Todra gorge

Vandaag staat een bezoek aan de Todra Gorge op het programma, een 300 meter diepe en 18 kilometer lange kloof in de buurt van Tinghir. Tinghir ligt op een half uur rijden van Boumalne, waar onze accommodatie ligt. We rijden langs berberdorpjes en palmvalleien tot we 15 kilometer na Tinghir de kloof bereiken. De kloof opent zich als een toegangspoort. Aan beide kanten zien we het oranje leem meters hoog oprijzen. Het is nog rustig. We drinken een kop Marokkaanse thee bij een restaurant in de kloof. Wanneer we een luide knal horen en omhoog kijken, zien we een basejumper een sprong maken vanaf 300 meter hoogte. Hij landt enkele meters voor ons op de weg. Gekkenwerk en enorm spectaculair. Zelfs de ober van het restaurant waar we zitten, schudt vol ongeloof zijn hoofd. Vanuit het restaurant klinkt luid applaus voor de basejumper. Ze vragen of er nog een tweede springer komt. Helaas is het antwoord dat hij de enige is. Wanneer we rond kwart voor 12 terug lopen naar onze auto, stromen de toeristenbussen de kloof binnen. We waren hier al voor gewaarschuwd door onze Lonely Planet en zijn daarom vroeg gegaan. Inmiddels is het er een drukte van belang. Wij rijden verder de kloof in, de meeste toeristen doen slechts het begin van de kloof aan. Al snel komen we dan ook bijna niemand meer tegen.

De kloof is fantastisch mooi. We genieten enorm. Om de paar kilometer stappen we even uit om een paar mooie foto’s te maken en gewoon om ons heen te kijken. Rond een uur bereiken we het einde van de kloof. We rijden nog een aantal kilometer verder tot we het Berberdorp Tamtattouche, gelegen op de top van de bergweg, bereiken. We maken een korte wandeling en eten ons eerder gekochte brood. Dan maken we rechtsomkeert en rijden dezelfde route terug naar Boumalne. De rest van de middag doen we het rustig aan.

Vanavond eten we opnieuw in het restaurant van onze accommodatie. Daar is ons gisteren een heerlijke Tajineschotel geserveerd. We weten inmiddels dat de kwaliteit en smaak van het eten hier in Marokko per restaurant verschilt. Dan weer heel goed, dan weer smakeloos of ronduit slecht. Het eten hier in onze accommodatie is heerlijk. Daar houden we het dus maar even bij. Bovendien is het restaurant erg sfeervol en kregen we gisteren op de koop toe nog een mooie Afrikaanse dansvoorstelling aangeboden. Morgen willen we de Dadesvallei en de Dadeskloof gaan bezichtigen. Daarna rijden we door naar Skoura, waar we middenin de door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen palmvallei overnachten. Skoura ligt op een kleine anderhalf uur rijden van Boumalne. We hebben daar de accommodatie genaamd Dar Lorkam geboekt, door reviewers beoordeeld als beste accommodatie van Skoura. Dat moet goed zijn. Overmorgen rijden we dan verder naar Ouarzazate, waar we slapen in een heuse berbertent! Ook iets wat we willen meemaken in Marokko. Maar eerst nog even lekker genieten van de ondergaande zon hier in de prachtige Dadesvallei.