Thee, thee en nog eens thee

Vandaag alweer de wekker moeten zetten, omdat we op tijd klaar moeten staan voor de tour van vandaag. Na het ontbijt in het hotel staan we iets voor negen uur klaar om opgehaald te worden door een 4×4 landrover. We gaan vandaag een tour van zo’n vier uren doen. De afstanden zijn hier dusdanig dat op eigen gelegenheid dingen ondernemen wel kan, maar dat je dan niet zoveel kan zien op een dag. We beginnen vandaag met een rit naar het hoogste punt in de Cameron Highlands. Onderweg maken we een aantal fotostops bij theeplantages en krijgen we tevens van onze vriendelijke gids wat uitleg over de theeplanten en het oogsten daarvan. Op de plaats waar wij nu zijn, gebeurt dat voornamelijk “automatisch” met een oversized heggenschaar die door twee mannen bediend moet worden. Het lijkt ons allemaal tamelijk zwaar werk, helemaal omdat hier ook niets vlak is en je derhalve een behoorlijk klipgeitfactor moet bezitten. We rijden door naar het hoogste punt: Gunang Brinchang op zo’n 2000 meter hoogte. Hier staat een oud ijzeren uitkijktorentje vanwaar we een prachtig uitzicht hebben. We hebben geluk, omdat het uitzicht helder is.

De volgende stop is Mossy forest. Eerst gaan we over een houten plateau de jungle een stukje in. Alle bomen en struiken hebben hier mos op de bast groeien. Teruggekomen bij de auto rijden we nog een stukje verder waarna we nog een echte korte junglewalk gaan doen. Dus niet over planken en trappen. Het begint meteen lekker steil omhoog over boomwortels en zachte mosachtige ondergrond. Het doet volgens de gids heel erg aan de set van de film Avatar denken. Het ziet er echt super mooi uit. Na een klein half uur komen we weer bij de auto en rijden we richting een van de grote theefabrieken hier in de buurt (BOH). We nemen de korte tour door de fabriek. Er komen behoorlijk wat machines aan het productieproces te pas waardoor de hoeveelheid handjes ons nogal meevalt. Een paar jaar terug in Sri Lanka hebben we ook een theefabriek bezocht waarbij er veel meer handwerk aan te pas kwam. Na het plukken/maaien van de theeblaadjes wordt de thee eerst gekneusd waardoor hij fermenteert. Tijdens de fermentatie krijgt de thee de donkere kleur. Vervolgens wordt de thee gedroogd door hete lucht door te blazen en de laatste stap is het scheiden van de thee. Dit gebeurt naar grote van de blaadjes. Als laatste wordt het verpakt. De theefabriek is commercieel ingesteld dus we krijgen ook de gelegenheid om thee te shoppen en in het restaurant met mooi uitzicht van een kopje thee te genieten. Annique neemt mangothee en ik groene thee. Om eerlijk te zijn smaakt het net als thuis.

Het laatste onderdeel van de tour is een vlindertuin. Naast vlinders hebben ze ook slangen en andere insecten. De gids laat zich helemaal gaan en plaatst naar willekeur insecten op je arm of een slang om je nek. Voor de schorpioen op mijn arm heb ik beleefd gepast.
Om twee uur worden we midden in Tanah Rata na een prachtige tour afgezet. We lopen linea recta naar hetzelfde Indiase restaurant waar we gisteren hebben gegeten. Annique neemt een Tandoori plate en ik kies voor een claypot met noodles. Na het eten gaan we op aanraden van de Lonely Planet en degene waar we gisteren onze tour hebben geboekt, thee drinken en scones eten bij een tentje waar dat erg lekker schijnt te zijn. Het regent ondertussen pijpenstelen zoals het hier elke middag doet. Na de overheerlijke scones nemen we nogmaals een kopje thee en stukje taart om de thee weg te spoelen. Mjammie. Ondertussen lezen we wat op onze ereaders. Omdat het nog steeds regent na de thee zoeken we de plaatselijk Starbucks op voor onze cafeïneshot. Morgen reizen we verder. Om 8 uur worden we bij ons hotel opgehaald voor de rit naar Taman Negara, het oudste regenwoud (130 miljoen jaar oud) ter wereld.