De Icefields Parkway

Vanochtend zijn we om 7:30 uur opgestaan. Het heeft gesneeuwd en de ijspegels hangen aan de camper. Vandaag gaan we over de Icefields Parkway richting Jasper. Deze snelweg midden in het nationale park en tussen de bergen en gletsjers door schijnt 1 van de mooiste snelwegen ter wereld te zijn. Helaas zit de lucht potdicht rond 8 uur, dus we doen rustig aan en rond 9:30 uur begint het een beetje op te klaren. We besluiten toch maar te vertrekken en dat is maar goed ook, want vlak nadat we vetrokken zijn, klaart het erg snel op en lachen het zonnetje en de witte bergtoppen ons toe. De eerste stop is bij een uitkijk punt waar we de Crowfoot gletsjer op afstand kunnen zien. Vlak daarna rijden we naar de volgende stopplaats bij Bow Lake. Dit meer ligt er erg bevroren bij. We stoppen bij een lodge waar we tussen een muur van sneeuw proberen wat glimpen van het meer op te vangen.

Weer in onze RV gestapt, rijden we weer een kwartiertje waarna we onze auto parkeren om een wandeling te kunnen maken naar Bow Summit en Peyto Lake. De wandelstokken komen wederom weer goed van pas, want het blijkt weer 1 km over sneeuw lopen. Ondertussen is de zon erg fel gaan schijnen en we genieten dan ook erg van het mooie weer, de sneeuw en de prachtige uitzichten. Vooral het uitzicht op Peyton Lake is adembenemend mooi (zelf bevroren). De sneeuw op het wandelpad ligt erg hoog. Hoger zelfs dan de hekjes die er staan. Enige voorzichtigheid is dan ook wel geboden tijdens het lopen, want sommige gaten zijn wel een meter diep. Weer bij de RV aangekomen nemen we een drankje en rijden we verder over de prachtige snelweg. Het uitzicht blijft supermooi.

De volgende stop is een wandeltochtje richting Mistaya Canyon. Hier ligt gelukkig erg weinig sneeuw en kunnen we eindelijk eens normaal over een wandelpad lopen. Na de wandeling rijden we nog een half uur waar we ergens op een mooi plekje stoppen om wat te eten. Na het eten rijden we naar de Colombia Icefields. Dit is een gletjsergebied waar we een excursie doen met een 6-wheel drive truck/bus die ons bovenop een gletsjer (Athabasca Gletsjer) aflevert. Dit is echt een fantastische ervaring. Het weer zit ons ook mee, want het zonnetje schijnt zo fel op alle sneeuw/ijs dat we behoorlijk met de ogen moeten knipperen om wat te kunnen zien. Vanaf de Colombia Icefields is het nog een dikke 100 km naar Jasper.

Onderweg stoppen we nog bij twee watervallen. (Sunwapta en Athabasca watervallen). Beide echt de moeite waard om een stop voor te maken. Tussen de twee watervallen in zien we langs de snelweg ook nog even een zwarte beer gras eten. We realiseerden ons wat laat te stoppen en besluiten na een paar minuten terug te rijden. Er blijken nu al een aantal andere auto’s stil te staan en wij parkeren onze RV er mooi tussen, zodat we een mooi filmpje en mooie foto’s van het lieflijk uitziende beertje kunnen maken. Echt bijzonder om zo’n dier zomaar langs de snelweg te zien grazen.

Na de laatste waterval is het nog 20 minuten rijden naar Jasper waar we rond 18:30 uur op een groot RV park inchecken. We staan midden tussen de dennenbomen en het doet ons zelfs een beetje aan thuis denken. De man bij de receptie waarschuwt ons nog even voor beren die blijkbaar soms ook op de camping rond kunnen dwalen. Helaas vandaag alweer geen Wifi op de camping. Hopelijk kunnen we morgen een plekje vinden waar we de logs en foto’s van de afgelopen dagen kunnen posten. En sorry dat het zulke lange verhalen zijn geworden. In ieder geval veel leesplezier.