Angkor boem!

Deze ochtend voor de verandering eens geen wekker gezet. We hebben nog niet echt plannen voor vandaag. Na een overheerlijk ontbijt, met verse bananenpannekoekjes, gaan we langs de receptie van ons hotel on ons te laten informeren over de mogelijke excursies in de buurt van Siem Reap. We boeken alvast voor morgen een tuk-tuk voor de hele dag omdat we dan graag naar Angkor Thom en Angkor Wat willen. Dat zijn de twee belangrijkste tempelcomplexen hier in de buurt. Vervolgens gaan we even bij het zwembad zitten en ons wat inlezen met behulp van de folders die we hebben gekregen. We besluiten om vanmiddag ook nog twee tempels te gaan bezoeken die iets verder weg liggen: Banteay Srey en Banteay Semre. De eerste ligt op zo’n 30 km afstand. Beide zijn hindoeïstische tempels. Een is ter ere van de Hindoegod Visnoe en de andere ter ere van Shiva gebouwd, beide zo rond de 10de en 11de eeuw nc.

We regelen een van de tuk-tuk chauffeurs bij het hotel en vertrekken rond 11 uur richting het noorden. We kopen voor 40 dollar een 3-dagen pas waarbij we toegang hebben tot 10-tallen verschillende tempels in de buurt van Siem Reap.

Onderweg (zo’n 5 kwartier met de tuk-tuk) komen we langs prachtige dorpjes en rijstvelden. Banteay Srey blijkt een prachtige tempel te zijn van rozig zandsteen met hele mooie bas-reliëfs. Gelukkig is het helemaal niet druk bij de tempel en kunnen we op ons dooie gemak de boel bekijken. Ook onze meegebrachte zaklamp komt goed van pas om wat plekje in de tempel beter te kunnen bekijken (tot vleermuisjes aan de plafonds aan toe). Op de heenweg waren we langs een landmijnenmuseum gekomen en we vragen onze tuk-tuk chauffeur John of hij daar wil stoppen. Dit museum staat in het teken van een Cambodjaanse ex rode khmer soldaat, genaamd Aki Ra, die gespecialiseerd is geraakt in het ontmantelen van landmijnen en bommen. Tijdens de Vietnamoorlog en het Rode Khmer regime zijn er miljoenen landmijnen gelegd en bommen gedropt boven Cambodja. In het museum wordt aan de hand van de verhalen van deze Aki Ra verteld over het hoe en wat van deze oorlogen en de gevolgen die landmijnen tot op de dag van vandaag hebben op het leven in Cambodja. Naar schatting liggen er in Cambodja nu no zo’n 5-6 miljoen landmijnen. Naast het museum is er ook nog een opvang voor kinderen die “getroffen” zijn door een landmijn.

Tijdns ons museumbezoek begint het heftig te regenen. Het staartje van het regenseizoen laat ons niet ongemoeid. Op weg naar de tweede tempel Banteay Samre moeten de zijkanten van de tuk-tuk dan ook worden dichtgedaan om de meeste regen uit de tuk-tuk te houden. Als het hier regent dan regent het ook goed. Aangekomen bij de tweede tempel is het gelukkig helemaal droog, het lijkt daar zelfs helemaal niet geregend te hebben. Ook deze tempel is erg de moeite waard. Bij deze tempel is de muuromheining bijna nog geheel intact. Na een uurtje rondlopen en de sfeer geproefd te hebben, laten we ons door John weer “thuis” brengen. We duiken in het zwembad en lezen vervolgens onder het genot van een Bananashake nog wat. Na onszelf te hebben opgefrist, lopen we naar het bruisende old market area en belanden bij een overheerlijk Indiaas restaurant. Als toetje besluiten we de dag bij onze favoriete ijssalon Swensen’s. Hmmmmm wat is het leven toch goed……. Nu lekker slapen zodat we morgen fris zijn voor het hoogtepunt van onze reis: “Angkor Wat”.