De rotstempels van Dambulla

Vandaag lekker een beetje uitgeslapen en daarna van een heerlijk ontbijt genoten. Na het ontbijt lopen we het hotel uit richting de straat. Na een paar minuutjes lopen schieten we een tuk-tuk aan die ons naar het treinstation in Habarana brengt. Het blijkt dat de eerstkomende trein pas 1,5 uur later komt en die gaat niet eens naar Dambulla waar we naar toe willen. Nadat we met veel moeite de tuk-tuk chauffeur van ons af hebben geschud, lopen we richting een bushalte. Na een paar minuutjes springen we in de overvolle bus. Dirk blijft, zich goed vasthoudend, in de deuropening staan. We hebben in ieder geval veel bekijks. Twee blanke mensen waarvan Annique erg blond en Dirk erg lang. De busconducteur die de kaartjes regelt vertelt ons dat de bus inderdaad richting Dambulla gaat (dat staat namelijk alleen maar in het Singalees op de bus).

Na een tijdje stopt de bus op een parkeerplaats, terwijl we voor ons gevoel nog niet op de goeie plek zijn. Na wat navragen aan wat vriendelijke Sri Lankanen blijkt dat het tea-time is en dat de bus 5-10 pauze houdt. De helft van de mensen gaat de bus uit om even te relaxen of een drankje te halen. Wij wachten geduldig tot de bus weer vertrekt. In Dambulla aangekomen, pakken we een tuk-tuk richting de rotstempels. Bij de rotstempels aangekomen, blijkt dat we aardig wat trapjes omhoog moeten om bij de temples te komen. Na wat gezweet (ik schat dat het zo’n 28-30 graden hier is en erg klam), komen we boven en geven we bij een kraampje onze schoenen af. Want die mogen de tempels niet mee in. Ter bescherming zijn de rotstempels boven op een heuvel gemaakt in al bestaande grotten. Eenmaal binnengekomen weten we niet wat we zien. Zo’n beetje alle 5 de ruimtes (5 tempels) staan vol met Boeddhabeelden zowel zittende, liggende als staande. Ze zijn ook allemaal prachtig beschilderd. Net als de muren en plafonds. De plafonds zien er ook erg mooi uit het lijkt net alsof de plafonds van stof zijn, zo mooi volgt het schilderwerk de contouren van het rotsplafond. De trapjes naar beneden gaan ons een stuk gemakkelijker af in de warmte.

Beneden aangekomen nemen we wederom een tuk-tuk terug naar het centrum van Dambulla. Na een korte stop in de supermarkt voor wat water en de conclusie in de Lonely Planet dat er slechts een paar hotels in Dambulla zijn waar het eten wordt aangeraden, pakken we de bus weer terug richting ons hotel. Vlak voordat we in Habarana zijn stoppen we weer voor de tea-time. Na een paar minuutjes vetrekken we weer en alweer een paar minuten later stoppen we bij een bushalte vlakbij ons hotel. Voor morgen in de namiddag boeken we nog even een Jeep Safari. In ons hotel aangekomen kleden we ons om om richting restaurant en daarna zwembad te gaan. De rest van de middag hebben we lekker gezwommen en zitten lezen in het zonnetje, want in tegenstelling tot gisteren is het de hele dag stralend mooi weer. ’s Avonds van het heerlijke buffet genoten en daarna lekker nog wat gelezen voor het slapen gaan. Helaas doet het wireless internet een beetje gek door een stroomstoring gisteravond (doet het gewoon niet), dus het bericht is wat later geplaatst dan we wilden.