Rondje Bali

Vanochtend slapen we uit. We staan om kwart voor 8 op. Om 9 uur staat de chauffeur die ons vandaag zal rondrijden voor het hotel. We rijden via de mooie rijstterrassen van Sidemen en Selat richting het Baturmeer. Onderweg zien we vele festiviteiten. Het blijkt vandaag, volgens de Hindoeïstische kalender, een goede dag te zijn om te trouwen. Overal zien we mensen in mooie kleding. Ze dragen manden met rijst en andere lekkernijen om aan het bruidspaar te schenken. We zien de ene na de andere trouwerij, heel apart. Rond half 12 komen we aan bij het Baturmeer. We bezoeken hier de tempel Ulun Danu Batur, maar niet voordat we een sarong om hebben. Ook in deze tempel vinden voorbereidingen plaats voor een cermonie. Binnen de tempel wordt alles aangekleed met veel bloemen en versieringen. We worden binnen de tempel begeleid. Vandaag mogen we, gezien de ceremonie van vandaag, namelijk niet zo maar overal in. Het is bijzonder om mee te maken. Na het bezoek aan de tempel Ulun Danu Batur rijden we weer richting zuiden.

We stoppen bij een tweede tempel, genaamd Pura Kereh. Prachtige beelden versieren deze tempel. Vervolgens rijden we naar Klungkung waar we het restant van het koninklijk paleis (Taman Gili) bekijken. Dit paleis wordt omgeven door een gracht, een mooi gezicht. Hier zijn nog veel plafondschilderingen te zien die scènes uit Balinese mythen tonen. Na Klungkung vervolgen we onze weg naar de vleermuisgrot in Goa Lawah. De tempel is meer dan 1000 jaar oud en wordt bewoond door tienduizenden vleermuizen. Ook hier is een ceremonie aan de gang. We hebben geluk vandaag. Onze laatste stop is bij het dorpje Tenganan, dat we op aanraden van Pity (bedankt voor de tip), gaan bekijken. Tenganan is een Bali Agadorp, oftewel: in dit dorp wonen de oorspronkelijke Balinezen. Dit betekent dan ook dat de bewoners ofwel binnen de gemeenschap moeten trouwen of het dorp moeten verlaten. Er wonen zo’n 800 mensen in dit dorp.

Na het bezoek aan Tenganan worden we teruggebracht naar Candidasa. We halen de was op die we gisteren hebben afgegeven en rekenen een euro af. We nemen nog een laatste duik in het geweldige zwembad hier en gaan dan lekker uit eten. De lunch hebben we overgeslagen, omdat we zoveel mogelijk wilden zien vandaag. Het diner smaakt dan ook extra lekker. Morgen worden we om 8 uur opgehaald voor ons avontuur op de Gili-eilanden. Om 9 uur vertrekt de boot dan vanuit Padangbai. Zo rond half 11 zijn we dan op Gili Meno, waar we 3 nachten verblijven. De komende dagen wordt het met name veel relaxen, snorkelen en lekker eten en drinken. We weten niet zeker, al denken we van wel, of we op Gili Meno internet hebben en onze verhalen kunnen uploaden. We gaan ons best doen!