Wereldreis week 3&4: Fiji

Twee weken geleden vlogen we van het indrukwekkende en drukke Hong Kong naar het tropische Fiji. Op idyllische eilandjes met witte stranden en een turkoois blauwe zee kwamen we bij van de drukte van China en Hong Kong. We zwommen met manta’s en klommen naar de top van Blue Lagoon Island. We maakten kennis met Fiji time en genoten vooral van strand, zee, zon en de lieve mensen van dit kleurrijke land.

Hong Kong
Zaterdag en zondag

Op onze laatste dag in Hong Kong komt de regen nog net zo hard naar beneden als in de vier dagen daarvoor. We brengen de dag door in het Science Museum en drinken voor de tweede keer deze week een kop koffie bij ons favoriete café in Hong Kong: Charlie Brown.

Zondagochtend pakken we al vroeg de metro naar het vliegveld. Op het eindpunt pakken we de bus die ons voor de vertrekhal afzet. De zon laat zich zowaar zien. Het eerste, en gelijk het laatste, stukje blauw dat we te zien krijgen in Hong Kong. We komen zeker nog eens terug in het droge seizoen. We reizen vandaag naar de derde bestemming van onze wereldreis: tropisch Fiji. We vliegen via Seoul. Vreemd genoeg waren de tickets met overstap in Seoul goedkoper dan de rechtstreeks tickets naar Fiji. Voor 150 euro per persoon willen we best 4 uurtjes langer in het vliegtuig zitten. In Seoul stappen we over op de vlucht naar Nadi, een vlucht van nog eens 10 uren. We zijn blij verrast met de service van Korean Air: vriendelijke stewards en stewardessen, warme handdoekjes voor het eten en lekkere maaltijden die vergezeld worden van een wijntje of een glas bier.

Fiji: Bounty Island
Maandag, dinsdag, woensdag

Om half 9 landen we in Fiji. Het vliegveld van Fiji is klein en heeft meer weg van een tijdelijke keet dan van een serieus vliegveld. Het heeft wel wat. Zodra we de hal instappen waar onze paspoorten worden gecontroleerd en gestempeld, horen we muziek. Drie muzikanten in vrolijke shirtjes zingen ons toe en heten ons welkom op Fiji. Wanneer we onze bagage van de band hebben gehaald, gaan we op zoek naar een bordje met onze naam erop. Als het goed is, staat hier iemand op ons te wachten die ons naar Bounty Island brengt. Als het goed is…want er staat niemand. We geven het nog even, maar wanneer er na 15 minuten nog niemand is gearriveerd die op zoek is naar twee blonde Nederlanders wordt het tijd voor plan B. We schakelen de hulp in van een van de vriendelijke dames van de informatiebalie en nog geen half uur later zijn we dan toch op weg naar Bounty Island. We worden naar de haven gebracht. Daar wachten we nog ruim een uur op de boot die ons naar Bounty Island brengt. We maken op onze eerste dag gelijk al kennis met “Fiji time”. Tijd is onbelangrijk in Fiji. Er is geen haast, alles komt op zijn tijd. Fiji is het perfecte land om te onthaasten.

Twintig minuten duurt de boottocht naar Bounty Island. Wanneer we het eiland bijna kunnen aanraken, begeeft de motor van de boot het en drijven we, met de stroom mee, steeds verder weg van Bounty Island. Een tweede boot schiet ons te hulp en trekt ons aan land. Ook hier worden we met zang en muziek en een vrolijk “Bula” welkom geheten. Omdat men ons vergeten is op te halen van het vliegveld, krijgen we een gratis upgrade naar de meest luxe bungalow. Pal aan het strand.

Onze dagen op Bounty Island brengen we door met relaxen en snorkelen. ’s Ochtends lopen we het eiland rond. Het eiland is klein. We doen er dan ook nog geen half uur over. Ons resort is de enige accommodatie op het eiland. Het telt zo’n 20 huisjes, waarvan de helft aan zee. Verder is er een slaapzaal voor de echte budgetreizigers. Op Bounty Island zijn geen huizen, geen winkels en geen restaurants. Het is zo’n eiland dat prima zou passen in Expeditie Robinson: wit zand, een koraalblauwe zee en palmen die wuiven in de wind. Een heerlijk zwembad om in af te koelen wanneer het eb is, maakt het tropische plaatje compleet. Eten doen we bij de accommodatie. Een andere keuze is er niet. Voor het verplichte maaltijdenpakket betalen we €35,- per persoon per dag. Het restaurant is gezellig. Met de voetjes in het zand genieten we van onze lunch of van een lekker koud biertje.

Overdag worden er activiteiten georganiseerd. Een aantal betaald, maar ook een groot aantal gratis. Om onze uitgaven te beperken, doen we zoveel mogelijk gratis activiteiten. Op woensdag is er een Kavaceremonie. Kava is de nationale drank van Fiji. De kava, die gemengd wordt met water, is afkomstig van een plant. In een grote schaal vormt zich een bruine plas. Na drie keer in je handen te hebben geklapt, drink je de kava. Deze proeft zoals als hij eruit ziet, als modderwater. Na de Kavacermonie is het tijd voor een echt Fijidiner, bereid in de traditionele lovo. Een lovo is een in de grond uitgeschepte oven, waarin vlees, vis, aardappelen en groenten worden bereid. De gerechten zijn stuk voor stuk verpakt in folie en overdekt met palmbladen en doeken. Het is een heel werk waarmee ’s ochtends al wordt begonnen. Na 4 tot 5 uren garen, kunnen de gerechten worden opgediend. Natuurlijk wordt ook tijdens het lovodiner muziek gemaakt en gezongen. Fijimensen zijn vrolijke mensen in kleurrijke kleding die veel lachen en altijd lijken te zingen. Je kunt niet anders dan blij van ze worden.

Fiji: Mantaray Island
Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag

Na 3 dagen nemen we afscheid van Bounty Island. De ferry die tussen de vele eilanden vaart, pikt ons midden op zee op. We stappen van het kleine bootje van de accommodatie over op de enorme, gele catamaran. Een paar handen bieden steun en trekken ons omhoog. We nemen plaats op het dek en varen zo in 2,5 uur naar onze volgende accommodatie: Mantaray Island. We blijven hier 5 nachten. We hopen daarmee onze kans te vergroten om manta’s te zien, een grote wens van Dirk. We hebben al meerdere malen geprobeerd om tijdens onze reizen naar Azië oog in oog te komen met deze reusachtige roggen. In Thailand kwamen we één keer heel dichtbij, maar helaas lukte het uiteindelijk toch niet. We hebben ons reisschema aangepast op het mantaseizoen in Fiji, dat loopt van mei tot eind september. We hebben goede hoop.

Ook op Mantaray worden we enthousiast toegezongen door het vrolijk uitgedoste personeel. Het resort ligt in een mooie baai met uitzicht op andere eilanden. We slapen in een sfeervolle junglelodge met eigen balkon. Geen eigen badkamer en toilet dit keer. Douchen doen we in het toiletgebouw in mooie grote, douches die zijn versierd met rode en witte hibiscussen, de nationale bloem van Fiji. Helaas geen warm water, wel een openluchtdouche. Deze accommodatie is duidelijk groter dan die op Bounty Resort. We merken dat vooral bij de lunch en het avondeten. Ook hier geldt dat we voor €35,- per persoon een maaltijdpakket moeten afnemen. In het restaurant dat boven op de heuvel ligt, staan op een groot bord de keuzes voor het avondeten en de lunch geschreven. Wanneer je weet wat je hebben wilt, zoek je een plekje aan een van de vele lange picknicktafels en wordt je bestelling opgenomen. Voor de lunch kunnen we kiezen uit zo’n 10 verschillende mogelijkheden. Voor het avondeten is er de keuze uit kip, rund of vis voorafgegaan door een soepje. Een toetje sluit het diner af. De lunch is prima, het avondeten helaas soms ronduit slecht. Jammer.

Het koraal voor ons resort is adembenemend mooi. Onderwater vinden we de meest mooie gekleurde vissen. Ook hier heeft de opwarming van de zee het koraal aangetast. Toch zien we dat het koraal langzaam weer aangroeit en het zijn prachtige blauwe, groene en okergele kleuren aanneemt. We brengen de dagen door in en om zee. We snorkelen veel en pakken af en toe een van de kayaks om het eiland op een andere manier te bekijken en even lekker actief bezig te zijn.

Al op de eerste dag hebben we geluk met de manta’s. De trom wordt geslagen, het teken dat manta’s zijn gespot. Van alle kanten komen de toeristen aanlopen om zich in te schrijven voor de mantatrip. De stroming is sterk en ik heb net de hele middag gesnorkeld. Ik besluit daarom niet mee te gaan. Dirk gaat wel. Al gelijk de eerste dag gaat zijn langgekoesterde wens in vervulling. De dagen daarna wordt het alleen maar beter. Vlak na het ontbijt zien we plotseling een paar zwarte “vleugels” in het water op nog geen 150 meter vanaf het strand. De manta’s zijn vlakbij. Dirk weet niet hoe snel hij in het water moet komen. Ook de volgende dagen komen de manta’s opdagen. Het schijnt dat er vanwege de volle maan meer plankton in het water voor ons resort zit, waardoor ze zo dichtbij komen. Er wordt ons gezegd dat we heel veel geluk hebben. Dat voelt ook zeker zo. De roggen zijn enorm, soms wel 5 meter breed. Met hun vleugels die langzaam op en neer gaan in het zoute water maken ze een enorme snelheid. Een groot deel van de tijd cirkelen ze gewoon om ons heen of “vliegen” ze onder ons door. Bang zijn ze in ieder geval niet. Ook vanuit een kayak is het indrukwekkend om de manta’s te volgen. En een stuk minder vermoeiend.

Fiji: Blue Lagoon Island
Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Na 5 dagen is het goed en zijn we wel weer toe aan een nieuwe omgeving. We hebben veel leuke mensen ontmoet en hebben genoten van de onderwaterwereld van Manta Island. Het lieve personeel en de mooie accommodatie maakten goed dat het eten jammer genoeg niet altijd even lekker was. Met een “Vinaka” voor onze komst en de ons inmiddels bekende afscheidsliederen worden we door het personeel van Mantaray Island uitgezwaaid. Met de ferry varen we in 1,5 uur naar Blue Lagoon Island, het eiland dat bekend is van de gelijknamige film. Het uitzicht vanaf het bovendek van de ferry is fantastisch. We varen langs kleine en grotere eilanden. Palmbomen groeien op rotsachtige heuvels waar je niet verwacht dat ook maar iets kan groeien. De zon schittert op het water en geeft de al zo blauwe zee een nog intensere kleur. Hoe dichter we bij onze nieuwe bestemming komen hoe blauwer de zee wordt. We zijn al op veel plekken in de wereld geweest, maar nergens was de zee zo prachtig turkooisblauw als hier.

Het voltallige personeel van het Blue Lagoon Resort staat ons op te wachten. In hun prachtige, blauwe kleding heten ze ons met hun gezang welkom. In hun haren, vlak voor het rechteroor, zien we een rode, roze of witte hibiscus geweven. Onze lodge is prachtig. Een heerlijk groot bed, een ventilator aan het plafond en genoeg ruimte om onze spullen op te bergen. Er ligt zelfs een strandhanddoek voor ons op het bed. Ook hier geen eigen douche en toilet, maar het toiletgebouw is op een steenworpafstand en de douches zijn warm. Toch wel erg lekker. De accommodatie is prachtig. Het langgerekte strand is omgeven met palmbomen en het zwembad nodigt uit tot een duik.

Het maaltijdenpakket kost ons hier €47,50 per persoon per dag. Het is het geld dubbel en dwars waard. Het eten is hier zo goed dat we zeker 2 kilo zijn aangekomen. Aan elke maaltijd is duidelijk aandacht besteed. Alles smaakt vers, is mooi opgemaakt en smaakt fantastisch. Het diner is de ene avond a la carte, de andere avond een barbecue of een lovobuffet. Het eten is enorm gevarieerd net als de activiteiten: snorkeltrips, een kokosnootdemonstratie, krabracen, kokosnootbowlen…er wordt vanalles georganiseerd. Wij vinden het vooral heerlijk om te genieten van de omgeving, de onderwaterwereld en het lekkere eten.

We lopen naar de top van het eiland waar we een fantastisch zicht hebben over het eiland, de turkooisblauwe zee en de omringende eilanden. De dagen vliegen om. Op dag 12 merken we dat we langzamerhand wel klaar zijn met relaxen. We zijn volledig onthaast en hebben zin om weer iets meer actief te zijn, om meer stappen te doen dan de 4000 die we nu op een dag doen en om weer verder te reizen. We zijn klaar voor Australië!

Afscheid van Fiji
Zaterdag

Met een rugzak volgestouwd met mooie en bijzondere herinneringen aan dit fantastische land nemen we vandaag afscheid van Fiji. Om half 2 varen we in 5 uren terug naar Nadi, waarvandaan we morgen verder vliegen maar Sydney. We varen langs alle eilanden die we eerder ook zagen. We varen langs Mantaray Island, waar we het geluk hadden manta’s te zien en langs Bounty Island, waar we met de voeten in het zand onze maaltijden aten. Allemaal mooie herinneringen. 12 dagen zijn voorbij gevlogen. We meren af in de haven en worden met een bus naar onze laatste accommodatie op Fiji gebracht: Travellers Beach Resort. We komen er aan wanneer de zon al achter de horizon is verdwenen. We hebben vandaag weinig gedaan, toch zijn we doodop. We zoeken een souvenirwinkel op om een vlaggetje van Fiji te kopen. Die moeten we natuurlijk nog wel hebben om aan onze verzameling toe te voegen. Gelukkig is het niet moeilijk een vlaggetje te vinden. Voor een kleine drie euro mogen we hem meenemen. We eten nog wat bij onze accommodatie, proosten met een flesje Fiji Gold op onze geweldige reis door Fiji en gaan dan snel douchen en slapen. Morgen om 6 uur gaat de wekker voor onze vlucht naar Sydney.

Terugblik op week 3 en 4

Hoogtepunt: Zwemmen met manta’s (met een goede tweede plek voor de wandeling naar de top van Blue Lagoon Island).
Lekkerste eten: de maaltijden in het Blue Lagoon Resort.
Lekkerste snack: met de maaltijdenpakketten die bestonden uit ontbijt, lunch en avondeten was er geen ruimte voor snacks. Die hebben we, op een lekkere magnum na, dus niet gegeten.
Meest irritant: de slecht zwemmende toeristen die met hun flippers het koraal stuk trappen.
Meest verrassend: dat we bij elke accommodatie door het personeel met muziek en zang werden onthaald en uitgezwaaid.
Meevaller: dat we op de laatste avond in Fiji nog een vlaggetje van het land vonden om toe te voegen aan onze verzameling.
Tegenvaller: het slechte avondeten en de koude douches in Mantaray Island Resort.
Opvallend: dat in de accommodaties elke dag alles werd versierd met prachtige hibiscusbloemen: de kamers, de buffetten, de tafels, de toiletten, de wastafels en zelfs in de haren van het personeel zat altijd een hibiscusbloem.
Aantal gelezen boeken tot nu: Dirk, 14 boeken (favoriete boek afgelopen 2 weken: De zieneres, Michael Scott; Annique, 8 boeken (favoriete boek afgelopen 2 weken: De eerstverlorene, James Patterson).
Het weer de afgelopen twee weken: 30 graden en zonnig, geen spatje regen.
Handig: de draagbare kluis die we voorafgaand aan de reis hebben gekocht, is een uitkomst. We hebben er al zoveel plezier van gehad, dat hij zichzelf nu al heeft terugverdiend.
Budget: Voor Fiji hebben we een gemiddeld dagbudget berekend van €200,- Per dag gaven we op Fiji €188,64 uit. We bleven daarmee keurig binnen ons budget. Grootste kostenpost met ruim €88,- per dag was het maaltijdenpakket bij de accommodaties en de bijbehorende drankjes. De accommodaties kwamen per dag op gemiddeld €59,23. Het vervoer met de ferry tussen de eilanden kostte ons per dag gemiddeld €37,50.
Bestemming week 5: morgen vliegen we naar Sydney, waar we 3 nachten verblijven. Daarna maken we in 4 weken een trip langs de Oostkust van Australië met een campervan.

16 reacties op “Wereldreis week 3&4: Fiji

  • 25 september 2016 at 15:36
    Permalink

    Ook dit klinkt weer super geweldig! De foto’s spreken voor zich!
    Op naar Australië; dit land staat op ons wensenlijstje, dus ik ben alweer benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen. Veel plezier.
    Groet Anja

    • 25 september 2016 at 22:19
      Permalink

      Het was echt geweldig, Anja. En zo ver van huis. We houden je op de hoogte van onze belevenissen in Australië. Ik wilde hier zelf ook al naartoe vanaf dat ik een jaar of 9 was. Ik kijk er dus ook erg naar uit.

  • 25 september 2016 at 19:56
    Permalink

    We hebben weer genoten van het verslag.
    Het is iedere keer net alsof je er zelf ook even bent.
    Wat een heerlijke eilanden en wat weer een mooie ervaring.
    Geniet maar lekker weer verder in Australië .

    • 25 september 2016 at 22:17
      Permalink

      Dankjewel, mam. Fiji was echt fantastisch. Nu eerst Sydney en dan lekker 4 weken op stap met de camper. Daar kijken we echt naar uit.

  • 25 september 2016 at 20:09
    Permalink

    Echt super gaaf!! Veel plezier in Australië.

    • 25 september 2016 at 22:16
      Permalink

      Dankjewel, Karlien! Vind het ook heel leuk om jou te volgen. Soms een herinnering aan een mooie vakantie die we hebben gehad en soms inspiratie voor een volgende.

  • 25 september 2016 at 20:35
    Permalink

    Prachtige verslagen !
    Fijn dat alles zo goed gaat! Zien uit naar jullie Australië-ervaringen.
    Geniet??☀️Netty & Kees Witmer

    • 25 september 2016 at 22:14
      Permalink

      Dag Netty, dankjewel voor je leuke reactie. Wat ontzettend leuk dat je ons volgt. We zitten inmiddels in Sydney. Ik wilde altijd al naar Australië, dus ik ben erg benieuwd. Vandaag eerst maar eens op zoek naar het wereldberoemde Operahouse.

  • 25 september 2016 at 22:03
    Permalink

    Annique en Dirk,
    Wat heb ik weer heerlijk genoten van jullie verhalen en prachtige foto’s
    En wat een schitterend eilanden en mooie ervaring en nu op naar Australië
    Veel plezier.

    • 25 september 2016 at 22:12
      Permalink

      Dankjewel, Rennie. Fiji was echt heel bijzonder. Hoop dat met jou ook alles goed gaat. Nog steeds lekker aan het sporten?

  • 26 september 2016 at 09:23
    Permalink

    Ook dit was dus in menig opzicht bijzonder en fijn dat jullie het zo gepland hebben, dat jullie lekker uitgerust zijn van het drukke China en Hongkong en het nu weer tijd is voor meer actie ?.
    Prachtig om het zo mee te beleven, want met je manier van schrijven reis ik toch een beetje mee?. Heel veel plezier op jullie volgende actieve trip in Australië ??

    • 26 september 2016 at 22:59
      Permalink

      Even niks doen was inderdaad heerlijk! Ook weer heel fijn om nu wat actiever te zijn. Gisteren bijna 20.000 stappen gedaan. Dat haalden we op Fiji in een week nog niet ?

  • 26 september 2016 at 10:31
    Permalink

    Wat een mooi verslag van deze mooie eilanden en het eten.
    Wat een belevenis op die mooie kraakheldere blauwe zee met de manta’s
    En een aparte ervaring dat de mensen je toezingen bij aankomst op de eilanden.
    Deze ervaringen neem je fijn mee in je bagage en op naar Australië.

    • 26 september 2016 at 22:57
      Permalink

      Dankjewel! Fiji was echt heel bijzonder. Australië lijkt ook weer een mooi avontuur te worden. We hebben veel zin om met de camper langs de oostkust te gaan reizen. Morgen gaan we hem ophalen.

  • 26 september 2016 at 19:34
    Permalink

    Geweldig om je verslag steeds te lezen Doe ik met veel interesse . Nog veel plezier samen. En geniet. Liefs marijke

    • 26 september 2016 at 22:55
      Permalink

      Wat leuk om te horen! Leuk dat je met ons “meereist”.

Comments are closed.