Geocachen in Khao Lak

We hebben geen enkele moeite uit bed te komen wanneer om half 7 de wekker gaat. We zijn inmiddels goed uitgerust en uitgeslapen. Om de ergste hitte te vermijden, staan we vroeg op. We willen vanochtend een strandwandeling maken die ons uiteindelijk moet leiden naar onze allereerste cache in Thailand. Best bijzonder wanneer je bedenkt dat dit de vierde keer is dat we Thailand aandoen. Om 7 uur zitten we aan het ontbijt en om half 8 zijn we op pad. We lopen langs het strand van Khuk Kak naar het naastgelegen strand, genaamd Bang Niang Beach. We zien Thailand ontwaken: shops worden geopend, de strandstoelen worden klaar gezet en de dames van de massagesalons maken zich op voor alweer een dag hard werken in de hitte van maart. Het strand is een aaneenschakeling van vrolijk gekleurde parasols, restaurantjes en barretjes. Ook hier worden we op verschillende plekken herinnert aan de tsunami. Op een palmboom, die de tsunami heeft doorstaan, hangen de foto’s van mensen -waaronder een groot aantal kinderen- die zijn omgekomen toen op 26 december 2004 Khao Lak werd opgeschrikt door een metershoge muur van water. Ook een Nederlandse jongen van een jaar of 5 lacht onbezorgd en nietsvermoedend naar de camera. Indrukwekkend en nog maar zo kort geleden. Indrukwekkend ook om te zien hoe snel Khao Lak zich weer heeft weten op te bouwen en de toeristen inmiddels weer in grote getale aantrekt.

Na 1,5 km over het strand te hebben gelopen, wordt het strand in tweeën gesplitst door een rivier van water. De “rivier” is op dit moment nog smal en ondiep genoeg om doorheen te lopen. Het water rijkt tot onze knieën. Nog een 1,5 km verder komen we in de buurt van de cache. Volgens de hint moeten we zoeken in een boom. Dat doen we dus. Na enkele bomen nauwkeurig te hebben onderzocht, vindt Dirk de cache in één van de palmbomen. De eerste cache in Thailand is een feit. Dat vieren we bij één van de vele restaurantjes met een kop koffie en een vanillemilkshake. We hebben een tafeltje aan zee, of eigenlijk enkele meters boven zee. Een betonnen muur is opgemetseld als eindpunt voor de richting Khao Lak drijvende golven. De zee beukt tegen de muur, de golven spatten regelmatig met een enorme dreun hoog boven de betonnen muur uiteen. Een spektakel om te zien en tegelijk een bewijs van de kracht van water. Na deze stop lopen we, via dezelfde weg als we gekomen zijn, weer terug. Het begint vloed te worden, het water komt inmiddels al een aardig stuk verder het strand op dan anderhalf uur daarvoor. De “rivier” van water die we moeten doorkruisen, is inmiddels een breed en diep “kanaal” geworden. Er doorheen lopen is niet langer een optie. Maar Thailand zou Thailand niet zijn als hier niet iets voor geregeld was. Aan de overkant van het water ligt een ferry die ons graag voor een kleine tip van 20 baht p.p. overzet naar de andere kant. Het is een belevenis op zich die slechts 30 seconden duurt. Wanneer we vlakbij ons hotel zijn, worden we gewenkt door een Russische toerist. Hij heeft op één van de bomen een gifslang gespot en wil ons deze graag laten zien. De slang van ongeveer 1 meter lengte is groen met geel en heeft zich om de boom gekronkeld. Mooi wat je zo tijdens een wandeling allemaal tegen kunt komen, Rond 11 uur zijn we terug bij ons hotel. We verruilen de wandelkleding snel voor onze zwemkleding en zoeken het zwembad op. Hier brengen we de rest van de dag door. Aan het eind van de middag zoeken we een koffietentje op waar we nog een tijdje lezen in onze boeken. Een ijsje bij de MacDonalds heeft de maag dan alweer gevuld. Voor de tweede keer deze week eten we ’s avonds bij Orchid Café, de eerste avond in Khao Lak is het eten ons goed bevallen. Ook nu worden we niet teleurgesteld. Vooralsnog staat Orchid Café Khao Lak met stip op nummer 1 van het lekkerste eten deze reis. Het bewijs dat goed en lekker eten niet duur hoeft te zijn. Voor een curry, een nasi, een salade, een bord witte rijst en twee smoothies rekenen we nog geen 6 euro p.p. af.

Morgen begint ons snorkelavontuur naar de Similan en Surineilanden. Aan het begin van de avond worden we opgehaald en naar de boot gebracht waarmee we 4 dagenen 3 nachten zullen cruisen naar een paar van de mooiste snorkelplekken van Azië. We hebben er enorm veel zin in en zijn benieuwd of we ook vissen, zoogdieren en/of amfibieën zullen zien die we niet eerder hebben gezien. De komende dagen zullen jullie even niets van ons horen, op de boot hebben we uiteraard geen bereik. Op 25 maart meren we aan het eind van de middag weer aan in Khao Lak vanwaar we direct doorreizen naar Krabi. Uiteraard praten we jullie dan helemaal bij over onze belevenissen in de Andamanzee.