Cultuur snuiven in Polonnaruwa

Vanochtend 7:30 uur opgestaan en wederom lekker ontbeten. Vandaag staat weer een dagje cultuur op de agenda. We gaan naar de historische sites in Polonnaruwa. Nadat we vanaf het hotel bij de straat zijn aanbeland lopen we richting de bushalte. Echter een stuk voor de bushalte zien we al een bus stilstaan in de file. We springen erin en het blijkt de bus naar Polonnaruwa te zijn (zo’n 50 km). Na een paar minuutjes horen we een hoop getoeter en politie. Blijkt dat er een wielerwedstrijd is en er komt een peloton met wielrenners en karavaan langs. Grappig om te zien dat de hulptroepen gewoon op motors er achteraan rijden met 2 reserve wielen in de hand. Nadat de stoet voorbij is beginnen we aan een prachtige busrit. Dirk kan zitten en past ook nog tussen de stoelen. Het uitzicht is echt prachtig vanuit de bus.

In Polonnaruwa aangekomen is de temperatuur al opgelopen tot snikheet. We kopen een kaartje (soor paspartou) bij het museum voor zowel het museum als de historische sites. in tegenstelling tot de busprijzen durven ze daar aan toeristen wel grif geld voor te vragen. Voor ons tweeën tezamen een kleine 6000 rupees. Na het museum lopen we langs de weg richting de ingang van de groepen ruïnes. De ruïnes dateren van rond de 10e eeuw. In die tijd was Polonnaruwa de hoofdstad van Sri Lanka en werd er door de koningen geregeerd. We zien tal van prachtige restanten van gebouwen die in verschillende stijlen gebouwd zijn. Sommige zien er nog verbazend goed uit als je je bedenkt dat ze 1000 jaar oud zijn en dat het bijna elke dag regent hier. 4 plekken maken de meeste indruk op ons. Een groep ruïnes genaamde de quadrangle waarin een prachtig rondvormig gebouw staat, een oud badhuis, een hele grote Dagoba van 56m hoog en een stuk rots waar 4 verschillende Boeddha beelden in zijn uitgehouwen.

Rond een uur of 2 beginnen we terug te lopen naar de uitgang. We hebben er ettelijke kilometers in de hitte rondgelopen en zijn erg blij dat de bus aan komt rijden terwijl we aan komen lopen bij de bushalte. Het blijkt ook nog de goede bus te zijn. Helaas kan Dirk de helft van de rit niet goed zitten, omdat hij niet tussen de stoelen past. Gelukkig komt er nog een stoel voorin vrij zodat het restant van de rit naar Habarana comfortabeler is. De thermometer in de bus geeft trouwens 38 graden aan. Vanuit Habarana “centrum” lopen we in 10 minuutjes naar ons hotel en kopen we bij de buurtsuper nog even een fles cola. Bij het hotel aangekomen genieten we bij het zwembad van een overheerlijke bananenmilkshake en trekt Dirk zijn dagelijkse baantjes in het warme water van het zwembad. Rond zes uur vluchten we richting hotelkamer, omdat de hoeveelheid muggen ons een beetje teveel wordt.

ps. We willen Sinterklaas trouwens nog graag bedanken voor het elektrocutie-apparaat (anti muggenbeetjeuk), de hoofdledzaklamp en het geheugenkaartje voor de camera. Ze zijn alle drie al veelvuldig van pas gekomen.