Thais koken

Vanochtend gaat de wekker al vroeg. Om 7 uur staan we naast ons bed, om half 8 zitten we bij het ontbijt en om 8 uur rijden we met de shuttlebus van het hotel naar de pier van Ao Nang waar we een longtailboot nemen naar het westelijke strand van Railay: Railay Beach. Railay is een klein schiereiland voor de Thaise kust tussen Krabi en Ao Nang. Het is alleen bereikbaar met de boot. Railay Beach staat bekend als een van de mooiste stranden van Azië. Wanneer onze longtailboot iets voor half 9 op Railay afkoerst, zien we ook waarom. Railay ligt prachtig gelegen tussen de kalkstenen kliffen. Het strand is breed en wit en wordt omringd door jungle, de zee is turkooise blauw. Als een van de eerste toeristen gaan we aan land. Het strand is nog nagenoeg verlaten en we hebben voor het uitkiezen waar we onze handdoek willen neerleggen. We kiezen een plekje in de schaduw onder een paar grote en hoge bomen. Railay is zo’n eiland waar je foto’s blijft maken. Het uitzicht vanaf onze strandhanddoek is overweldigend mooi. Alsof we in een ansichtkaart terecht zijn gekomen. We genieten van het strand en het uitzicht en nemen een duik in zee.

Halverwege de ochtend lopen we naar een van de fruitstalletjes voor een verse fruitshake. De rest van de ochtend blijft het rustig op het vaak overbevolkte Railaybeach. Rond 13.00 uur halen we nog een bananapancake in Walking Street, dat uit niet veel meer bestaat dan een paar stalletjes, twee restaurantjes, een supermarkt en een handvol souvenirshops. We doen gek en nemen er, voor de tweede keer vandaag, een fruitshake bij. Dan nemen we de longtailboot terug naar Ao Nang. Tussen half 5 en 5 uur worden we namelijk opgehaald voor een Thaise kookcursus. We lopen van de pier van Ao Nang terug naar ons hotel, schuiven op weg daar naartoe nog even aan bij een van de etenstalletjes aan de weg voor een overheerlijke Pad Thai en hebben nog net even tijd om een paar verfrissende baantjes in het zwembad te trekken.

Iets voor 5 uur loopt de kok van het restaurant waar we een Thaise kookcursus gaan volgen geheel in stijl gehuld in schort de lobby van ons hotel binnen. We nemen plaats in de minivan en maken kennis met onze vier medecursisten: een Engels stel van rond de 30 en twee Zweedse vriendinnen van diezelfde leeftijd. Uit een groot aantal Thaise gerechten mogen we onze 5 favorieten gerechten kiezen (een soep, een salade, een wokgerecht, een currypasta en een curry). De kok is een geweldig enthousiaste man van zo’n 35 jaar die met veel passie en humor ons de Thaise kookkunsten bijbrengt. We krijgen allemaal een Thaise naam: ik mag het doen met Suuk-Tjai (“the happy one”) en Dirk gaat voortaan door het leven als Som Kiet (“the positive and strong one”). Nadat we allemaal zijn voorzien van een schort, mortier, hakblok en hakmes gaan we aan de slag. Alle Thaise specerijen komen voorbij, we maken voornamelijk gebruik van een mortier waarmee we de kruiden vermalen tot een geheel. Dat is nog best zwaar werk, zeker in deze hitte. We hebben veel lol met de groep, het klikt goed en we leren veel over de Thaise keuken waarbij met name de balans tussen zoet, zuur, scherp en zout van belang is. Uiteindelijk mogen we uiteraard de door ons zelf bereide gerechten opeten. Dat is nog een hele opgave met zo’n groot aantal gerechten. We proeven van alles wat en zijn best blij met het resultaat. Een certificaat aan het eind van de avond getuigt ervan dat we geslaagd zijn voor de Thaise kookcursus. We krijgen nog een boekje met de diverse recepten mee en worden rond 22.00 uur weer afgezet bij ons hotel.

Morgenvroeg reizen we verder naar Koh Kradan, een idyllisch eiland in de Andaman Zee. Rond kwart over 9 worden we opgehaald door een minibusje dat ons over land naar Trang zal brengen. Daar nemen we de ferry naar Koh Kradan waar we rond 14.00 uur aankomen. Het eiland bestaat uit niet veel meer dan 4 accommodaties, strand en zee. Je schijnt er prachtig te kunnen snorkelen. Voor ons een reden om hier naartoe te gaan. Als het goed is, hebben we op Koh Kradan wifi. De vraag is even of het werkt. Als dat het geval is, houden we jullie uiteraard op de hoogte via onze website.