5 emiraten in 1 dag

Onze laatste dag in Dubai begint al vroeg. Om 6 uur gaat de wekker. Na een douche en het opeten van de laatste melk en muesli, checken we uit en lopen naar het nabijgelegen Auris First Central Hotel. Hier worden we om 8.00 uur opgehaald voor een tour langs de oostkust van de Verenigde Arabische Emiraten. De backpacks gaan mee. Na de tour worden we bij het vliegveld afgezet. Om 23.10 uur vanavond vliegen we dan door naar Zuid-Thailand.

De tour gaat langs een groot aantal van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Onze reisleidster, een Fillipijnse, vertelt ons dat 85% van de inwoners van Dubai van buitenlandse komaf is. Vier dagen in Dubai en nu komen we daar ineens achter. Dan ga je toch heel anders naar zo’n stad kijken. We begrijpen ook meteen waarom bijna iedereen in Dubai Engels tegen elkaar praat. Onze Indiase buschauffeur rijdt ons in twee uren naar de Emiraat Fuyjairah. De woestijn en zandduinen die vanaf Dubai ons uitzicht zijn geweest, maken plaats voor bergen. De reisleidster noemt ze gekscherend de Arabische Grand Canyon.

We rijden langs oases en dadelpalmen. Kamelen staan hier aan weerszijden van de weg in de woestijn zoals koeien en schapen in Nederland in de wei. Het is een bijzonder gezicht. Tijdens de tour bezoeken we een markt en bekijken we de oudste moskee van het Midden Oosten. Uiteraard mogen vrouwen hier alleen naar binnen wanneer zij volledig in zwart gehuld zijn. Een hoofddoek en zwart gewaad zijn bij de ingang te leen en toveren Annique om in een zwarte engel. Het is een vreemde gewaarwording en je kunt je nauwelijks voorstellen dat dit voor de vrouwen hier de dagelijkse manier van leven is.

We lunchen bij een resort dat gelegen is aan de Indische oceaan. Na een snelle lunch loopt Dirk met snorkel en duikbril de zee in op zoek naar Nemo. Een klein voorproefje van onze dagen in Zuid-Thailand. Er zijn mooie vissen te zien, het koraal is veelal dood. Rond 14.00 uur vervolgen we onze weg door de woestijn. We bezoeken nog een fort en rijden dan langzaamaan weer richting Dubai. Hier is het inmiddels spitsuur. Het duurt dan ook even voordat de overige toeristen zijn afgezet en wij bij het vliegveld worden achtergelaten.

We hebben nog ruim 4 uren voordat onze vlucht vertrekt. We zijn al ingecheckt en kunnen daardoor nu al onze bagage bij de bagageband afgeven. Achter de douane eten we wat, vergapen ons aan de vrouwen in zwarte burka’s die bij elke hap eten hun monddoek moeten optillen en doden de tijd tot onze vlucht vertrekt. Morgen om deze tijd bevinden we ons 5000km naar het oosten in een hele andere wereld. Dubai vonden we beide geweldig, een stad die je gezien en vooral beleefd moet hebben. Het is een stad van uitersten en uiterlijke schijn, helemaal over de top… maar juist daardoor zo’n geweldige ervaring! De stad heeft ons hart in ieder geval gestolen, we komen graag nog eens terug, want er is nog zoveel meer te zien en doen!