Op weg naar de duurste stad ter wereld

Vandaag reizen we naar de laatste bestemming van onze reis door Azië. Om 10 uur verlaten we het prachtige Kuala Lumpur. Wat hebben we hier een paar mooie dagen beleefd. We werpen nog een laatste blik op de Petronas Towers en rijden dan in 5 uren met de super-de-luxe bus van Aeroline naar de duurste stad ter wereld: Singapore. De bus is voorzien van extra brede stoelen die helemaal achterover kunnen. Ook is er on-board-entertainment, oftewel een persoonlijk entertainmentsysteem waarop films gekeken kunnen worden. Als bonus is er aan boord een stewardess die ons ontbijt serveert en dat allemaal inclusief. De 20 euro voor de rit naar Singapore lijkt ineens niet meer zo heel veel. Na 4 uren bereiken we de grensovergang. We stappen uit de bus en lopen in nog geen 5 minuten de douane van Maleisië door. We zijn dan officieel in Niemandsland. Met de bus rijden we naar de grensovergang van Singapore. Hier moeten ook de backpacks mee. Het is rustig en in nog geen 5 minuten zitten we weer in de bus. Heerlijk, ging het bij alle grensovergangen maar zo snel. We herinneren ons de grensovergangen in Zambia en Cambodja, waar we lange tijd in de hitte met bagage hebben moeten wachten voordat we eindelijk de benodigde stempels kregen.

Wanneer we eenmaal Singapore binnen zijn, is het nog een half uur rijden naar Harbour Bay, waar we worden afgezet. Wat ons als eerste opvalt, is de Westers aandoende industrie en gebouwen. Veel flats en woonwijken. Ook rijden er duurdere auto’s dan we in Maleisië hebben gezien. Er is hier duidelijk meer geld. We wisselen onze laatste Maleisische ringets om voor Singapore dollars en pinnen nog wat extra geld voor de komende dagen. We drinken een kop koffie bij de Starbucks en nemen dan de metro. De laatste 600 meter lopen we naar ons hotel. Het lijkt erop alsof we ook dit keer weer op een goede locatie zitten, centraal en dichtbij winkels, openbaar vervoer en restaurants. De prijzen van de hotels in Singapore liggen een stuk hoger dan die in Maleisië. Voor 60 euro vonden we een kamer van 12 m2. Een zelfde kamer had ons in Maleisië nog geen 20 euro gekost. De reviews over dit hotel waren echter positief en terecht. Het hotel is sfeervol, onlangs gerenoveerd en voorzien van veel originele elementen. De kamer zelf is klein, maar wel van alle gemakken voorzien. Zo is er een koelkast, koffie- en theefaciliteiten, kluis, LCD-scherm en airconditioning. We brengen onze bagage naar de kamer en gaan dan direct op stap. Het is inmiddels 5 uur. We hebben de plattegrond van Singapore bekeken en de bezienswaardigheden aangekruist die we de komende dagen willen gaan zien. We gaan onze tijd hard nodig hebben. Zeker omdat we ook nog een dag naar het Universal Studios pretpark willen. We besluiten vandaag Little India te gaan bekijken, de wijk die het dichtst bij ons hotel ligt. In elke grote stad vind je wel een dergelijke wijk. Toch is deze in elke stad weer anders. Het wordt langzaam donker. Little India komt tot leven. Overal zien we mensen, er is veel muziek en levendigheid. Op straat wordt overal eten bereid. De plastic stoelen en tafels zijn nagenoeg allemaal bezet. Het is een bijzondere sfeer, heerlijk om tussen te lopen. We lopen door de verschillende straten, eten wat in een van de vele Indiase restaurants en lopen rond in de Indiase winkels.

Voor we terug gaan naar ons hotel pakken we nog een geo-cache mee. We vinden er een in de garage van een van de grotere “Malls”. Tot onze verrassing vinden we in deze “Mall” ook een Swensen’s, onze favoriete ijszaak. Deze kunnen we natuurlijk niet overslaan, ook al kost een ijscoupe hier al snel 7 euro. Net als dat we niet naar huis kunnen zonder vlaggetje van het land waar we zijn geweest en net als dat we in grote steden in andere landen altijd proberen een bioscoopje te pakken, kunnen we ook geen Swensen’s voorbij lopen zonder er een ijsje te eten. Enorm overpriced, maar het ijsje smaakt heerlijk! We lopen terug naar het hotel en gaan vanavond niet al te laat slapen. We willen morgen vroeg opstaan om zoveel mogelijk van de stad te kunnen zien.