Bangkok per boot

Om 8 uur gaat vanochtend de wekker, we hebben aan een stuk door geslapen. We ontbijten in het hotel, opnieuw met uitzicht op de bedrijvige rivier. Het is alweer een komen en gaan van boten: longtailboten, cruiseschepen, rijstboten en boten die andere boten voortslepen. Na het ontbijt nemen we om 10 uur de shuttlebus van het hotel naar het skystation. We kopen een kaartje voor een halte verder: Taksin. Hier is de centrale pier gelegen waar vandaan de boten de lokale mensen en toeristen over de rivier vervoeren. We kopen een dagkaart en stappen nog geen half uur later aan boord van de Chao Praya Express. We varen over de rivier en zien we vanaf de boot hoe de mensen hier wonen en werken, we bewonderen de vele paleizen die Bangkok rijk is en genieten van het tochtje op het water. We laten ons afzetten bij de laatste pier. Daar vandaan lopen we naar Khao San Road met zijn vele barretjes, marktjes en etensstalletjes. We drinken een kop koffie bij de Starbucks en kopen rond lunchtijd een Pad Thai (HET Thaise gerecht bij uitstek) bij een stalletje op Khao San Road. Het noedelgerecht met groente en ei kost nog geen euro en smaakt geweldig. Er gaat hier niets boven eten van de straat.

Het weer is geweldig. Bewolt en zo’n 30 graden. Heel anders dan de enorme hitte afgelopen mei. Vochtig is het wel, maar zodra het heeft geregend trekt die vochtigheid ook weer snel weg en voelt de buitenlucht heerlijk aan. Na de lunch lopen we zo’n 1,5 km naar het Grand Palace. We kopen voor een (voor Thaise begrippen) schandalige 500 baht (12 euro) een combiticket voor het paleis en Wat Phra Kaew, een van de bekendste tempels die Bangkok rijk is. Bovendien mogen we voor dit bedrag ook nog het textielmuseum bekijken. Dat laten we ons natuurlijk geen tweede keer zeggen. Rond 3 uur zijn we uitgekeken. Het begint dan te regenen. We lopen via een door paraplu’s overdekte markt naar Wat Pho, de tempel met de liggende boeddha van 35 meter. Op de markt kopen we nog een zakje met watermeloen voor Dirk en een zakje met mangoschijven voor mij. We krijgen er een houten “lolliestokje” bij om de watermeloen en mango mee te prikken om deze zo op te eten. Wat Pho ligt vlakbij de markt. Erg nat worden we dus niet. We kopen snel een kaartje en haasten ons dan naar binnen om de liggende boeddha te bewonderen. Het blijft bijzonder zo’n enorm beeld. We doen nog een rondje over het tempelcomplex en lopen dan richting pier om de boot terug te nemen. Wanneer het water met bakken uit de hemel komt, trekken we toch maar onze poncho’s aan. De boot zet ons af bij het beginpunt van onze trip vandaag: het skytrainstation.

We nemen de trein naar Siam waar zich een enorme shoppingmall bevindt. Hier nemen we eerst de roltrap naar de 4e verdieping waar zich het lekkerste ijs van Thailand bevindt: Swensen’s. We nemen beide een overheerlijk ijsje. Dirk een met brownies en chocolade en ik een met noten, caramel en o ja: ijs natuurlijk. Vervolgens gaan we op zoek naar een Applestore. We kwamen er gisteren tijdens het plaatsen van ons eerste verhaal achter dat Apple met het uitbrengen van het nieuwe besturingssysteem gelijk maar heeft besloten witmerk connectionkits voor het importeren van foto’s van sd-kaart naar ipad niet langer toe te staan. Daar zaten we dan met onze witmerk connectionkit. Gelukkig is Bangkok een wereldstad en vinden we snel een Applestore. We maken Apple 25 euro rijker en vergeten dit snel. Een verhaal met foto’s is toch wel een heel stuk leuker te bekijken en dus voor ons ook om te plaatsen. We maken tenslotte nog kennis met het fenomeen “foodcourts”. In Thailand eten de mensen in steden allemaal samen in wat hier een foodcourt wordt genoemd. Een foodcourt is eigenlijk niet meer dan een groot aantal etenskraampjes bij elkaar op een etage in een winkelcentrum. De bedoeling is dat je op een kaart geld laat zetten. Vervolgens kun je bij elk kraampje terecht voor je bestelling. Snel en makkelijk. We gaan voor een rijstcurry en een noedelgerecht. Met een grote cola erbij rekenen we nog geen 4 euro af. En het eten smaakt wederom heerlijk. We nemen rond 8 uur de skytrain terug en pakken vanaf het station een taxi naar het hotel. Het is dan inmiddels rond 9 uur. Het was een mooie dag vandaag, morgen willen we in ieder geval nog Wat Arun (tempel van de dageraad) bezoeken en ligt in de planning een film te gaan kijken in de enorme bioscoop hier.