Stoomdag

Vandaag staat Lake Mývatn en omstreken op het programma. We staan heel saai rond 7.30uur op en gaan ontbijten waarbij we zoals elke dag een lunchpaketje maken. Mývatn is ongeveer 100 km rijden vanaf Akureyri. Helaas begint de dag weer met regen, maar later is het gelukkig droog. Onderweg stoppen we bij zeer indrukwekkende watervallen: GoÞafoss.

Hier ligt natuurlijk ook weer een geocache (zoals op heel veel mooie plaatsen). We rijden door naar Myvatn en gaan langs de zuidkant richting het bezoekerscentrum in het noordoosten van het meer. Er is hier zoveel te zien dat we van te voren goed bespreken wat we in welke volgorde allemaal gaan doen. Als eerste gaan we naar Námaskarð. Dit is een gebied met heftig borrelende zwavelpoelen. De stank is vreselijk, maar de indruk en het uitzicht (en de foto’s) zijn fantastisch. We proberen hier ook een geocache, maar dit blijkt een earthcache te zijn waarvoor we een paar vragen moeten beantwoorden. We maken maar wat foto’s van borden met informatie, zodat we thuis een logpoging kunnen doen.

Na deze zeer mooie stop gaan we door naar het volgende punt en dat is een kratermeertje genaamd Viti. Hier regent en waait het echter zo erg dat we hier maar kort blijven. We rijden weer een stukje terug langs het meer en nemen een afslag waar we weer op een mooie onverharde weg uitkomen die ons naar Grjótagjá leidt. Dit zijn ondergrondse grotten waar water in staat waar je in kan baden. Er staan echter ook waarschuwingsborden dat er stenen naar beneden kunnen vallen. We nemen dan ook alleen wat foto’s en gaan naar de volgende bezienswaardigheid: de krater Hverfjall. Dit is een 400m hoge askegel (Krater) die goed te beklimmen is. Een goed begaanbaar pad brengt ons naar de rand van de krater waar we een super mooi uitzicht hebben. Applausje voor Pity die ondanks haar hoogtevrees hier toch maar mooi naar boven is gelopen.

Dan gaan we naar Dimmuborgir wat donkere burchten betekent. Het is een gebied met bizarre rotsformaties waar verschillende wandelroutes langsleiden. Bij het begin van het gebied is een restaurant waar we eerst even een lekker bakje koffie/thee drinken. We lopen daarna een route van ongeveer een half uurtje tussen de rotsen door.

De volgende stop is een gebied met pseudokraters in Skútustaðir. Dit zijn minivulkaantjes die zijn ontstaan door stoomblaren in het lava die over een moerasgebied gestroomd hebben. Als toetje voor vandaag gaan we nog naar het zwembad. Nou ja, zwembad is niet echt het woord: het zijn de natuurbaden van Jarðböðin. De watertemeraturen schommelen hier tussen de 35-42 graden. Op sommige plekken waar het warme grondwater -wat vergeven is van zwavel- naar binnen stroomt is het zo warm dat je echt naar een “kouder” stukje moet om niet te verbranden.

Jaap en Pity drinken een lekker bakje koffie, terwijl wij ons in het bad vermaken. Na het natuurbad is het weer tijd om richting huis te gaan waar we rond 8 uur aankomen en waar Annique zoals elke dag ons een lekker maaltje voorschotelt. Dat gaat er zeker wel in na zo’n dag met veel indrukken. Nu maar hopen dat we de komende dagen ook weer wifi hebben om de weblog te kunnen plaatsen.