Angkor (en nog) Wat

Om 8 uur staat “John” de tuk-tukchauffeur van gisteren ons alweer op te wachten. Hij heet waarschijnlijk geen John, maar eerder Tjon of Chon. Voor de uitspraak maakt het geen verschil en voor zijn reactie op ons ook niet. We houden het dus bij John. Vandaag wordt als het goed is een hoogtepunt van onze reis. We bezoeken vandaag het wereldberoemde Angkor tempelcomplex met als hoogtepunt Angkor Wat. De tempels van Angkor staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het gebied met tempels dat ligt in een bebost gebied, verspreidt zich over 400 km². Er stonden totaal meer dan 100 tempels in Angkor, en er woonden naar schatting ruim 1 miljoen mensen. Het is het grootste tempelcomplex ter wereld.

We beginnen vandaag niet bij Angkor Wat, maar bij een andere, volgens velen, nog mooiere tempel: Bayon. We komen er om half 9 aan. Het is dan al verstikkend warm. Bayon is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom. Hij is vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. Erg indrukwekkend en mooi. Het is maar goed dat we geen fotorolletjes meer gebruiken. Dan was dit een duur bezoekje geworden. Na een dik uur in, op en om Bayon te hebben gelopen, bekijken we de overige tempels van Angkor Thom. We beklimmen Baphuon en hebben vanaf de top een mooi uitzicht over de ommuurde ruïnestad Angkor Thom. Ook bekijken en beklimmen we de minder bekende tempel Phimeanakas. Deze tempel was mogelijk geen tempel, maar onderdeel van het koninklijk paleis.

Na 3 uren door Angkor Thom te hebben gelopen en de vele tempels te hebben bewonderd, gaan we per tuk-tuk verder naar de volgende bestemming: Ta Phrom. Het is heerlijk even in de tuk-tuk te zitten. We zijn helemaal bezweet. Het is vandaag opnieuw een warme, maar vooral ook vochtige dag. De lucht is strakblauw en in de tempels is weinig schaduw te vinden. Het ritje per tuk-tuk is dan ook welkom.

Rond kwart voor 12 komen we aan bij Ta Phrom. De film Lara Croft: Tombraider werd hier opgenomen. Deze tempel is enigszins in de staat gelaten waarin de tempels bij hun herontdekking werden aangetroffen. Grote boomwortels omhullen diverse gebouwen. In het algemeen zijn dit wel dode bomen, om verdere beschadiging van het complex door de vegetatie te voorkomen. De sfeer is mystiek, er hangt nog een echte junglesfeer. De tempel is erg fotogeniek en, op zijn Japans, maken we dan ook heel wat foto’s.

Na Ta Phrom is het tijd voor de lunch. We hebben inmiddels behoorlijk zin in iets. Ook de voetjes even laten rusten en even opdrogen van de warmte lijkt ons wel wat. John weet een goede lunchplek. We stoppen bij een restaurant vlakbij het water dat Angkor omringt. Het is inderdaad een goede lunchplek. We eten er een heerlijke curry: Amok, een typisch Cambodjaans gerecht. Ook bestellen we een noedelgerecht. We bestellen tot nu toe elke keer twee verschillende gerechten en eten daar dan beide de helft van. Dit bevalt ons prima. Zo kunnen we veel verschillende dingen proeven.

Na de lunch is het dan zover: we rijden naar Angkor Wat. Het is inmiddels half 2. Een goede tijd om Angkor Wat te bezoeken. De zon staat aan de goede kant voor foto’s, het licht wordt steeds beter en de hordes toeristen zijn inmiddels geweest of komen na half 3. We kijken erg uit naar ons bezoek aan Angkor Wat. We hebben onze reis hier immers enigszins omheen gepland. Via een lange toegangsweg worden we naar Angkor Wat geleid. De tempel Angkor Wat is een hindoeïstische tempel en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145. De tempel staat prominent op de Cambodjaanse vlag. De eerste blik op Angkor Wat valt ons wat tegen. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. We herkennen de tempel niet direct van de vele foto’s en schilderijen die we ervan hebben gezien. Doordat een groot aantal palmbomen het zicht op de tempel (gedeeltelijke) ontneemt, is het lastig het geheel te zien. We lopen verder en besluiten de tempel eerst van buiten te bekijken. De tempel kan ook beklommen worden. Gaandeweg worden we steeds enthousiaster over de tempel. De reliëfs van het alledaags leven in die tijd zijn schitterend en enorm goed bewaard gebleven. Ook de torens zijn prachtig. Op de weg terug lopen we nog naar een punt waar vandaan we hopen een betere blik op Angkor Wat te kunnen krijgen. De zon staat inmiddels een stuk lager aan de hemel en het licht is daardoor minder hard en een stuk vriendelijker. Het punt waar we naartoe lopen, blijkt het juiste punt. We hebben hier een prachtig zicht over Angkor Wat.

We zoeken een muurtje op en zitten hier nog 20 minuten om de tempel te bewonderen. Daarna zijn we moe van de dag en laten we ons door John terugrijden naar het hotel. Het is inmiddels 5 uur wanneer we daar aankomen. We zoeken snel het zwembad op. Het was een geweldige dag, zonder twijfel een hoogtepunt van de reis! Voor morgen staat een relax dagje met een boottocht op het Tonle Sap meer op het programma.