Afscheid van Thailand

De dag loopt vandaag iets anders dan gepland. Maar dat is dan ook weer het leuke van zelf reizen: je hoeft je niet aan je eigen programma te houden.

Het wakker worden, opstaan en ontbijten lopen nog volgens schema. Maar wanneer ik vanaf mijn ontbijtplekje aan zee naar het tij kijk en zie hoe laag het water staat, twijfel ik toch of ik de trip naar Nang Yuan Island wel moet maken. Wanneer ik even later bij de receptie informeer, adviseren ze me inderdaad laat in de middag te gaan. Nadeel van ’s middags gaan is alleen wel dat er hordes toeristen aanmeren, die als laatste stop op hun dagtocht allemaal Nang Yuan aandoen. Wanneer de receptioniste me dan ook nog verteld dat een retourtrip voor mij alleen 800 baht (ongeveer 27 euro) kost voor slechts 10 minuten varen, ben ik om. Ik schrap Nang Yuan voor deze vakantie van mijn wensenlijstje. Ik wil heel graag nog eens terug naar Koh Tao met Dirk. Ik zet Nang Yuan en zijn “Japanese Garden” op het lijstje voor die reis.

Ik besluit mijn laatste dag in Thailand tot een uur of drie door te brengen bij het zwembad. Het lukt me mijn derde boek uit te lezen. Na een late lunch besluit ik iets actiefs te gaan doen. Ik heb maar weinig van Koh Tao gezien, behalve het resort, het strand, de zee en de onderwaterwereld en besluit van Mae Haad naar Sairee Beach te wandelen. Dit is een wandeling van ongeveer 2 km heen en 2 km terug. Sairee Beach ligt aan de andere kant van de pier dan het resort waar ik verblijf. In de reisgidsen wordt Sairee Beach genoemd als gezelligste dorp op het eiland met sfeervolle bars en restaurants. Een groot deel kan ik langs het strand lopen. Het is een mooie wandeling en het is bovendien wel lekker weer even anders actief te zijn dan zwemmend. Sairee Beach is inderdaad een heel ander dorpje dan Mae Haad. Waar Mae Haad meer winkeltjes heeft, heeft Sairee Beach meer bars en restaurants aan zee. De sfeer is er ook anders. In tegenstelling tot Mae Haad hebben de bars en restaurants in Sairee Beach veel loungegedeeltes. Beide dorpen hebben zo hun eigen charme. Ik kies één van de gezellige barretjes aan het strand uit, ga voor een loungekussen en bestel een Thais biertje. Rond half 6 loop ik dezelfde weg weer terug, neem nog een duik in het zwembad en ga dan douchen. Vanavond nog iets eten in het dorp en dan komt er een eind aan mijn reis door Thailand.

Het is een raar idee dat het vandaag alweer mijn laatste dag is in dit prachtige land. Morgen vlieg in naar Kuala Lumpur, waar ik twee nachten verblijf, en dan zit het er weer op. Ik krijg vandaag voor het eerst een beetje een heimweegevoel. Het is alleen geen heimwee naar Nederland, maar naar dit mooie land. Ik vind het lastig afscheid te nemen. Het is zo’n fantastische reis geweest. Thailand heeft mijn hart echt gestolen. Ik heb me nog nergens alleen zo op mijn gemak gevoeld, ook ’s avonds, als in Thailand. De mensen zijn zo (oprecht) lief, de cultuur adembenemend, het eten om van te watertanden, het reizen heel gemakkelijk, het leven (voor ons Nederlanders) super goedkoop en de natuur onbeschrijflijk mooi. Ook de boeddhistische leefwijze spreekt me enorm aan. En natuurlijk het altijd mooie weer en het altijd warme zeewater. Ik ben echt verliefd geworden op dit land en ga heel graag, op niet al te lange termijn, nog een keer terug samen met Dirk. Ik heb ontzettend veel gezien en gedaan. De drie weken zijn echt omgevlogen. Zo begon mijn reis in Bangkok en zo eindigt die nu bijna alweer in Kuala Lumpur. Ik heb alleen maar mooie dagen en bijzondere momenten meegemaakt en me geen moment eenzaam of alleen gevoeld. Voor iedereen die dus nog aan het brainstormen is waar hij dit jaar (of volgend jaar) naartoe zal gaan op vakantie, ik zou zeggen: boek een ticket naar Thailand! Ik zie hier ook veel mensen met jonge kinderen. Ook voor gezinnen is Thailand heel goed te doen. De Thai zijn gek op kinderen en veel hotels en restaurants hebben een speciaal kinderhoekje.

Morgenvroeg word ik om kwart voor 9 naar de pier gebracht. Om half 10 vertrekt mijn boot naar Koh Samui, waar ik om half 12 aankom. Mijn vlucht naar Kuala Lumpur vertrekt om 15.40 uur. De laatste twee nachten in Kuala Lumpur verblijf ik in het Sunway Putra Hotel, een centraal gelegen hotel met uitzicht op de Petronas Towers: http://www.agoda.com/nl-nl/sunway-putra-hotel-kuala-lumpur/hotel/kuala-lumpur-my.html

Sawadika Thailand, ik zal je missen!!!