Koh Rong

We zijn al helemaal gewend aan het vroege opstaan deze vakantie en zijn vandaag al voor de wekker wakker. Om kwart over 6 staan we op, pakken de laatste spullen bij elkaar en checken dan uit. Om iets over 7 uur staat ons vervoer klaar om ons naar de bus te brengen die ons vervolgens weer zal afzetten bij de pier. Samen met een bus vol toeristen lopen we iets voor 8 uur de loopplank naar de ferryboot op. Vanaf daar varen we in 2 uren van Sihanoukville naar Koh Rong. We zien het eiland met haar witte stranden al van verre liggen. We meren iets na 10 uur aan bij de pier op Koh Rong en lopen via het witte strand naar onze accommodatie. Onderweg komen we langs enkele barretjes en restaurantjes. Het ziet er, ondanks of misschien juist door de kleinschaligheid, gezellig uit.

Onze accommodatie, Paradise Bungalows, ligt op nog geen 5 minuten lopen vanaf de pier. De zon brandt vandaag echter weer zo fel dat we bezweet zijn wanneer we aankomen bij de receptie om in te checken. We hebben een bungalow geboekt vlak aan het strand. Een van de mooiere bungalows van het complex. Het complex bestaat uit zo’n 12 bungalows die zowel aan het strand liggen als tegen de heuvels zijn opgebouwd. Ook hier wordt er, zoals we in Cambodja op veel plekken hebben gezien, druk gebouwd. De verwachting is dat Cambodja zich binnen 10 tot 15 jaar zal ontwikkelen tot het toerismeparadijs dat Thailand is. Bungalows, resorts, hotels, bars en restaurants worden met grote snelheid uit de grond gestampt. Cambodja weet dat haar inkomstenbron bij de toeristen ligt. Keerzijde is uiteraard dat Cambodja met deze ontwikkeling steeds meer haar authenticiteit verliest. Het is mooi hier nu te zijn en nog een stukje van het authentieke Cambodja mee te kunnen pikken. Van de medewerker die ons onze bungalow wijst -en waar we later mee in gesprek komen- horen we dat het gemiddelde loon in Cambodja op 90 dollar per maand ligt. Het is ongelooflijk. Cambodja is dan wel goedkoop, maar ook hier wordt snel alles duurder, waarschijnlijk sneller dan de lonen zullen stijgen.

Onze bungalow ligt pal aan het strand. De bungalow is voorzien van twee grote bedden met klamboes en heeft een geweldige buitendouche. De bungalow is open van boven, tussen het dak en de houten ommuring waait een lekkere bries de kamer in. We hebben hier uiteraard geen airco, wel een ventilator. Ook heeft de bungalow een mooie veranda met een hangmat en twee grote, houten sofabanken met kussen. We gaan ons hier wel vermaken. Het is inmiddels tegen 11 uur en vanwege het vroege tijdstip van vertrek hebben we vandaag nog niet gegeten. We besluiten dan ook eerst te gaan ontbijten in het restaurant. We bestellen gezamenlijk een noodlegerecht en een fruitsalade.

Daarna is het tijd om het koraal op te zoeken. We hebben begrepen dat we op Koh Rong vanaf het strand kunnen snorkelen. We lopen een stukje over het strand en zien dan de donkere plekken in zee die we herkennen als koraal. We zien gelijk veel vissen. Het koraal zelf is hier niet zo mooi, wanneer we een stuk verder zwemmen wordt dat beter. Na een uur houden we het voor gezien. Morgen is er weer een dag. We lunchen bij een strandtent. Het is hier gezellig: een relaxte sfeer en op de achtergrond lekkere muziek. Wel even wennen om na al die dagen nu even niets te moeten. We kopen nog wat te drinken bij een klein winkeltje en lopen dan terug naar onze bungalow. Daar gaan we op de veranda zitten en lezen tot het tijd is voor het avondeten. Bij het geluid van de zee en de krekels vallen we rond 11 uur in slaap.