Niet te filmen

Na een lekker ontbijt in de sfeervolle accommodatie waar we hebben overnacht, nemen we om 10 uur afscheid van de vriendelijke Franse eigenaren. We gaan dit plekje missen, achteraf gezien hadden we een extra nacht moeten boeken. We hebben echter andere plannen gemaakt en rijden vandaag naar Ouarzazate, een plaatsje op slechts 40 kilometer van Skoura. We maken ons enige zorgen om onze linker achterband. Er zit nagenoeg geen profiel meer op en met de wegen hier die vaak gedeeltelijk onverhard zijn, twijfelen we over de veiligheid. We vragen de eigenaar van de accommodatie wat hij denkt. Hij geeft ons het advies naar het Ziz Benzinestation net buiten Skoura te rijden en daar de band te wisselen voor de reserveband. Zelf waren we hier ook op uitgekomen. Hij zegt dat wanneer we zijn naam, Thierry, noemen ze ons een normale prijs zullen rekenen van 10 tot 20 dirham (1 tot 2 euro). Al snel bereiken we het benzinestation. Het noemen van de naam Thierry doet wonderen. De band is in 10 minuten vervangen en we mogen zelf bepalen wat we er voor willen betalen. We betalen 30 dirham, 3 euro. Met een gerust hart gaan we weer op pad.

Na een klein uur rijden bereiken we Ouarzazate, de stad van de filmstudio’s. Vele films zijn hier opgenomen, films als: The Gladiator, Prince of Persia, Jewel of the Nile, Asterix & Obelix, Lawrence of Arabia, The Mummy en ga zo maar door. Na een bezoek aan een kasbah, door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst, bezoeken we de eerste filmstudio. De filmstudio is inmiddels omgetoverd in een museum. Sets en decorstukken van met name religieuze films die hier in de jaren ’80 en ’90 zijn opgenomen. We worden langs grote zalen geleid die sets bevatten met kerkers, een troonzaal, Egyptische decors en straten. Ook zien we kostuums uit de verschillende films en de montagetafels en opnameapparatuur waar de films mee zijn opgenomen. Erg indrukwekkend. Alles lijkt zo echt, wanneer je echter verder kijkt blijkt dat niet het geval. Pilaren zijn gemaakt van gips, stalen deuren van hout. Bizar.

We rijden verder naar de de Atlas Filmstudio’s. Hier zijn de meer recente films opgenomen, zoals Asterix & Obelix, The Mummy, The Gladiator en Kingdom of Heaven. De filmstudio’s zijn ook nu nog in gebruik. We kunnen dan ook slechts een deel van de studio’s en sets bekijken. We krijgen een rondleiding van een gids die ons vertelt over de verschillende sets en films waar de sets voor gebruikt zijn. Ook vertelt ze dat de sets vaak opnieuw worden gebruikt voor een andere film. De decorstukken worden dan verbouwd en krijgen een andere kleur. Zo staat er een Egyptische tempel van enorme omvang die zowel als tempel van Karnak dienst heeft gedaan in een film als in de film Asterix & Obelix. We kunnen zien dat er op dit moment op een andere set gedraaid wordt. De gids vertelt ons dat er een grote Amerikaanse film wordt opgenomen die in september klaar moet zijn. Het is allemaal erg indrukwekkend.

Na alle indrukken vanuit de filmwereld zoeken we onze accommodatie voor de nacht op. We slapen vannacht in een berbertent. Al snel bereiken we de camping. De berbertent is van alle gemakken voorzien. Er staat een bed en een lage tafel met krukjes, typisch Berbers. We kunnen gebruik maken van het toilet en de douche van de camping. De rest van de middag plannen we het vervolg van onze reis, worden vrienden met een jong, loensend katje en doen het rustig aan. Morgen rijden we verder naar Zagora, gelegen in het zuiden van Marokko. Naar het schijnt een geweldig mooie rit door de Draa Vallei. We hebben een overnachting geboekt bij La petite Kasbah. We laten ons opnieuw verrassen.