Stad van de wind

Naast de medina heeft Essaouira een aantal andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. We willen ze vandaag allemaal bekijken. Ons hotel zit mooi centraal, op nog geen 10 minuten lopen naar de medina en het strand. We beginnen vandaag bij de haven. Hoe vroeg het ook is, de vissers zijn vanochtend nog veel vroeger opgestaan en zijn al terug van hun vistocht. Op de kade zien we hoe tientallen vissers hun netten ontrafelen, anderen zijn druk met het repareren van hun boot. De vangst van de dag staat even verderop bij de vele “kraampjes” uitgestald. Het is een diverse vangst. We zien krabben, schollen, sardientjes, maar ook makreel en murenen. Boven ons hoofd zweven honderden zeemeeuwen, een luide keel opzettende, op zoek naar een kans iets mee te pikken van de dagvangst. Koks en huisvrouwen lopen over de vismarkt, het avondeten in de hand. Het is een bijzonder aanzicht. Onmiskenbaar onderdeel van de haven is de Skala du port, een verdedigingsfort met tal van kanonnen. Het uitzicht over de medina en de haven van bovenop het fort is de klim meer dan waard.

We hebben dorst gekregen en zoeken een restaurantje op dichtbij de medina voor een kop Marokkaanse thee en een kop koffie. Net als in Agadir probeert ook hier een aantal mensen hun brood te verdienen met “straattheater”. We worden getrakteerd op een acrobatiekshow en een muzikaal spektakel. Uiteraard gaan er na afloop een paar dirhams in de pet waarmee rond wordt gegaan. We lopen door de medina op weg naar de “ramparts”, stadswallen ingericht ter verdediging van Essaouira. Ook hier dus veel kanonnen.

Essaouira wordt ook wel de “Windstad” van Marokko genoemd. Hoewel het met de wind vandaag meevalt, zorgt de wind ervoor dat de golven net iets harder op de rotsen breken. We lopen verder door de medina en brengen een bezoek aan de fixed-price-market, waar de prijzen van de verschillende producten -die niet onderhandelbaar zijn- op de producten zelf genoemd staan. Het zijn nette prijzen. We kopen nog een aantal Marokkaanse schaaltjes voor thuis. In Marrakech moeten we echt nog een tas op de kop tikken, want de voorraad souvenirs groeit gestaag. Na nog een drankje op een van de terrassen en een wandeling over de soukh zijn de voeten moe. We lopen langs het strand terug naar het hotel. We hebben genoten van Essaouira. Morgen reizen we door naar onze eindbestemming: Marrakech. De laatste drie nachten brengen we daar door in hotel Chems, een 4-sterren hotel met zwembad en (voornaamste reden om dit hotel te kiezen) op slechts 500 meter lopen van het meest beroemde plein van Marokko: Djemaa el Fna. The place to be voor straattheater, muziek, restaurants en gezelligheid!