De jungle van Khao Sok

Het is nog vroeg wanneer de wekker gaat, iets na half 6. We checken uit en pakken nog snel het ontbijt mee voordat we om 7 uur worden opgepikt voor onze 3-daagse excursie naar de jungle van Khao Sok. In totaal zijn we met 6 personen. Vier daarvan doen een dagtocht, alleen Dirk en ik overnachten ook in de jungle. Via palmplantages met papaya’s, mango’s, bananen en kokosnoten rijden we in twee uren naar Khao Lak, een plaatsje aan de kust ten zuiden van Phuket. Na onze 3-daagse excursie overnachten we 3 nachten in dit plaatsje voordat we de 4-daagse “cruise” naar de Similan en Surineilanden gaan maken. In 2004 is Khao Lak hard getroffen door de Tsunami. Grote delen van het plaatsje zijn toen weggevaagd. Inmiddels zijn de resorts weer heropgebouwd en is Khao Lak weer “back in business”. We brengen een bezoek aan het Tsunamimonument in Khao Lak: een grote politieboot die op 26 november 2004 dienst deed ter bescherming van de koninklijke familie. Toen de tsunami Khao Lak grotendeels verwoestte is de politieboot 3 km meegesleurd, waarna hij 2km landinwaarts zijn laatste rustplaats vond. Dit is de plek waar hij nu nog steeds ligt en dienst doet als monument. Een klein museum dat in de buitenlucht is opgesteld, laat foto’s zien van de bewuste dag. Erg indrukwekkend.

We reizen verder richting Khao Sok. Na nog eens 40 minuten rijden, bereiken we het National Park. We stoppen bij een olifantenkamp waar we een tocht op een olifant zullen maken. De tocht blijkt helaas een aanfluiting en heeft meer weg van een kermisattractie. De mahoets, oftewel de olifantenberijders, hebben duidelijk weinig zin in alweer een tochtje met toeristen. Om de haverklap wordt er gestopt voor een rookpauze, soms staan we gewoon 10 minuten stil zonder reden en continue wordt gekeken op het horloge of de tijd er al op zit. Contactgestoord zijn ze helaas ook nog, want er wordt geen woord met ons toeristen gewisseld. Een beetje jammer en niet hoe wij de Thaise mensen hebben leren kennen. Na drie keer op een olifant te hebben gezeten, besluiten we dat dit toch echt de allerlaatste keer was. We vervolgen onze tocht via een tempel waar veel apen rondlopen. In een grot bevindt zich de tempel zelf. We stoppen hier kort en rijden dan door naar het lunchrestaurant. De gids neemt ons mee naar een van de bomen die hier staan en laat ons zien hoe deze boom rubber produceert. In de boom wordt een snee gekerfd. Deze doet dienst als een soort gootje. Via dit gootje loopt een witte substantie, de rubber (latex) in een kopje dat aan de boom is bevestigd. Dan is het tijd voor de lunch. Een heerlijke Thaise lunch met zowel vis als vleesgerechten staat voor ons klaar. De lunch is een welkome afwisseling na het vroege opstaan en de excursies van de ochtend. Het is erg warm vandaag, volgens de gids een van de warmste dagen van het jaar. De temperatuur loopt tegen de 40 graden. De warmte maakt best een beetje sloom. Van de lunch krijgen we nieuwe energie. We zijn klaar voor het middaggedeelte van de excursie. Deze bestaat uit een kanotocht door de jungle van Khao Sok. Gelukkig worden we gepeddeld en hoeven we alleen maar te genieten van het uitzicht. En dat uitzicht is prachtig! Het is de droge tijd in Thailand. De afgelopen maanden is er weinig regen gevallen. Langzaam glijden we over het water, af en toe raken we de bodem en springt de peddelaar uit de boot om deze een klein zetje te geven om te voorkomen dat we vastlopen. Overal waar we kijken zien we het groen van de jungle, we horen en zien de vele vogels die hier leven. We zien een slang die zich om de takken van een boom heeft gekruld. Af en toe doemt er na een bocht een hoge rots op. Na een klein uurtje meren we weer aan. We nemen afscheid van de vier toeristen waarmee we vandaag op pad waren en worden naar onze accommodatie voor vannacht gebracht: een luxe tentenkamp.

Het tentenkamp is prachtig gelegen, hoog boven de jungletoppen van Khao Sok. Vanaf ons terras hebben we een geweldig uitzicht over het park. We worden omgeven met junglegeluiden. De tent is van alle gemakken voorzien, tot een douche, toilet en airconditioning aan toe. We blijken de enige gasten te zijn die vannacht in het tentenkamp overnachten. Ook de kokkin hebben we dus voor onszelf. Die tovert ’s avonds een heerlijke maaltijd op tafel met verschillende Thaise gerechten. Na het eten nemen we een verfrissende douche en lezen we nog wat. Al snel vallen de ogen dicht. Met het geluid van de jungle op de achtergrond vallen we rond 10 uur in slaap.