Op avontuur in de mangrove

Met op de achtergrond livemuziek en voor ons een lekker koud Tiger biertje genieten we na van weer een hoogtepunt van onze reis. Tot op heden is het een aaneenschakeling van hoogtepunten. We genieten elke dag enorm van de mensen, het eten, de natuur en de Aziatische warmte. Vandaag hebben we met name erg genoten van de flora en fauna tijdens onze mangrovetocht. Wat een prachtige natuur hier op Langkawi!

We staan vroeg op vanochtend. Om half 8 staan we al voor ons chalet te wachten op de shuttledienst. Nog geen 10 minuten later zitten we aan het ontbijt. Buffet dit keer en wat voor buffet. Er is geen “Nee” te koop: verse sapjes, bonenkoffie, warme gerechten, fruit en eieren die naar wens voor je worden gebakken. Om 9 uur staat het busje voor de lobby van het hotel dat ons naar het startpunt van de mangrovetocht brengt, een rit van een dik half uur. Om 10 uur begint de tocht. Het is vandaag opnieuw een bewolkte dag, best lekker met deze hitte.

Het is een prachtige tocht van 6 uren waarbij we veel dieren zien: apen, verschillende kleuren krabben, een varaan, een slang, wat ijsvogels, grote “fruit” vleermuizen en een grote groep zeearenden. Ook bezoeken we een zogenaamde “fishfarm”. Hier kunnen we een groot aantal verschillende vissoorten bewonderen die in “bassins” rondzwemmen, waaronder haaien, barracuda’s en pijlstaartroggen. De gids is onderhoudend, grappig en vertelt plezierig. Ook bezoeken we een vleermuizengrot. De grot op zichzelf is al het bekijken waard. Prachtige rotsformaties in groene en zalm kleuren. Aan het plafond hangen honderden vleermuizen. Hoe ze aan deze rotsen weten te blijven hangen, is ons een raadsel. Veel grip is er niet.

Wanneer we de grot uitkomen, regent het. En niet zo zachtjes ook, het plenst. We zoeken beschutting onder het afdakje van de aanlegsteiger. De regen komt werkelijk met bakken uit de hemel. Vaak regent het in deze landen aan het eind van de middag een half uur tot een uur heel hard en is het dan ook ineens weer droog. Wanneer het lijkt dat de regen afneemt, begint het toch snel weer harder te regenen. Na een half uur schuilen, besluit de gids dat we maar verder moeten gaan. Er wacht een lunch op ons. In het kleine stukje van de aanlegsteiger tot in de boot, nog geen 10 meter, raken we helemaal doorweekt. De kapitein van de boot is zo aardig en slim geweest onze rugzak, die we in de boot hadden achtergelaten, op te hangen. Deze is dan ook zo goed als droog. We halen onze poncho’s uit de rugzak en varen door de stromende regen richting lunch. Al snel klaart het inderdaad weer op en wanneer we bij het drijvende restaurant aankomen waar we gaan lunchen is het inmiddels weer droog. De lunch is heerlijk. Een buffet van verschillende Maleisische gerechten, geserveerd met een mierzoet -maar erg lekker- drankje.

Wanneer we rond half 4 bij ons hotel worden afgezet, lopen we gelijk door richting zwembad. Hier blijven we tot half 8. Daarna douchen we en nemen we opnieuw een shuttledienst voor het avondeten. Daar zitten we nu. Het bier is inmiddels op, het is iets over 22.00 uur. Morgen vertrekken we in de namiddag per boot naar Penang. Daar hebben we een boutiquehouse geboekt voor 3 nachten alvorens we verder reizen naar de theeplantages in de heuvels van de Cameron Highlands. Op naar het ongetwijfeld volgende hoogtepunt van onze reis!