Bus en Bier

Na vier dagen Siem Reap nemen we vandaag afscheid van deze gezellige stad met zijn prachtige tempels. Ook nemen we afscheid van onze mooie accommodatie in Siem Reap en het vriendelijke en behulpzame personeel. We checken om 8 uur uit, enkele minuten later rijdt de minibus voor die ons naar het busstation zal brengen. We hebben voor 13 dollar een ticket geboekt bij Giant Ibis, een van de nieuwere maatschappijen in Cambodja. Hun bussen en service staan goed aangeschreven. Ook zit een pick-up bij het hotel bij de prijs inbegrepen. Wel zo prettig. Om kwart voor 9 parkeert de chauffeur de minibus naast de Giant Ibisbus waar we vandaag mee naar Phnom Penh zullen rijden en een kwartier later vertrekken we. De bus is, voor Cambodjaanse begrippen, vrij luxe. Er is veel beenruimte, de stoelen kunnen achterover en de bus zelf is voorzien van een tv-scherm en wifi. Ook een busboy is bij de prijs inbegrepen. Hij zorgt ervoor dat het ons aan niets ontbreekt en brengt ons bij vertrek een flesje water en een croissant voor onderweg. De rit duurt 6 uren. Onderweg zien we veel van het Cambodjaanse leven. Het lijkt alsof heel Cambodja onder water staat. Overal waar we kijken, is water te zien. Huizen die deels ondergelopen zijn, kinderen die zwemmen in de rijstvelden en mannen die tot hun nek in het water staan en proberen vis te vangen met netten die ze met zich meeslepen. De weg is op enkele plekken erg slecht. Er zitten veel gaten in de weg door de vele regen die er de afgelopen maanden gevallen is. Zodra de regentijd helemaal voorbij is, worden deze gerepareerd hebben we ons laten vertellen.

Rond half 4 komen we in Phnom Penh aan. De tuktuks staan al klaar om ons naar het hotel te brengen. We onderhandelen niet erg hard dit keer, we willen graag naar het hotel. Voor 3 dollar laten we ons dan ook afzetten bij het Patio & Urban Resort. Een mooi hotel met veel moderne snufjes en een strakke, maar sfeervolle aankleding. We laten de backpacks in de kamer achter en gaan dan nog even op stap. Nog geen 100 meter van het hotel stranden we al. We zwichten voor het Cambodjaanse happyhour in een gezellig uitziende loungebar: een biertje voor 75 dollarcent. Ook bestellen we iets te eten. Als het vervolgens gaat regenen, besluiten we voor nog een biertje te gaan.

Uiteindelijk blijven we zitten tot een uur of 7 en eten we ook ’s avonds hier. We boeken intussen alvast een hotel voor onze volgende bestemming: Shihanoukville. Vanuit Shihanoukville nemen we twee dagen later de boot naar Koh Rong, een (zo lezen we) paradijselijk eiland waar we heerlijk kunnen snorkelen en relaxen. We boeken hier een bungalow aan het strand voor 4 nachten. Op 23 oktober nemen we dan uiteindelijk de bus terug van Shihanoukville naar Phnom Penh en vliegen we op 24 oktober in de namiddag vanuit Phnom Penh naar Bangkok waarvandaan ’s nachts ons vliegtuig naar Nederland vertrekt. Gelukkig duurt dat nog anderhalve week. We zijn immers pas halverwege.

Na een uur stopt het met regenen. We lopen terug naar het hotel en besluiten nog even te gaan zwemmen. Het is dan inmiddels donker. Het zwembad bevindt zich op de 8e etage van het hotel. Het heeft een geweldig uitzicht over de stad, helemaal nu het donker is en de stad verlicht. We blijven hier een half uur en gaan dan terug naar de kamer. Morgen weer een druk programma. Zo willen we dan in ieder geval het Tuol Slengmuseum en de killingfields bezoeken.