen langs de kant van de weg. We rijden om 18:05uur Egilsstaðir binnen en stoppen bij de supermarkt om nog wat boodschappen te doen. Ondanks het feit dat de supermakrt om 18uur dichtgaat mogen we nog gewoon naar binnen en halen we snel nog wat eten. 10 km ten zuiden van Egilsstaðir ligt ons nieuwe onderkomen. Een gezellig houten chaletachtig vakantiehuisje.