Helse overtocht naar Penang

Vandaag reizen we verder naar Penang. We hebben tickets voor de boot van 17.15 uur. We hoeven pas om 12 uur onze kamer te verlaten, dus we slapen lekker even uit tot 8.30 uur. Daarna lopen we naar Oriental Village voor het ontbijt. Het hotel is prachtig en luxe, maar dat betekent ook dat de prijs voor eten en drinken in het hotel ver boven de prijs ligt van eten en drinken in een lokale eettent. Al snel 3x zo hoog. We vinden het een sport om voor zo weinig mogelijk geld zo lekker mogelijk te eten. Bovendien willen we meekrijgen hoe de mensen hier leven en dat beeld krijgen we niet door te eten in het restaurant van ons resort. We vinden een lokaal restaurantje in Oriental Village. Het restaurant zit stampvol lokale mensen, het eten zal hier dus vast goed zijn. Eenmaal binnen moeten we ons even oriënteren. We zien aan de muur een menukaart hangen, maar zien ook een buffet met allerlei gerechten. Al snel blijkt dat het de bedoeling is een bord te pakken en op te scheppen waar we zin in hebben. Vervolgens wordt aan de hand van wat je hebt opgeschept de prijs bepaald. Dirk gaat voor een goed gevuld bord met verschillende, warme Maleisische gerechten. Ik houd het simpel en ga voor rotibrood. De prijs wordt bij elkaar, schrik niet, geteld op 6 ringit (nog geen 1,5 euro). Het eten smaakt heerlijk, net als de aardbeien milkshakes die we daarbij bestellen. Fantastisch om voor zo weinig geld zo lekker te kunnen eten.

Na het ontbijt lopen we terug naar het resort, nemen een shuttlebus naar ons chalet en pakken de tassen in. Iets na 11 uur checken we uit. Omdat we pas om 14.00 uur een taxi hoeven te nemen naar de haven zoeken we een plekje bij het zwembad op om nog wat te zwemmen en lezen. We zien bij het zwembad nog een paar apen die hoog in de palmbomen zitten. Een prachtig gezicht. Drie uren later nemen we een taxi, die ons in 45 minuten naar de haven brengt vanwaar we naar Penang zullen varen. We lunchen en lezen nog wat in het foodcourt van de haven. Iets voor 17.00 uur stappen we de ferry op. Deze is nagenoeg leeg. Bij binnenkomst merken we al dat de airconditioning op vriestemperatuur staat. We halen een vestje uit ons backpacks. Om 17.15 uur vertrekken we om vervolgens om 17.20 uur weer aan te meren. Er zijn nog een aantal mensen komen opdagen die nog met de boot mee willen. De ferry gaat speciaal voor hen terug. We lachen erom, dat zou in Nederland echt niet gebeuren. De tocht naar Penang duurt 3 uren. De zee is ruig, ik ben blij dat ik voor vertrek een pilletje tegen zeeziekte heb ingenomen. Dat kan geen kwaad. De boot schommelt behoorlijk, een aantal keren gaat hij behoorlijk op zijn kant. We houden ons vast aan de stoel voor ons. Daarnaast is het ijskoud in de boot. De airconditioning staat zo laag dat we tegen elkaar aankruipen om het maar warm te krijgen. We zijn van boven tot onder bevroren. Alsof dat nog niet genoeg is, breekt buiten de hemel open. Het regent hard. Wanneer we naar buiten kijken, zien we weerflitsen. Water van de hoge golven komt via de kieren van de deuren naar binnen. Het personeel loopt met zwabbers heen en weer. Ondertussen schommelt de boot nog steeds heftig van de ene naar de andere kant, al lijkt hij een voorkeur te hebben voor de helling naar links. De boot blijkt het gelukkig allemaal te kunnen doorstaan. Om kwart over 8 varen we de haven van Penang binnen.

Een taxirit van nog geen 5 kilometer kost ons een vermogen, welk geteld 15 Ringit (3 euro). Veel te veel voor dat korte stukje. Maar goed, het is laat, we willen naar het hotel. En bovendien onweert en regent het. Soms is het beter eieren voor je geld te kiezen. We worden afgezet bij het Cintra Heritage House, ons verblijf voor de komende 3 nachten. De accommodatie is een pand waarin voorheen Chinese winkels gevestigd waren. De sfeer binnen is echt Chinees, van de vloertegels tot de inrichting. Ook onze kamer is in Chinese stijl. De kamer heeft een apart zit en een apart slaapgedeelte. Erg leuk!

We zitten midden in Chinatown en gaan snel op zoek naar een restaurantje voor het avondeten. De taxichauffeur heeft ons China Garden geadviseerd en ons tevens de richting daarheen gewezen. China Garden blijkt een foodcourt met veel Chinese etenstalletjes, maar ook met enkele Maleisische. Het foodcourt heeft trouwens wel wat weg van een biergarten: het is er smoordruk, er wordt veel bier genuttigd en er is zelfs live muziek. Ook hier is het weer even oriënteren en nagaan hoe het bestellen van gerechten in zijn werk gaat. Bedoeling is dat we een tafeltje uitkiezen en het tafelnummer noemen bij de bestelling die we doen. De gerechten worden dan aan tafel gebracht. We kiezen voor rijst bij een etenskraam en voor satéstokjes bij een andere. Drinken kunnen we aan tafel bestelen. 10 minuten later staat alles op tafel. Heerlijk en goedkoop, 8,5 euro voor de gerechten en een biertje. Wel lastig om een plekje te vinden. We gaan terug naar de kamer en gaan niet te laat slapen. Morgen willen we Penang bij daglicht verkennen.