Drijvend slapen op het Cheow Lan Lake

De jungle van Thailand heeft vooralsnog weten te ontsnappen aan het digitale tijdperk. Geen wifi-bereik en dus twee dagen niets van ons kunnen laten horen. Inmiddels zitten we sinds half 5 vanmiddag in Khao Lak, waar we weer online bereikbaar zijn en jullie kunnen bijpraten over onze belevenissen van de afgelopen dagen. Twee geweldige dagen die een mooi plekje krijgen in onze herinnering. Na hoog boven de boomtoppen overnacht te hebben in een luxe tent omringd door de geluiden van de jungle staan we rond 8 uur op. Na het ontbijt maakt Dirk een trekking door de jungle. Omdat we vannacht de enige gasten zijn, heeft hij de gids helemaal voor zichzelf. Het is mij te heet voor een trekking. Bovendien ben ik hier eerder geweest en heb ik toen een lange trekking gemaakt. Ik besluit nog even te genieten van de prachtige omgeving vanaf ons terras. Ik heb bovendien nog een boek uit te lezen dat weer geweldig spannend is. Af en toe trekt het geluid van een groep apen of de aanblik van een roofvogel boven het kamp mijn aandacht. Het is werkelijk een schitterende omgeving.

Dirk is rond lunchtijd terug van zijn trekking, een prachtige tocht door het nationale park. Na de lunch is het tijd voor het volgende onderdeel van onze 3-daagse excursie: de overnachting in een drijvende hut op het Cheow Lan Meer. Het gebied wordt ook wel het Guilin van Thailand genoemd vanwege de fotogenieke karstformaties. Het meer zelf is 28 kilometer lang en is ontstaan in de jaren ’80 toen er een dam in de rivier de Khlong Saeng werd gebouwd voor een waterkrachtcentrale. Via een prachtige longtailboottocht bereiken we de drijvende hutten binnen een uur. Het is ook vandaag weer zo warm dat het heldere water van het meer lonkt. We leggen onze backpacks in onze hut, die uit niet meer bestaat dan een tweepersoonsbed en een ventilator en nemen dan snel een duik in het verfrissende water. De rest van de middag wanen we ons in het paradijs, we zwemmen in het meer, trekken er op uit met de kano en maken nieuwe “vrienden”. De sfeer in het drijvende kamp is gemoedelijk. Er wordt veel gelachen. Een groep Thaise studenten draait muziek en gebruikt de kano’s als podium om te dansen. Mensen hebben duidelijk plezier. Na het avondeten wordt het al snel stil buiten. Iedereen trekt zich terug in zijn hut. De elektriciteit werkt slechts tussen 6 uur ’s avonds en middernacht en tussen 5 en 7 uur in de ochtend. We liggen al rond half 10 op bed, zetten de ventilator op 3, en lezen nog wat.

Het leven begint de volgende ochtend alweer vroeg, om kwart over 5 horen we al de eerste geluiden, de toeristen maken zich klaar voor een nieuwe dag op het meer. Wij blijven nog even liggen en staan dan een uurtje later op. Onze dag begint om 7 uur met een bootsafari. De karstgebergtes zijn dan nog gehuld in mist. We zien opvallend weinig vogels, wel een grote groep apen. Waar we ook kijken zien we beboste oevers en kleine eilandjes. Na de safari gaan we kort terug naar het kamp voor het ontbijt. Dan is het tijd voor een trekking en een bezoek aan een van de verborgen grotten van Thailand. We banen ons een weg door de jungle en zien al snel een tarantula. De flora en fauna in dit gebied is divers. We lopen langs bamboe en palmen en door typisch regenwoud. Halverwege de tocht ligt een bamboeraft op ons te wachteh, we worden naar de plek gevaren waar we de grot kunnen betreden. Via een korte klauterpartij bereiken we de ingang van de grot. Aan het plafond van de grot zien we een groot aantal fraai gevormde stalactieten naar beneden toe groeien, ze groeien met slechts een paar millimeter per jaar. Het is vochtig warm in de grot. De mooiste creaties hebben zich in de loop der jaren spontaan in de druipsteengrot gevormd. We geven namen aan de creaties: de heks, de draak, het terras… Dan is het tijd om de route die we gekomen zijn in omgekeerde volgorde terug te nemen. Op de terugweg zien we nog een kameleon die direct de kleuren van zijn omgeving aanneemt, ook zijn we zo gelukkig nog een langoer te zien. Rond half 12 zijn we terug in ons “floatel”, we hebben nog net genoeg tijd voor en laatste duik in het verfrissende water. Na de lunch is het tijd om afscheid te nemen van deze magische plek. We worden naar onze volgende stop op deze reis gebracht: Khao Lak. Het is een rit van een dikke twee uren. Rond half 5 checken we in bij onze volgende accommodatie: Leafs on the Sands. We blijven hier 3 nachten. De eerste aanblik is meer dan goed: een prachtige kamer, twee zwembaden en een geweldig mooie en goed onderhouden tuin. Het hotel ligt in het centrum van Khao Lak en op loopafstand van het strand. Hier gaan wij ons de komende dagen wel vermaken. Onder het genot van een lekker koud biertje proosten we op het goede leven en kijken we met veel plezier terug op de mooie dagen in de jungle en op het meer van Khao Sok.