Een culturele en culinaire slenterdag in Georgetown

Penang is een van de meest toeristische bestemmingen van Maleisië. Het eiland is 280 km2 groot en heeft 700.000 inwoners. Hiervan is 59% van Chinese, 32% van Maleisische en 7% van Indiase afkomst. Penang kent een bewogen geschiedenis dat heeft geresulteerd in een grote diversiteit in bevolkingsgroepen. Penang heeft vele bijnamen, maar is vooral bekend als culinaire hoofdstad van Zuid-Oost Azië. Waar je ook kijkt, is er eten te vinden. Alleen Georgetown, de hoofdstad van Penang eiland, al kent duizenden restaurantjes, food courts en stalletjes. Het lekkerste eten vind je bij de lokale straatstalletjes. In 2010 verklaarde de New York Times Georgetown tot hoofdstad van de wereld voor straatvoedsel. We hebben gelezen dat je pas meedoet op Penang wanneer je per dag minimaal 6x een maaltijd nuttigt. Uiteraard willen we het leven op Penang echt beleven en gaan we voor deze 6 maaltijden. We hebben een folder gehaald met tips voor de lekkerste gerechten op Penang en gaan in ieder geval proberen een aantal hiervan af te strepen de komende twee dagen.

Georgetown is in 2008 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. We besluiten vandaag de multiculturele diversiteit van Georgetown met eigen ogen te gaan bekijken. Bij de plaatselijke VVV halen we een wandelkaart waarop een route staat aangegeven langs de vele bezienswaardigheden hier in Georgetown. Tijdens het ontbijt bij een van de vele Indiase restaurantjes in Georgetown stippelen we onze route uit. Dirk besluit op de gok een aantal gerechten aan te wijzen die hij graag op zijn bord wil hebben en besluit pas achteraf te vragen wat hij gegeten heeft. Er wordt het vrolijk verteld dat zijn ontbijt heeft bestaan uit rijst met zoete kip en lamslever. Soms kun je inderdaad pas beter achteraf weten wat je gegeten hebt, want lekker was het wel.

Georgetown is opgebouwd in wijken. Zo heb je er een Chinese wijk (Chinatown) en ook de kleurige wijk ‘Little India’. In het centrum van Georgetown hangt een Chinese sfeer door de vele Chinese uithangborden en fraaie tempels. Maar ook Engelse invloeden zijn volop aanwezig in de vorm van statige koloniale gebouwen. Het is een bijzondere diversiteit aan architectuur, mensen, religie en eten, maar ook van “oud” en “nieuw”. We kijken onze ogen uit. We bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden van Georgetown, waaronder enkele Chinese clanhouses, een moskee en een aantal tempels. Tussendoor doen we hard ons best om aan de minimaal 6 maaltijden te komen. Zo eten we een tandoorigerecht bij een Indiaas restaurant, een miegerecht in een andere wijk en gaan we voor het meest aangeprezen toetje op Penang, een toetje dat in de top 5 staat van toetjes die je bij een bezoek aan Penang absoluut moet eten: Ice Kacang. Voor slechts 70 cent bestellen we bij een van de stalletjes aan de weg een Ice Kacang. We schuiven aan bij een tafeltje en genieten van de ventilators die voor wat verkoeling zorgen op deze onbewolkte, bloed hete dag (37 graden), nog geen 5 minuten later is het dan zover: vol trots wordt een schaal Ice Kacang met twee lepels voor onze neus neergezet. Op het eerste gezicht ziet het er apart, maar niet onsmakelijk uit. Die mening verandert al na twee happen. We hebben het idee tandpasta te eten. Onze Ice Kacang is een vreemde mix van ijsschaafsel met siroop, pinda’s, bruine bonen, jellies, mais en een bolletje vanille-ijs. Even denken we nog dat dit gerecht op de kaart is gezet om die domme toeristen te laten geloven dat zij een specialiteit te pakken hebben, maar eigenlijk iets ongelofelijk smerigs zitten te eten. Om ons heen zien we de Aziaten echter genieten, dat zal dus wel niet zo zijn. We houden het na een aantal happen voor gezien. We hebben het in ieder geval geproefd.

We genieten echt van Penang en zijn prachtige pagode’s, tempels, clanhouses, moskeeën en etensstalletjes. De sfeer is geweldig! Pas om 20.00 uur stappen we ons hotel weer binnen. Morgen willen we een aantal bezienswaardigheden buiten Georgetown verkennen. Nu eerst, onder het genot van een koud biertje, nog lekker even nagenieten van deze indrukwekkende dag.