Over de Puncakpas naar Bandung

De wekker gaat vroeg vanochtend. Er staat ons een lange rit te wachten over de Puncakpas richting Bandung. Na het lekkere ontbijt checken we uit en vertrekken we richting Bandung. Na 20 minuten rijden komen we 45 minuten stil te staan. Blijkt dat de pas waar we over heen moeten vanaf 9 uur eenrichtingsverkeer wordt. Wij moeten gelukkig wel de goede kant op en na 3 kwartier stil te hebben gestaan rijdt het daarna dan ook vlot door. Na enige tijd komen we op de pas bij een theeplantage aan. We maken hier een korte stop en genieten van het supermooie uitzicht. De volgende stop is bovenaan de pas. Er is hier wederom een supermooi uitzicht en we stoppen dan ook weer even om daarvan te genieten. Na nog zo’n twee uren komen we in Bandung aan en lunchen we ergens op aanraden van de chauffeur die we voor vandaag hebben ingehuurd(er mag namelijk geen openbaar vervoer over de pas in het weekend vanwege de enorme drukte). We eten allebei een overheerlijke gado gado. Mjammie mjammie (je hebt wat gemist, Margie).

De chauffeur brengt ons na de lunch bij het treinstation, zodat we alvast kaartjes voor de trein richting Yogyakarta kunnen halen. Helaas is het voor morgen al volgeboekt en kiezen we ervoor om twee dagen in Bandung te blijven en maadagochtend de eerste trein om 7 uur te pakken. De nachttrein spreekt ons niet zo aan omdat je dan zo weinig van het uitzicht kan genieten. Na het station gaan we langs een aantal hotels. Helaas is er veel vol vanwege het holidayweekend en zijn we genoodzaakt een ietwat duurder hotel te kiezen dan gepland. Wel is het mooi dichtbij het treinstation. Na het inchecken en opfrissen, gaan we de stad verkennen. We lopen naar een grote moskee waar een toeristeninformatiecentrum is. Dit bleek een beetje een aanfluiting, want tot grote teleurstelling van Annique hadden ze wel 0 folders. We kijken vervolgens nog wat rond en schuilen in een parkje voor de 10 minuten regen van vandaag.
Vervolgens drinken we in het SugarRushcafé een kopje koffie en een milkshake. We hebben de gezellige straat van Bandung duidelijk gevonden, want de straat is vol met cafeetjes, restaurants, muziek en mensen.

Na onze koffiepauze lopen we door één van de vele winkelcentra van Bandung. Hier zou een bioscoop moeten zitten. En natuurlijk hebben we daar wel oren naar. We vinden inderdaad de bioscoop en navraag leert dat de films in het Engels zijn met Indonesische ondertiteling. We hebben keuze uit 3 films en kiezen voor de film die om 20.15 begint: John Carter. Eerst eten we nog wat bij een door de Lonely Planet aanbevolen restaurant. Het eten is weer geweldig (ben benieuwd of we dat over 3 weken nog steeds vinden). Om 20.15 uur begint de film. De bioscoop is er één met lekkere luxe stoelen. Daar kan Nederland nog een voorbeeld aan nemen. En dat voor maar 2 euro per persoon. De film, een Disneyfilm overigens, is een echte aanrader. Dus voor wie hem nog niet heeft gezien: vooral doen! Om kwart over 10 lopen we terug naar ons hotel. Voor ons gevoel is de vakantie vandaag echt begonnen. Morgen staan een tocht naar de vulkaan, dank voor de tip pa en ma, en naar de hete bronnen bij Ciater op het programma. En dat alles per openbaar vervoer.