Sightseeing Penang

Vanochtend vertrekken we iets over 9 uur. We willen de dag meepakken, want we willen vandaag een aantal bezienswaardigheden buiten Georgetown bekijken en wel met het openbaar vervoer. Uit ervaring weten we dat reizen met het openbaar vervoer, zeker wanneer een groot deel daarvan in de stad plaatsvindt, veel tijd kan kosten. Na het ontbijt, dat bestaat uit roti (een pannekoekachtige broodsoort) en een bananenlassi (yohurtdrink), nemen we de bus naar de Tropical Spice Gardens. Volgens Tripadvisor de nummer 1 bezienswaardigheid om te bezoeken wanneer je in Penang bent. En wie zijn wij om dat in twijfel te trekken. We nemen dus bus 101 die ons ruim een uur later afzet bij ons bestemming. Voor 26 ringit (een kleine 6 euro) kopen we een kaartje, inclusief audioguide. Met de audioguide lopen we door de tropische kruidentuin met meer dan 100 variëteiten van tropische kruiden en specerijen die worden gebruikt als aroma’s, geneesmiddelen, kleurstoffen en parfums. Hoewel het een prachtige tuin is, valt het bezoek ons enigszins tegen. Uiteraard hadden we niet verwacht de vanille- en kaneelstokjes aan de bomen te zien groeien, maar toch hadden we wel verwacht iets meer te kunnen zien van de groei van de kruiden en specerijen dan wat planten, blaadjes en bomen. We drinken nog een kop koffie en lunchen bij een tegenover de kruidentuin gelegen restaurant. Dirk probbert weer een lokale specialiteit genaamd Laksa. Daarna houden we aan de weg een bus aan die ons, in opnieuw een dik uur, terug brengt naar Georgetown.

’s Middags bezoeken we de Kek Lok Si tempel, de grootste boeddhistische tempel van Maleisië. De tempel ligt even buiten Georgetown bij het dorpje Air Itam, ongeveer 7 kilometer vanaf het centrum van de stad. We pakken opnieuw de bus. Ditmaal betalen we beide 2 ringit, nog geen 50 eurocent. De rit duurt iets meer dan een half uur. Via trappen die langs souvenirsstalletjes leiden, maken we de klim naar het tempelcomplex dat op hoogte ligt. Het is een kleurrijk complex met meerdere tempels, klokkentorens, gebedszalen en een aantal mooie tuinen. In de bouw van het complex zijn de invloeden van verschillende boeddhistische stijlen terug te vinden, variërend van stijlen uit Myanmar, China en Thailand. Hoog boven het complex uit torent een prachtig bronzen beeld van de Godin van Vergeving, Kuan Yin. Voor een paar ringit brengt een kabeltreintje ons naar de top. Hier hebben we niet alleen een prachtig zicht op het beeld, maar ook over Georgetown. Voor 1 ringit (20 eurocent) kopen we een “wishing ribbon”, een lint waarop een persoonlijke wens staat geschreven die we vervolgens in een “wishing tree” kunnen hangen (zie foto hiernaast). Een ander opvallend bouwwerk binnen het complex is de 30 meter hoge pagode van de duizend boeddhisten. Via 7 etages, die met trappen zijn verbonden, bereiken we de top. Ook hier hebben we een prachtig uitzicht op het complex en over de omgeving. Rond 5 uur lopen we langzaam het complex weer naar beneden. Eigenlijk willen we nog naar Penang Hill, het hoogste uitzichtspunt op Penang. Het worst echter al laat en de lucht betrekt, waardoor het snel donkerder wordt. We zijn vandaag veel tijd kwijt geweest aan het reizen met de bus. We leggen ons erbij neer dat we niet alles kunnen zien in één reis en nemen een bus terug naar Georgetown.

’s Avond eten we bij een Indiaas restaurant. We kiezen voor de Maharaja Thali. In het Hindi betekent Thali “plate”, een uitgebreide maaltijd op één bord met een groot aantal kommetjes met gerechten en daarnaast rijst, papadums en roti. Het is uiteraard veel te veel voor één persoon, maar lekker is het wel!

Op onze kamer lezen we nog wat. Morgen vertrekken we naar de Cameron Highlands. Om 7.30 uur worden we bij ons hotel opgehaald voor een busrit van 5 uren. Wat een luxe: afgehaald worden bij je hotel voor een busrit. We blijven 2 nachten in de Cameron Highlands alvorens we doorreizen naar Taman Negara. Van Penang hebben we echt genoten. Het was heerlijk om na anderhalve week van betrekkelijke rust weer even in de hectiek van een stad te zijn. Penang heeft echt indruk op ons gemaakt. We houden er mooie herinneringen aan over!