Taman Negara jungle trek

Vandaag staan op het programma een canopytour en een jungletrek. De wekker gaat al iets na half 7. De jungle is in de vroege ochtend op zijn mooist. Bovendien willen we proberen de grote drukte voor te zijn in het park, zodat we ook echt van de junglegeluiden kunnen genieten i.p.v. van het geluid van schreeuwende toeristen. Onderweg naar het restaurant zien we al gelijk een groep apen. Ook zien we een groep eekhoorns. Na het overheerlijke buffetontbijt lopen we richting de ticketoffice waar we een permit moeten kopen voor het National Park Taman Negara. Het is dan 8 uur, het tijdstip waarop de ticketoffice open gaat. De permit kost 1 ringit per persoon plus 5 ringit voor het meebrengen van een camera. totaal nog geen 2 euro. We hebben de ipad,telefoon en videocamera maar op de kamer gelaten, want die worden anders ook nog in rekening gebracht. De boetes liegen er niet om als je je hier niet aan houdt.

We beginnen vanaf het hotel te lopen. Er staan nette bordjes die de richting aangeven. Vanaf het hotel gaat het eigenlijk al meteen de jungle in. We zijn de drukte inderdaad voor. We hebben de jungle het eerste uur nagenoeg helemaal voor onszelf. Het begin van de wandeling lopen we voornamelijk op houten vlonders en trappen. We stijgen behoorlijk. Aangekomen bij de Canopywalk kopen we een kaartje en lopen de trap op. De hangbruggen waar we overheen moeten lopen gaan van de ene boomtop naar de andere boomtop. Steeds zo’n 30-40 meter per keer. Bij elke boom is een plateau waar je even van het uitzicht kan genieten. We zitten op een gegeven moment wel zo’n 50 meter boven de grond. Sommige bomen worden tot wel 100 meter hoog hier. Het uitzicht is echt super mooi. De canopywalk is de langste ter wereld en meet 530 meter. Nadat we weer “beneden” zijn lopen we verder richting een uitkijkpunt. De houten vlonders gaan geleidelijk over in een normaal bos/junglepad met veel boomstronken en dergelijke.

We zien onderweg wat vogels, vlinders in de mooiste kleuren en veel insecten. Tevens zien we een mooie duizendpoot (millipede) van 20 centimeter lang en een bijzondere witte slak. We waren van te voren gewaarschuwd dat hier ook veel bloedzuigers voorkomen. We hadden ons al voorbereid door wat zout mee te nemen. Net als slakken houden bloedzuigers hier ook niet van en voor het geval er zich een aan ons vastklampt, zijn we in ieder geval voorbereid. We zien onderweg wel een paar van die vrolijke vriendjes, maar gelukkig laten ze ons met rust. Bij de top aangekomen (344 meter) genieten we kort van het matige uitzicht en de vele steekvliegen. We besluiten bij een heel steil pad naar beneden te lopen/klimmen. Langs de zijkant van het pad hangen steeds touwen waardoor we op sommige stukken bijna abseilent naar beneden gaan. Het water wat we meegebracht hadden, gaat er sneller doorheen dan we hadden verwacht. Aangezien het pad door de lange, steile afdaling ook veel langzamer loopt dan we hadden verwacht, doen we het water maar op rantsoen. Het blijkt bovendien dat de route die we hebben genomen nogal wat langer is dan we hadden gedacht. Toch is het leuk een route te lopen die door maar weinig toeristen wordt bewandeld. We komen de hele route maar weinig mensen tegen. Van de hordes toeristen, waarvoor de Lonely Planet ons waarschuwde, hebben we door het vroege opstaan en het kiezen van een lange route dan ook geen last. Uiteindelijk komen we na een kleine vijf uren weer bij ons hotel aangewandeld. We zij helemaal kapot en gaan bij de minimarkt meteen wat te eten en veel drinken halen. Water gaat er nu zeker wel in, want we hebben voor de vijf uren veel te weinig gedronken. Onze kleren zijn ook helemaal doorweekt van het zweet. Maar ja, wat kan je ook verwachten van een regenwoud.

Aangekomen in ons chalet nemen we een lekkere douche en spoelen we onze kleren meteen maar even uit. Nat waren ze toch al. We nemen daarna een bootje naar de overkant van het water waar allemaal drijvende restaurantjes liggen. We kiezen de eerste de beste uit en bestellen fried rice en een vruchtenmilkshake. We komen langzaam weer een beetje bij van de vermoeiende maar mooie junglewandeling. Na de late lunch genieten we nog even na van een lekker biertje op terras van ons chalet. Vanavond kunnen we vast lekker slapen van deze mooie dag in Taman Negara. Morgen staat een reisdag naar Kuala Lumpur op het programma. We vertrekken om 9 uur met de boot, de verwachte aankomst in Kuala Lumpur is in de namiddag.